Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Продажбите на вино нахвърлиха 250 млн. лв.


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

След като за пръв път от много години българската винена промишленост съумя през 2016 година да регистрира дребен, само че значим растеж на износа, за жалост 2017 година обръща наклонността. Изглежда, производителите на качествени български виновност в междинния и високия сегмент към момента не съумяват трайно да задържат позиции на извънредно конкурентните непознати пазари. Освен това част от производителите на на ниска цена, скромно вино, което обичайно се изнася за Русия, Полша, Чехия и някои азиатски пазари, също губят прочут дял. Това се дължи ненапълно и на обстоятелството, че потребителите в тези страни също стартират да развиват усет за по-качествено вино. Износът на целия бранш през 2017 година отбелязва спад над 10%, а при водещите 25 компании той е намалял с съвсем 7%. Така експортът през отминалата година към този момент образува единствено към 27% от всички доходи на бранша при над 29% през 2016 година и 33% през 2015 година Над 90% от задграничните продажби се реализират от сдруженията в топ 25.

Въпреки отрицателните трендове при износа продажбите на вино като цяло порастват, задвижвани от вътрешния пазар. Той се е нараснал с към 4% и доближава 187 млн. лева Така общите доходи на бранша от вътрешни и външни продажби порастват до 258.6 млн. лева при 248.8 млн. лева година по-рано.

Такава е най-общата картина в бранша за отминалата година, образувана от данните за общо 115 производителя на вино. Категорията включва типичен тихи виновност, пенливи виновност, както и ликьорни виновност, вермут и други ароматизирани виновност от грозде.

Какви виновност има на пазара

Позитивна наклонност е, че в топ 25 през 2017 година попадат повече производители на качествени виновност спрямо предишни години. Въпреки това обаче пазарът като цяло продължава да е мощно доминиран от евтините трапезни виновност, до момента в който качествените виновност остават дребна част от него.

Най-голям дял - към 88% от продажбите на обща стойност 202.9 млн. лева, не престават да държат тихите трапезни виновност без предпазено название за генезис (ЗНП) (в тази категория се включва и гроздовата мъст). Това са виновност в най-ниския ценови сегмент, най-вече наливни. Пазарът им пораства, въпреки и минимално - с 1.6%, а продажбите са главно на вътрешния пазар - над 75%.

Качествените виновност със ЗНП са с към 10% пазарен дял, който генерира доходи общо 23.5 млн. лева - тези резултати са по-добри от миналогодишните, само че въпреки всичко поради ниската база към момента не се следи забележителна смяна в по-голямата пазарна картина. Данните демонстрират, че 2017 година още веднъж е била доста добра за белите качествени виновност, които регистрират продажби за 7.3 млн. лева, или 28% растеж в приходите (при 25% растеж през миналата година). Червените качествени виновност и розета също порастват с 10% и доближават доходи към 16.4 млн. лева Бързите темпове на напредък на белите виновност към този момент трансформира съотношението - две към едно в интерес на алените, до момента в който в предишни години то клонеше към три към едно. Пазарът на белите виновност обаче остава съвсем напълно локален, до момента в който износът се господства мощно от алените. Те са съумели съвсем да удвоят размера на експорта на фона на доста слабата 2016 година, при която означиха двуцифрен спад. Така общо към 15% от приходите на качествените виновност идват от непознатите пазари при 13% за миналата година.

Около 2% е делът на другите виновност - пенливи, десертни, ликьорни и ароматизирани, като забележителен напредък означават пенливите виновност - 31%. Това значително се дължи на обстоятелството, че в последните две години няколко български мазета започнаха произвеждане на този артикул, само че въпреки всичко общият им дял в продуктовия микс остава под половин %.

Без земетресения на върха

За разлика от 2016 година, когато челната тройка на класацията се размести, данните за 2017 година не демонстрират обилни промени.

И през 2017 година класацията безапелационно води " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс " (1). Компанията, чийто притежател през септември т.г. бе задържан в акция на службите за данъчни закононарушения, остава на върха с продажби за 35.9 млн. лева - съвсем тройно повече от тези на втория в класацията. През 2016 година карнобатският производител направи голям скок, като регистрира изненадващо над 200% на продажбите си на вино на вътрешния пазар и по този начин излезе на лидерското място. Сега той бележи " непретенциозен " годишен растеж - към 5%. Износът още веднъж спада на половина - към този момент до 310 хиляди лева, само че той по този начин или другояче има най-малък дял в продажбите на производителя.

Виненото портфолио на следената от Миню Стайков компания е разнообразно и покрива всички сегменти на пазара - от най-ниския (марката " Механджийско " ) до високия клас виновност на избата " Братя Минкови ".
Предстои да забележим обаче дали проблемите на притежателя с правораздаването ще се отразят на резултатите на компанията за 2018 година и ще успее ли тя да резервира лидерското място.

" Винекс Славянци " (2) резервира втората си позиция. Избата от едноименното село в община Сунгурларе съвсем не регистрира смяна в приходите си по отношение на предходната година, въпреки да записва дребен спад на износа. Бизнесът на избата, която има мощности в Славянци, Сунгурларе, Лозарево и Карнобат, е главно на непознати пазари - Полша, Швеция, Русия. Българският пазар през 2016 година е формирал към 11% от приходите й (около 1.8 млн. лева.).
" Винекс Славянци " създава главно типичен виновност в по-ниския и междинния сегмент, малко вермут и пенливи виновност. Дружеството, следено и ръководено от предприемача Жеко Жеков, продава под марките " Сунгурларски мискет ", Leva, " Старо лозе ", Chiochiosan и други Спиртните питиета, които попадат отвън оценената категория, са към 8% от продажбите.

" Домейн Бойар интернешънъл " (3) , който през 2016 година отстъпи лидерската позиция и зае третото място, го резервира и тази година. Компанията регистрира дребен спад на приходите - към 5% до 15.4 млн. лева, който идва още веднъж от по-лошите експортни резултати (минус 30%). Той идва от проблемите на английския пазар след гласуването за Brexit по думите на изпълнителния шеф на " Домейн Бойар " Евгени Харамлийски, който е измежду главните външни пазари за производителя. За сметка на изгубения експортен дял обаче компанията съумява да усили за втора поредна година доста - с към 1 млн. лева, продажбите си в България. Така вътрешният пазар през 2017 година към този момент образува 75% от общите доходи на " Домейн Бойар ", до момента в който през 2015 година експортът доминираше.
" Домейн Бойар " разполага с две мазета - " Сините скали " в Сливен и бутиковата " Кортен ". Портфолиото на компанията е огромно и покрива множеството сегменти. Най-познатите й марки са сериите Quantum, Elements, Boutique, Premium, Solitaire, Korten и други Едноличен притежател на капитала е " Маубара сървисиз лимитид " (регистрирана в Кипър), като контролът се свързва със притежателите на финансиращата я ПИБ.

" Вила Ямбол " (4) (бивш " Винпром Ямбол " ) задържа четвъртата си позиция, като резултатите й са съвсем без смяна по отношение на 2016 година, която бе мощна за компанията. Най-старата маза в Южна България, която има индустриални бази в Ямбол и Стралджа и към 10 хиляди дка лични лозя, е благосъстоятелност на създателите на " ВП Брандс интернешънъл (бивш " Винпром Пещера " ) Антон Щерев и Атанас Петров. Избата в последните години концентрира напъните си към възстановяване и модернизиране на виненото си портфолио и това даде резултат. " Вила Ямбол " продава главно на вътрешния пазар, износът е под 3% от общите доходи. Брандовете на избата - Villa Yambol и Kabile, са в междинния сегмент. Портфолиото добавя и пенливо вино в ниския сегмент.

Малки разбърквания в десетката

Самата " ВП Брандс интернешънъл " (10) е 10-а в класацията за 2017 година, като регистрира към 15% растеж в продажбите до 7.3 млн. лева Компанията съумя доста да порасне на винения пазар за малко време, като през 2016 година утрои приходите си по отношение на миналата година. Тя създава виновност в сериите " Домейн Пещера ", F2F, Verano Azur, Pixel и други, които съумя да наложи на пазара с нападателен маркетинг. През 2017 година растежът идва главно от вътрешния пазар, до момента в който дребният експорт, който компанията бе съумяла да осъществя година по-рано, се срутва съвсем изцяло. Ако двете компании консолидираха общите си резултати, те щяха да заемат второ място в класацията с доходи 20.5 млн. лева

Една от първите непознати вложения във винения бранш в България - " Домейн Менада " (6) , продължава да усъвършенства представянето си, което е наклонност в последните три години. Компанията съумява да се изкачи от осма до шеста позиция с доходи 8.8 млн. лева, една четвърт от които идват от експорт. " Домейн Менада " на процедура е една от дребното мазета в топ 10, които съумяват да реализират забележителен растеж - към 70%, на експорта.

Същевременно обаче компанията съумява да задържи и продажбите си на вътрешния пазар и по този начин регистрира общ напредък 13% през 2017 година Разбира се, за това оказва помощ и фактът, че избата от Стара Загора е част от френския холдинг " Белведере ", само че не без значение е и това, че компанията в последните няколко години влага в модернизиране на портфолиото си, по-тясно сегментиране и нахлуване в премиум сегмента.
Най-известната марка на избата от години е " Черга ", по-нови са сериите " Артистик ", " Ино Вино " и " Барик пойнт ". Компанията разполага и с повече от 420 ха лични лозя.

Спад 11% на приходите до 8.1 млн. лева регистрира " Катаржина естейт " (8) и това я слага три места по-ниско в класацията - осмо място при пето година по-рано. Понижението идва от вътрешния пазар, който към този момент е главен за компанията, откакто миналата година " Катаржина " регистрира спад на износа с над 80%. През 2017 година на процедура експорт не е регистриран.

" Катаржина " има доста огромно портфолио с над 30 серии, най-популярни измежду които са Contemplations, Mezzek, Halla, Twins, Le Voyages и други Собственик на избата е записаното в Швейцария задгранично юридическо лице " Балкания естейт " с шеф един от основателите на " Катаржина " и някогашен управител в алкохолната компания Belvedere Кшищоф Трилински.

След слаба 2016 година две компании, производители на по-масови евтини виновност, възвръщат позиции в десетката. Близо 33% растеж на бизнеса през 2017 година регистрира " ЛВК Винпром " (5) от Търговище. Приходите от продажби на вино се усилват от 8.2 на 10.9 млн. лева, с към 5% пораства и износът, който е главно за Русия. Той обаче е дребна част от бизнеса. Избата е известна с виновността " Търговище ", " Зодиак " и " Магарешко мляко ".
Вината не престават да образуват над 80% от приходите на сдружението, което другояче създава също ракия, водка, вермут, джин, мастика и ром.

С пет места - до седма позиция, се изкачва още веднъж и едноличният търговец " Ивена комерс - Валентин Шотев " (7), чиито доходи идват главно от експорт - Русия, Полша и други по-малко претенциозни пазари. След като през 2016 година регистрира близо 40% спад на продажбите, през 2017 година компанията пораства с общо 56% и доближава доходи 8.5 млн. лева Общо 8.2 млн. лева от тях са от износ. Той пораства с 80%.

Близо 40% от бизнеса си губи обаче друга винарна, чийто притежател е още веднъж едноличният търговец Валентин Шотев през " Хеброс-Винпром " - " Винал " (19), Ловеч. Нейните доходи също идват главно от външните пазари, които обаче падат от 4.9 до 2.9 млн. лева през 2017 година

Какво друго

Стабилизация на бизнеса с 11% растеж регистрира маза " Винарска маза Логодаж " (9). Близка до миналогодишната позиция резервира и " Черноморско злато " (11). Интересен тренд в долната половина на класацията е навлизането и подобряването на позициите на повече мазета - производители на качествени виновност в междинния и високия сегмент. Така наприме р " Едоардо Миролио " (12) се изкачва с 4 позиции до 12-о място и регистрира 15% растеж - главно на вътрешния пазар.

С шест места усъвършенства представянето си и " Тера Тангра " (17). Избата регистрира 43% растеж на износа и 30% на общите доходи до 3.2 млн. лева За пръв път тази година в топ 25 попада " Винивел " (15) - сдружението, през което оперира маза " Ямантиеви " . Тя усъвършенства представянето си със 70% - главно поради удвояване на износа, който на процедура образува три четвърти от приходите й. Място в класацията за 2017 година намират и избите " Мидалидаре " (22) и " Винарско имение Санта Сара " (23). " Ейнждълс естейт " (20) пък, обвързвана с производителя на яйца и пилета " Градус " (със притежател Иван Ангелов), удвоява износа си, макар че той е дребна част от общите доходи - 2.8 млн. лева

По-значителен спад - с 42%, регистрира " Балкантабако " (16) - притежател на маза " Старосел ". През погледа на водачите
Евгени Харамлийски, изпълнителен шеф на " Домейн Бойар "

Вътрешният пазар на вино пораства с всяка година с ритъм към 7-9%. За интервала януари - август 2018 година " Домейн Бойар " осъществя 17% растеж на продажбите в България в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Основният напредък е от български виновност. Потребителите ги избират в ниския и междинния ценови сегмент, като наклонността е към свежи и леки виновност за ежедневна приложимост в междинния ценови клас, което демонстрира доста възстановяване на винената просвета. Във високия и по-специално при белите виновност и розета се избират вносни виновност.
Що се отнася до износа, той постоянно е бил много неуверен, като наклонността е към понижаване. Както всички знаем, максимален дял в износа имат евтини и нискокачествени виновност за Полша и Русия, огромна част от тях наливни. " Домейн Бойар " е една от дребното компании, които изнася бутилирани виновност под своя марка и в по-големи размери. Най-голям дял в износа на компанията има Англия, където сдружението ни осъществя над 2 млн. бутилки годишно. За страдание проблемите, които имаха британските компании след гласуването за овакантяване на Англия на Европейски Съюз (Brexit), се отразиха отрицателно на нашия експорт. Така през 2016 година и 2017 година реализирахме съвсем 60% спад на износа за Англия. Междувременно на другите външни пазари като Бенелюкс, Съединени американски щати, Полша има лек растеж през тези две години.
През 2018 година пазарът във Англия обаче се стабилизира и компанията възвръща позициите си, като бележи над 40% растеж на продажбите. Най-важното е, че успяхме да реализираме повишение на междинната продажна цена. Има към 7% растеж и на продажбите в Бенелюкс, Полша, Китай. Успяхме да навлезем и на няколко нови пазара в Югоизточна Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР