В България има много свободни жилища, но те не са

...
В България има много свободни жилища, но те не са
Коментари Харесай

Нов играч при класическите наеми. С по-ниска комисионна от брокерите

В България има доста свободни жилища, само че те не са на наемния пазар, споделят основателите на платформата. Проучване демонстрира, че главната причина е в метода, по който в този момент работят брокерите. От " Флат управител " оферират нов модел, който цифровизира и улеснява процеса на наемане, по-евтин е за наемодателите и е безвъзмезден за наемателите. Плановете са flatimo до година да стане водач в сегмента в София, да навлезе и в другите огромни градове на страната и да се развие при продажбите.
Създателите на Flat Manager - най-голямата компания за ръководство на краткосрочни наеми в страната, оповестиха, че навлизат и на пазара на дълготрайните наеми на жилища с новата си цифрова платформа flatimo. Целта й е да промени метода, по който дълготрайно се наемат жилища, като улесни и цифровизира процеса. На малко по-късен стадий ще се развива и в продажбите.

Flat Manager стартира активност през 2017 година, като посредничи на притежатели при отдаването на жилища краткосрочно чартърен в платформи като Airbnb и Booking.com. Сега ръководи над 500 парцела в цялата страна и има дъщерно сдружение в Румъния. През 2022 година основателите на Flat Manager основаха и Flat Away - платформа за средносрочни наеми, насочена към цифрови номади, която им разрешава да работят от разнообразни места в България и в чужбина.

Създаването на flatimo е подбудено от нуждата от опция на досегашния брокерски модел. Амбицията - " да предефинира метода, по който отдаваме, наемаме, купуваме и продаваме парцели ", както сподели Камен Манев, изпълнителен шеф на " Флат управител " (Flat Manager и flatimo).
Реклама Проблемът при дълготрайните наеми
Пазарът на дълготрайните наеми " не работи по верния метод ", разяснява създателят на Flat Manager Борис Павлов. Той разясни, че са го опознали в хода на досегашната си процедура. Когато преценят дали един парцел е подобаващ за отдаване на кратковременен наем, постоянно съпоставят възможната му рентабилност с тази при дълготраен наем - с цел да могат да предлагат на притежателите по-работещия вид.

Като главен белег, че има проблеми на пазара на дълготрайните наеми, се счита, че въпреки в огромните градове да има доста празни парцели, те не излизат на наемния пазар. При 760 хиляди жилища в София, по данни на Национален статистически институт, към 240 хиляди (или 39%) са празни. На пазара чартърен обаче се оферират едвам 22-23 хиляди Толкова е броят жилища, предлагани чартърен в imot.bg, откакто от него са приспаднати 30%, поради известния проблем с подправените и дублиращи се разгласи.

Според разнообразни източници чартърен в България живеят едвам 15% от хората. " И това е в случай, че жилищата не са общодостъпни, най-малкото, тъй като цените им се покачиха в пъти последните години, а не по този начин стоят нещата с приходите ", споделя Павлов.
Колко е мъчно да си хазяин
Почти половината - 48% от хората, притежаващи свободен личен парцел, не желаят да го отдават чартърен. Това открило онлайн изследване на Flat Manager взаимно с VN Market Research измежду 1001 притежатели на парцели над 18 година от София, Пловдив, Варна и Бургас.
Реклама
На въпроса " за какво " с максимален дял бил отговорът " не знам, не мога да преценява ". На второ място се показали страховете от щета на имуществото и неточни наематели. На трето, имало и дали отговор " нямам потребност от спомагателни приходи ".

При в допълнение телефонно изследване, излезли и други аргументи, главно подбудени от настоящия модел на работа на брокерите. От интервюираните 61% дефинират комисионите на организациите като прекомерно високи, а 51% изразили подозрение, че ползите им ще бъдат съответно предпазени. Анкетираните се тормозили от загубата на време при прекалено много огледи, а и че " след това ми звънят и ме тормозят години наред ". Освен това главната част от хората нямали опит в отдаването чартърен и на информация по какъв начин да бъде избран съответен наем и да бъде квалифициран наемен контракт.

" Тези проблеми за наемателите и наемодателите, би трябвало да бъдат решавани от брокерите. Но е противоречиво дали те ги вземат решение или способстват за тях. Не тъй като по този начин желаят, а тъй като това е бизнес моделът, по който работят ", споделя Борис Павлов.

Попитали хората, на които следва да отдават, по какъв начин ще го създадат и 65% от тях декларирали, че считат да търсят наематели сами. В същото време от към този момент отдалите, едвам 45% съумели да се оправят независимо. Основният извод от проучването бил, че хората се нуждаят от благонадежден специалист, който да ги направлява през процеса на продажба или отдаване чартърен на парцел, да пази единствено техния интерес и да свежда до най-малко загубата на време, финанси и стрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР