В арабската кухня се използват предимно телешко, агнешко, козе, птиче

...
В арабската кухня се използват предимно телешко, агнешко, козе, птиче
Коментари Харесай

Най-популярните специалитети от арабската кухня

В арабската кухня се употребяват най-вече телешко, агнешко, козе, птиче месо, бобови култури, ориз, зеленчуци, консервирани и пресни плодове.

Свинското месо е табу в арабската кухня, само че се подготвят чудесни ястия от риба, яйца, млечно-кисели артикули. Много употребявани са подправките, и то в огромни количества. В арабските страни даже кафето се пие с подправки вместо със захар.

Използват се лук, чесън, маслини, пикантен червен пипер, канела и доста зехтин. За арабската кухня е присъща топлинната обработка на месото без потребление на лой. За задачата тиганът се загрява до 300 градуса. Така месото образува златиста коричка, щом се допре до нагрятата повърхнина и по този начин сокът не изтича и до остава сочно.

Голяма известност имат месните супи с боб и ориз, грах, картофи. От главните ястия най-разпространени са задушеното и печеното месо – пилешко или агнешко. Популярна е и кашата от пшенично брашно, известна като бургул.

 Адана кебап

Несравнимо е и агнето, пълнено със стафиди, ориз, бадеми и подправки или пилаф от овче месо с ориз, фурми и бадеми. Сладките питки „ айеш ” заместват хляба и се подготвят с брашно и кисело-млечен артикул. Традиционни са месните ястия като куба - варени топчета от месо или риба с добавка от подправки, както и яхни - задушено месо със зеленчуци.

За приготвянето на задушено пиле с фурми са нужни следните артикули: 1 пиле, 700 грама лук, 200 г фурми, 650 мл пилешки бульон, 1 с.л. брашно, 1 с.л олио, 5 с.л. лимонен сок, 1 пръчица канела, 1.5 ч.л. млян джинджифил, 1 ч.л. ким, половин ч.л. куркума, 50 г бадеми, 20 грама кориандър, пикантен пипер, черен пипер, сол.

 Тажин

Начин на подготвяне: Пилето се наръсва с черния пипер, солта и брашното. Запържва се в загрята лой на междинен огън за към 15 минути. По комфортно е в случай че пилето се нареже на части, само че те би трябвало да са еднообразно запържени.

Месото се реалокира в различен съд, а в мазнината се запържва лука, подправя се с канелата, кима, джинджифила, куркумата, лютия пипер и се разбърква, до момента в който ароматите се смесят изцяло.

Залива се с бульона и 3 с.л. лимонен сок. Огъня се ускорява и щом кипне, се захлупва за 15 минути на слаб огън. След това частите пиле се подреждат върху лука.

Когато още веднъж кипне, отново се похлупва за 25 минути, след което месото и лука се реалокира в различен съд и се покрива с фолио. Останалият в тигана сос се кипва, до момента в който се сгъсти.

Добавят се фурмите, 2 с.л. лимонен сок и се кипва на спокоен огън. Със соса се залива месото и се поръсва с късчета запечен бадем.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР