Увеличават се пловдивчаните, които не успяват да съберат необходимия стаж

...
Увеличават се пловдивчаните, които не успяват да съберат необходимия стаж
Коментари Харесай

НОИ бие тревога: Увеличават се пловдивчаните без стаж за пен...

Увеличават се пловдивчаните, които не съумяват да съберат нужния стаж за пенсия. Само за последните 5 години броят им е скочил двойно. Това са възрастните, които са работили по-малко от 15 години и би трябвало да изчакат да чукнат 70 години. Тогава страната им отпуска обществена пенсия за напреднала възраст.

По данни на Национален осигурителен институт в област Пловдив през 2016г. 267 възрастни не са съумели да натрупат задоволително стаж до момента в който се трудят, с цел да се пенсионират. А през идващите 5 години броят им непрекъснато нараства. Докато през 2021г. пенсионерите с недостигащ стаж за излизане в заслужена отмора са се нараснали двойно. Те са станали малко над 400.

На всички тях е отпусната обществена пенсия за напреднала възраст, която се дефинира от Министерски съвет и през актуалната година е в размер на 148.71 лева От осигурителния институт са почнали да им превеждат месечните заплащания откакто са пресметнали, че дават отговор на изискванията - годишният приход на член от фамилията да е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца. Гарантираният най-малък приход за 2021г. е 75 лева на месец.

„ Завърших тъкмо по време на измененията и в разгара на демокрацията работех каквото намеря, само че без контракт. В България имам единствено 4 години стаж, а съм живял тук до 2011г., когато отпътувах за Германия. Добре, че емигрирах, тъй като в случай че бях останал тук – евентуално нямаше да взема пенсия “, споделя 47-годишният Иван Георгиев.

Противно на наклонността дамите да получават по-ниски пенсии за трудова активност от мъжете, то при обществената пенсия за напреднала възраст се следи лек превес на мощния пол. Това значи, че те по-често от дамите са работили на черно или са имали по-дълги интервали на безработица. Едва 83 от всички над 400 пловдивчани, получаващи обществена пенсия за напреднала възраст, са доживели над 80-годишна възраст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР