Уволненият от МВР директор на Вътрешна сигурност в министерството Стефчо

...
Уволненият от МВР директор на Вътрешна сигурност в министерството Стефчо
Коментари Харесай

Гешев е прибрал и втори човек от „Вътрешна сигурност“ на МВР

Уволненият от Министерство на вътрешните работи шеф на " Вътрешна сигурност " в министерството Стефчо Банков не е единственият кадър на Министерство на вътрешните работи, намерил място във Върховната касационна прокуратура. Помощник в държавното обвиняване е станал и Ангел Калайджиев, който също беше част от " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи, научи " Сега ". Справка в декларациите на прокурорските чиновници за имущество и спор на ползи удостоверява, че Калайджиев към този момент работи в прокуратурата. И също като някогашния си началник Банков, той е прокурорски асистент във ВКП и към българските европейски делегирани прокурори. И за двамата на уеб страницата на прокуратурата не се намира конкурс за асистент, който да са спечелили. Калайджиев оказва помощ на прокурор Вероника Трифонова, настояват източници на " Сега ". Името на Трифонова нашумя предишния септември, откакто от парламентарната естрада вътрешният министър Бойко Рашков обвърза избора й за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското принуждение зад колоните на Министерски съвет. Прокуратурата излезе със специална , че това е посягане върху независимостта й.

Калайджиев е изместен от отдел " Вътрешна сигурност " в Пето районно ръководство, откъдето е напуснал, споделят източници от Министерство на вътрешните работи. Имало е и дисциплинарна инспекция, само че не е ясно по какъв начин е завършила тя. Миналото лято " Вътрешна сигурност " беше посочена като една от службите, употребявани при противозаконното подслушване по време на митингите против държавното управление на ГЕРБ и основния прокурор. Така и не стана ясно обаче дали и какво е било присъединяване на дирекцията в непозволени дейности против жители.

" Сега " чака от държавното обвиняване отговори по Закона за достъп до социална информация, кои са помощниците в двете висши прокуратури, на основния прокурор и на европейските делегирани прокурори и какви са основанията за назначението им. Преди близо 10 години " Сега " завоюва дело против прокуратурата, която тогава отхвърляше да даде листата с помощниците си. Съдът обаче одобри, че надвива публичния интерес да бъдат известни като чиновници в органите на правосъдната власт. Затова би трябвало в този момент прокуратурата да отговори, без да се стига до правосъден развой.

Помощниците в съда и в прокуратурата са остарял проблем за системата, само че до момента нито законодателят, нито Висшият правосъден съвет вършат нещо, с цел да го решат. Постовете на правосъдните и прокурорските помощници  до управленията в правосъдната власт. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР