В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни

...
В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни
Коментари Харесай

Нови мерки заради втора вълна на коронавирус в Европа, СЗО брани ръководителя си от САЩ

В България, Гърция, Испания, Австрия, Израел и редица други страни съществено нарастват новите инфекции на ковид. Но доста места още веднъж стягат ограниченията и усилват броя на тестванията.
Испания
Испания е в нараснала подготвеност за оповестяване на по-строга карантина против ковид. Новите случаи се усилват стремглаво, заради което страната се принуди да затвори краткотрайно 40 000 ресторанта, питейни заведения и хотели. Това са близо 3% от всички заведения за хранене в страната. Предполага се, че до края на година наранени могат да се окажат 65 000 сходни компании.
Хотелите и заведенията за хранене са главен източник на доходи за испанската стопанска система – изключително на остров Майорка, където по-малко от питейните заведения и заведенията за хранене са отворили след рухването на строгата карантина. В Барселона от предишния петък има по-строги правила за излизане на открито, където паниките за " втора вълна " са съществени.
Австрия
В Австрия броят на новите болести също пораства. Канцлерът Себастиан Курц разгласи, че още веднъж се вкарва наложителното носене на защитни маски в супермаркети, филиали на пощите и банки. В страната остава в действие и задължението за носене на маски в публичния превоз и в чакалните на лекарските кабинети.
Засилените ограничения в Австрия за ограничение на болестта от ковид включват и завръщащите се в страната жители, които са били на посещаване или отмора в балканските страни. Влизането в страната ще е невероятно без даване на негативен PCR тест, изработен до 72 часа преди секване на границата. Задължителна става 14-дневната домашна карантина, без значение от негативния тест. Неспазването на ограниченията ще бъде наказвано със наказания, в това число парични санкции.
Като рискови страни Австрия посочва страните от Западните Балкани.
Германия
В Германия има и няколко нови местни извора на инфекции в Бавария – в окръзите Хоф и Рехау, заради което най-малко два класа с възпитаници, дружно с родителите им са били изпратени в карантина. Правителството на Бавария счита да тества близо 10 000 души в района.
Гърция
В Гърция също се безпокоят от увеличаващите се случаи на ковид. Там в това време още веднъж вкараха задължението да се носи маска в магазините и на всички публични места. В страната смятат, че множеството от половината от новите болести са импортирани с туристи от чужбина. Вчера Гърция затвори и граничния пункт към България Илинден-Ексохи. Мярката ще остане в действие до 4 август.
Израел, Австралия, Съединени американски щати
Израел оповестява за връх на новите инфекции от началото на пандемията до момента и за арестувани хора, протестирали против ограниченията. Предния там броят на инфекциите е скочил до 1 977 за едно денонощие. При 2 000 броя страната я чака локдаун. В Австралия също има увеличаващ се брой болести, както и в Съединени американски щати. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даже за първи път бе заставен да призове за носене на защитни маски.
Ръстът на новите случаи на ковид, за който оповестяват някои европейски страни през последните седмици, е провокиран от измененията в ограниченията за обществена отдалеченост, съобщи Сара Тайлър, представител на Регионалната работа на СЗО за Европа.
Според нея рискът от повторна поява и разпространяване на заболяването ще продължи и би трябвало да бъде " стабилно следен посредством прецизно използване на ограниченията за публично здраве, защото вирусът циркулира сред и в границите на страните ".
" Призоваваме всички държавни управления да продължат да тестват, лекуват и изолират, да следят растежа на новите случаи и да вкарват още веднъж по-строги ограничения, в случай че е належащо, с цялостно присъединяване на общността. Поддържането на главните здравни грижи също е от решаващо значение ", сподели Тайлър.
Тя подсети, че триумфът зависи от цялото общество. " Освен това всеки субект може да способства за тези старания, спазвайки санитарните разпореждания като миене на ръцете, поддържане на безвредно разстояние от другите и носене на маска - където е допустимо ", акцентира Тайлър.
Световната здравна организация (СЗО) отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че нейният изпълнителен шеф Тедрос Аданом Гебрейесус е " платен " от китайското държавно управление. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео сподели това на среща с английските парламентаристи. Помпео съобщи, че изказванието му се основава на " солидни данни на разузнаването ", само че не даде детайлности.
" СЗО не се опасява от сходно изказване, само че ние изрично отхвърляме всевъзможни нападки и неоснователни обвинявания ", се споделя в изказване на организацията на Организация на обединените нации. " СЗО приканва страните да останат фокусирани върху оправянето с пандемията, която предизвиква трагична загуба на животи и премеждия ", добави организацията.
Още: " Изравнихме върха по случаи на ковид за ден "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР