Под наслов Заедно в Европа“ в София бе открит мащабен

...
Под наслов Заедно в Европа“ в София бе открит мащабен
Коментари Харесай

"Заедно в Европа": Откриха мащабен стенопис в двора на гимназия в София

Под наслов „ Заедно в Европа “ в София бе открит огромен стенна живопис, илюстриращ Европейския съюз като неповторима общественост в цялото ѝ многообразие. Проектът е осъществен от фондация CityWise съвместно с Посолството на Федерална република Германия в България.

Новият, пъстър акцент в столицата беше тържествено открит в двора на 91. Немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов “ в наличието на публични лица, измежду които и немската посланичка Ирене Планк, шефове, учители и възпитаници.

Произведението на изкуството е дело на стрийт арт актьора Алекси Иванов от фондация CityWise и онагледява комплицирания развой по създаване на единна, европейска общественост. Всеки един от изобразените герои съставлява съответна страна членка на Европейски Съюз, която способства за общото богатство посредством своите опит, познания и умения.

Без да губи идентичността си, всеки един воин работи един до друг със своя комшия по построяването на общия дом.

„ Наистина желаех да основа чувство за общественост. Всъщност стенописът демонстрира четирите краища на Европа – от север до юг и от изток до запад. Някои от героите са характерни, други не “, изясни Иванов.

Тържеството по разкриване на стенописа стартира с осъществяване на европейския химн от музикалния хор на гимназията. След това немският дипломат Ирене Планк и ученици на гимназията, измежду които икономистът и някогашен вицепремиер Александър Пеканов, имаха опцията да насочат своите апели.

„ До изборите за Европейски парламент остава по-малко от месец и множеството от вас ще могат да гласоподават за първи път. Моля, помислете дали да не гласувате. Толкова е значимо. Ако не гласувате вие, някой различен ще го направи “, обърна се немският посланик към учениците.

„ Светът е разнороден. Ние в Европа сме по-силни, когато сме обединени в нашето разнообразие “, означи Атанас Пеканов.

Проектът стартира още през 2020 година, когато Германия е ръководител на Съвета на Европейския съюз. Художникът Алекси Иванов се включва в него, с цел да показа с хората своята визия за Европа, а точно общественост, която дава доста благоприятни условия, само че е и отговорност.

„ Когато можеш да се развиваш и да правиш нещата, които обичаш, имаш отговорност да даваш всичко от себе си, с цел да направиш общността още по-добра “, сподели художникът.

Посланикът на Германия Ирене Планк у нас " се въоръжи " със спрей в ръка и със съдействието на основния актьор даде своя принос за финалните линии на стенописа. 

За bTV тя означи какъв брой значимо е във времена на разнообразни рецесии европейците да са единни и да работят дружно.

„ Европа е най-хубавото място за живеене в света. Но тя ще остане такава единствено в случай че ние обединим ползите си и дружно пазиме демократичния ни метод на живот “, посочи Ирене Планк.

Стажант-репортер: Маргарита Николова 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР