В Африка археолози откриха два добре запазени скелета на около

...
В Африка археолози откриха два добре запазени скелета на около
Коментари Харесай

В Африка откриха липсващото звено с маймуната

В Африка археолози откриха два добре непокътнати скелета на към 1, 9 милиона години. Единият принадлежи на жена, а другият – на дете на възраст към девет години. Находката е скъпа, настояват учените.

Според тях това е преходът сред човекоподобните примати и актуалния човек. Те нарекли откритието седибски австралопитек и съгласно тях дова е свързващото звено, което се пробват да открият от десетилетия.

В пещерния комплекс Малапа, който се намира близо до Йоханесбург, учените намерили вкаменелите остатъци на двете човекоподобни същества – жена и малко момче. Едните остатъци били ситуирани наоколо до другите.

Според археолозите най-вероятно двамата са били родственици. Възможно е те да са починали дружно. Най-вероятно човекоподобните не са могли да излязат от пещерата, където са се скрили.

Според учените е почнал пороен дъжд, който безусловно ги е удавил в пещерата. След това телата им били пренесени от течащата вода в подземно езеро, където те са се запазили в образувалия се пласт скална порода, наситена с калций.

Заедно с останките на човекоподобните същества са открити също по този начин кости от антични животни – саблезъби тигри, антилопи, мишки и зайци. Тъй като зверовете също са вкаменели остатъци, най-вероятно и те са починали като човекоподобните същества.

 В Африка откриха изчезналото звено с маймуната

Според учените находката е същинско богатство, защото се отнася към интервала, в който маймуните са почнали да се трансформират в хора. Точно преди към 1, 8-1, 9 милиона години те са почнали да се изправят на два крайници.

Някои учени обаче считат, че седибските австралопитеци не са изчезналото звено, а принадлежат към напълно друга еволюционна верига. Дребните зъби, развитият таз и дългите крайници ги вършат близки на хората.

В същото време непропорционално дългите ръце като на маймуни и прекомерно дребният размер на черепната кутия сочат, че тези същества са принадлежали към някакъв античен тип, считат учените.

Изобилието от вкаменели остатъци притегля сега учени от целия свят в пещерния комплекс Малапа. Преди дни са открити вкаменелите остатъци на още две същества, чийто генезис и принадлежност занапред ще бъдат изучавани.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР