Увлекателни факти за първата вавилонска династия – какво знае обикновеният

...
Увлекателни факти за първата вавилонска династия – какво знае обикновеният
Коментари Харесай

Увлекателни факти за първата вавилонска династия – топ 10 класация

Увлекателни обстоятелства за първата вавилонска династия – какво знае елементарният човек за Вавилон? Вероятно е чувал израза „ вавилонска развратница “. Някои хора ги познават също като злодеи от Библията за това, че са донесли едно от Божиите санкции на Израел.

Може би някои ще си спомнят нещо за Кодекса на законите на Хамурапи (законникът на Хамурапи) от часовете по история. Има обаче доста повече във вавилонската цивилизация. Това е правилно, даже в случай че ограничите обсега на вашия разбор до династията на аморейците .

След рухването на Третата династия на Ур, на територията на Месопотамия пораждат голям брой дребни страни, доста от които са доминирани от амореите (аморейците). Една от тях е Вавилония , която подчинява цяла Месопотамия и остава водеща мощ в района до около 1600 пр.н.е. Аморейците са първата династия на империята и тази съответна династия продължава от 1894 година прочие н. е. до 1595 година прочие н. е. Те стигнали до края си повече от хилядолетие преди Вавилон да се трансформира в един от злодеите в историята, изселвайки евреите след завладяването и разрушаването на Йерусалим от вавилонския цар  Навуходоносор .

Нека в този момент да забележим няколко забавни обстоятелството от античен Вавилон:

10. Били са пионери по математика – увлекателни обстоятелства за първата вавилонска династия

Много хора не намират за изключително вълнуващо някой да е добър в геометрията, тригонометрията и алгебрата. И въпреки всичко това са едни от най-значимите приноси на Вавилонската империя към цивилизацията. Това е потвърдено към този момент, тъй като те са били задоволително деликатни, с цел да запишат своите математически таблици върху глинени плочи. Те са известни като клинопис, като са били употребявани като образователни пособия за елитните възпитаници.

Нещо повече, вавилонците от Първата династия съумели да напреднат извънредно доста по математика. Огромна част от днешните учениците не могат да се мерят с тях въобще. Те съумели да проектират и насочат съвременно за своята ера съоръжение за блокада. По този метод завладели такива противници като Акадската империя.

Математиката също по този начин намерила приложение при разпределянето на лимитираната обработваема земя, както и за максимизиране на земеделските добиви. Всъщност те били толкоз прославени за своите математически достижения, че през 2017 година се спекулираше, че избран клинопис, прочут като Plimpton 322, предлага по-добър тригонометричен модел от тези, които се употребяват през днешния ден.

9. Объркващият от време на време кодекс на законите

Както се подразбира от нагоре, Хамурапи , шестият цар от династията, е най-известен със основаването на система от закони. Тъй като той царувал от 1792 до 1750 година прочие н. е., неговият кодекс от закони предшества десетте заповеди на Мойсей с епохи. Любопитно е, че съществуващите глинени плочки от неговия код датират доста по-късно. Вероятно сте чували, че имало закон, съгласно който сполучливият хирург би трябвало да получи 10 шекела. Но в случай че даден пациент загубел своя живот, тогава хирургът трябвало да загуби ръката си.

Например, един от законите на Хамурапи гласял следното – “ако някой бъде приет за отговорен за кражба с щурм, откакто бъде екзекутиран, тялото му би трябвало да бъде заровено в пространствата на дома, в който са проникнали ”. Ако не бил хванат апаш, всъщност общността ставала осигурителен поръчител на семейството. Собственикът на жилището трябвало да заявява загубите си под клетва и по-късно общността трябвало да ги компенсира групово.

Друг закон гласял, че в случай че брачната половинка на боец, взет в плен по време на война, има деца от различен мъж, тя би трябвало да се върне при брачна половинка си, в случай че той се върне. Но любовникът имал настойничество над децата.

Според него в случай че неприятно издигната постройка се събори и аргументи гибелта на притежателя, на строителя се налагало смъртно наказване. Ако под руините на дома загинел синът на притежателя със гибел се санкционира синът на строителя. Но в случай че събореният дом убиел роб на притежателя, строителят трябвало единствено „ да му даде плебей против плебей “. Също по този начин се наказвало със гибел да бъдеш жена кръчмарка, където се срещали група крадци.

8. Пренебрегнатият наследник на империята

Има наклонност да се прекалява в приписването на заслуга на Хамурапи за триумфа на Вавилон като империя. Някои се държат по този начин, като че ли империята починала незабавно откакто той се отдръпнал. Това може да наподобява подкрепено от обстоятелството, че безусловно десетки градове се вдигнали на протест, включвайки съвсем всичко, което Хамурапи бил превзел. Макар да е доста по-малко прочут от татко си, Самсу-илуна приключил похвална работа, като запазил царството на татко си непокътнато по време на ръководството му от 1750 до 1712 година пр.н.е.

Когато съвсем всички огромни градове в Южния район на империята се разбунтували, в началото това хванало Самсу-илуна неопитен. Но той бързо се окопитил. В рамките на две години той потушил протеста и направил съдружници съперничещи си владетели. По подигравка на ориста, точно появяването на огромен зложелател на Вавилонската империя му помогнало доста. Каситите нахлули на юг и това, което в миналото е било опозиционно население, в огромна степен се трансформирало в маса от бежанци, които Самсу-илуна трябвало да одобри.

Не че Самсу-илуна бил изключително милосърден – при потушаването на протеста и прогонването на каситите, инфраструктурата на южните региони е развалена до степен, в която в никакъв случай не е била изцяло ремонтирана по време на Първата династия. Общо 26 противников владетели били убити от Самсу-илуна. Докато Хамурапи бил нахлул и победил водачите на тези райони, неговият доста подценяван наследник посочил, че Първата династия ще продължи като огромна мощ в района.

7. Военният язовир – увлекателни обстоятелства за първата вавилонска династия

Въпреки че обстановката била доста по-стабилна от времето, когато синът на Самсу-илуна Абиешу заел трона, той имал лични протести, с които да се оправя. В един съответен случай той приел решение, което изпреварило с доста епохи времето си. През 19-та година от ръководството си, откакто разрушил бунтовническите армии на еламитите, Абиешу обезверено желал да залови вражеският държател. Вместо да разчита на своята войска обаче, Абиешу се насочил към инженерството. Той построил язовир на река Тигър, тъй че пътят за бягство на врага да бъде застрашено от наводняване.

За положително или неприятно, Абиешу не заловил в никакъв случай своя зложелател. Оцелелите записи на Абиешу допускат, че той се е занимавал повече с веригите за доставки и артикули, като колета на зърно и товарни животни за градове в потребност. Но триумфът му в тези области по никакъв метод не демонстрира, че ръководството му като цяло е било неуспех.

6. Забравеният татко

Докато наследниците на Хамурапи никога не заслужавали да бъдат подценявани от историците, неговите прародители също са били забележителни. Бащата на Хамурапи, Син-Мубалит , заел трона на града-държава Вавилон през 1748 година прочие н. е. и може да се аргументира, че той е първият държател на Първата династия, защото е първият, който се афишира за държател на Вавилон. Той се изправил против династиите на Ларса и Исин, ​​които от дълго време били врагове на Вавилон.

През 13-та година от ръководството си Син-Мубалит побеждава при офанзивата на града-държава Ур . Син-Мубалит нанесъл контра удар в град Исин. През 17-та година от царуването си той го превзема. За още две години той консолидирал властта, като направил империя към Вавилон. Може би е малко разбираемо, че царуването му е толкоз засенчено, защото той е царувал относително скромните 19 години. Това не било задоволително очевидно с цел да се изложат детайлностите от живота на царя в глинени плочи.

5. Аморийското завладяване – увлекателни обстоятелства за първата вавилонска династия

Оказва се, че Вавилон се трансформирал в една от най-големите и най-прославени цивилизации на Древна Месопотамия по доста изненадваща причина. А точно, че многочислени пътуващи конници трябвало да намерят място, където да хранят конете си.

Аморейците са били номадска група от днешна Сирия. Техните предводители ги водят в Месопотамия, търсейки пасища. Докато доста оживели шумерски разкази ги подценяват, тъй като даже не са напреднали задоволително, с цел да „ познават зърното “, примитивите се смеят за финален път, когато превземат шумерите и вавилонците. Това може да звучи сходно на историите за варварите, които разграбили Рим при започване на неговата история. Или пък за монголите, основали най-голямата империя в света.

Аморейците били разнообразни по това, че те не били земеделско общество, само че пуснали корени в градовете, които превзели. И царували в тях в продължение на епохи. Може да се каже, че тяхната гореща номадска традиция ще трансформира вавилонците в народ, който ще сътвори една от първите империи. Но защото сред завладяването на Вавилон и разширението на Вавилон в империя е имало петима царе, те би трябвало да са имали доста рецесивни гени, които са предизвикали това.

4. Гърция взела тяхната астрономия

Много хора през днешния ден свързват античната астрономия повече с Гърция, в сравнение с с която и да е друга антична империя. В последна сметка всички съзвездия, които познаваме, имат гръцки имена, а най-старите астрономи, които можем да назовем, са персони като Питагор. Както се случва, до момента в който Първата династия запознавала бъдещите генерации възпитаници с тригонометрията и алгебрата, те също по този начин направили огромни нововъведения в астрономията. Например едно от нещата, които разкрили е, Преминаването на Венера пред Слънцето по време на ръководството на цар Ами-цадука (1646-1626 година прочие н. е.).

Завладяването на Вавилон от Александър Велики щял да популяризира големи количества информация по отношение на астрономията в цялата гръцка империя с такава скорост, че нямало подозрение, че Вавилон е тласъкът. За да бъдем обективни към гърците, те не просто преписали домашната работа на вавилонците.

Векове след завладяването от Александър, географи като Страбон от Амасия щели да дадат подробна респект към астрономическите (и в двата смисъла на думата) достижения на вавилонците. И въпреки всичко, не би било неприятно да са били кръстили едно или две съзвездия с вавилонски имена, единствено с цел да им отдадат дължимото.

3. Клиентското свещеничество

Когато те не се опитвали да разширят империята или по-често се опитвали да задържат съществуващите елементи на империята, като потушават протести, една от главните грижи на Първата династия била да запазят благоволението на свещениците и да заплащат респект на най-почитания господ на Вавилон, Мардук . Той бил върховен бог и цар на богове и смъртни във Вавилония, бог-създател. Мардук е провидение на есенното слънце, на заклинанията и предсказанията.

Тъй като се допуска, че утвърждението на Мардук е дарявало царете с неговата божествена орис, това значително изисквало огромна респект. Дори с всичките си военни достижения, Хамурапи бил изключително прочут с това, че си купувал благоволението на боговете. Но той бил прочут и с това, че правил извънредно строги закони за свещениците, като да вземем за пример превръщането на пиенето от свети хора в закононарушение, наказуемо със гибел. Редица царе подкупвали свещеничеството, с цел да ги разгласят за безсмъртни, само че защото това явно не било физическата действителност, това се правело единствено от най-отчаяните монарси.

С толкоз доста благосъстояние, изливащо се в тях през вековете, вавилонското свещеничество можело да мисли огромно. В цялата империя са издигнати доста величествени храмове, само че се появяват и софтуерни нововъведения. Вавилонските храмове са измежду първите здания в човешката история, които включват колони в своя дизайн. Това било по-скоро практично решение, в сравнение с естетическо, защото тухлите, употребявани по това време, били значително към момента сурови. Тъй като постройката можела да се срути и да убие някого, вавилонските строителни служащи имали цялата мотивация на света да бъдат извънредно деликатни.

2. Уникални скулптури

Коя е една от определящите характерности на статуята? Нещо толкоз фундаментално, че даже не би ви хрумнало като аспект на дадена скулптура? В случая с вавилонците това трябвало да бъде независимо стояща триизмерна конструкция. Преди да се появят техните зидари, статуите са били барелефи, което значи, че всъщност са били двуизмерни и се простирали от стените. Вавилонците са първите, които ги построяват като обособени структури и вкарват в тях висока степен на натурализъм.

Вавилонските каменоделци предпочитали алабастър, диорит и варовик. Тъй като нито един от тези материали не бил изключително елементарен за доставка с наличните принадлежности, извънредно квалифицираните занаятчии били доста на респект. Тяхната империя също била изкусна в декорирането на съдове като глинени саксии. С такава степен на художествено развиване, не е изненада, че Вавилон е бил прочут с това, че е може би най-красивият град в света , даже епохи преди фамозните висящи градини да се появят.

1. Нападението на хетите – увлекателни обстоятелства за първата вавилонска династия