[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Пазарът на сладолед - концентрация и повече премиум продукти

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Сладоледите: По-европейски и леко по-скъпи

Пазарът на сладолед е дребен, само че възходящ - с 16% през предходната година
13 юли 2018
Unilever купи сладоледите " Дени "

Сделката, чиято стойност не бе обявена, предстои на утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията
4 юли 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Близо 77.5 млн. лева са общите продажби на фирмите, които през 2017 година са заявили, че създават сладолед. Това, съпоставено с година по-рано, е спад от 13.6%. В тази категория влизат общо 21 компании, а данните са въз основата на целогодишния им бизнес.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ако се погледнат данните на маркетинговата организация Nielsen, картината е малко по-позитивна. Според тях пазарът не понижава, а пораства с 16.2% в стойност и е достигнал 91 млн. В размер нарастването е 10.7%. Една евентуална причина за разминаването в данните е, че в първия случай компании сами са заявили продажбите си за цялата година, а във втория организацията следи пазара единствено през четири месеца в годината – от май до август. Данните на Nielsen не включват още продажбите на насипен сладолед, от машини, в сезонни туристически обекти. Статистиката не хваща и продажбите в сивия бранш. По тези две аргументи представители на сектора настояват, че пазарът на сладолед в страната се прави оценка на 100 - 160 млн. лева годишно.

Импулсни и на съчка

Според данните на организация Nielsen импулсните сладоледи (на съчка, фунийка, чашка) са най-търсени, като продажбите им нарастват с 15.9% и надвишават 60.6 млн. лева Продажбите на сладоледи в огромни разфасовки (кутии) порастват със 17% по отношение на 2016 година и са за над 30 млн. лева Интересът към сладоледените торти и кексове е най-малък, също така те регистрират спад в стойност, регистрира Nielsen.

Най-предпочитани са сладоледите на съчка и във фунийка. " Те са със относително равни позиции, а продажбите им държат 80% дял в категорията " импулсни ". Останалите 20% се заемат от сладоледи вид " сандвич ", в дребни кутии (до 200 мл) и други ", прецизира Александър Цветанов, маркетинг управител на " Сладоледена фабрика ". Според него най-купувани са класическите усети - ванилия (млечен), шоколад, ягодов, горски плод. " Категорията до един лев е най-масова и в нея има много огромна конкуренция. Най-много бройки се продават при продуктите с най-ниски цени, само че това е изцяло обикновено за България ", обобщава Цветанов.

Единствено в магазините с площ до 40 кв. метра (т.нар. обичайната търговия) има спад на продадените количества сладолед през 2017 година, регистрира още Nielsen. Всички останали обекти, които организацията следи, означават растеж в размер – хипермаркети, огромни магазини с повърхност до 300 кв.м, така наречен комфортни магазини, а също и заведенията.

" Бавното умиране на магазините в категория " обичайната търговия " за сметка на хипермаркетите е наклонност, която е много отрицателна за всички производители, тъй като веригите изискват прекомерно огромни отстъпки, с цел да продаваш в тях. Доста от компаниите в България работят на загуба в такива канали ", разяснява Александър Цветанов.

Сделки и промени

През 2018 година на пазара на сладолед се случи значимо събитие. Британския колос Unilever за повторно направи договорка с български производител, като купи великотърновската " Сладоледена фабрика ". Тя създава под марката Denny Ice Cream. Българското поделение за сладоледи на Unilever и великотърновската компания ще се слеят, новата конструкция ще е част от Unilever South Central, а съсобственикът на българската компания Цветан Цветанов ще бъде нейният ръководещ шеф, оповестиха от компанията.

Преди седем години Unilever купи " Дарко ". За интервала се случиха още промени - швейцарската Nestle и английската R&R сплотиха бизнеса си със сладолед на международно равнище и по този начин в края на 2016 година " Нестле айс крим " стана " Фронери България ".

Топ 10

Фирмите в топ 10 регистрират 74.8 млн. лева доходи общо през 2017 година, което им дефинира 96% от пазара в стойност. От тях първите три в класацията - " Фронери България ", " Сладоледена фабрика " и " Изида ", имат 64% общ пазарен дял в стойност.

Продажбите са преобладаващо на българския пазар, изнесените зад граница количества са общо за 9.1 млн. лева, демонстрират заявените данни.

Три сдружения завършват 2017 година с по-ниски доходи от продажби по отношение на година по-рано: двуцифрен спад регистрират " Фронери България " и " Дарко ", а едноцифрен - " Карил и Таня ". Само четири компании в топ 10 са заявили продажби зад граница - " Фронери България ", " Сладоледена фабрика ", " Медина ", " Корте дилето ".

Топ 3

" Фронери България " резервира лидерската си позиция на пазара. Според годишния отчет за активността през предходната година компанията е нараснала капитала си до 34 млн. лева Тя регистрира, че " има доста мощни позиции на българския пазар ", все пак годината е на загуба. В отчета се показват две аргументи: поради преобразуванията сдружението е функционирало от последното тримесечие на 2017 година, а също и заради мощно изразения сезонен темперамент на бизнеса. Предимство на " Фронери България " е " наложената марка на пазара, добре позната на клиентите, която е гаранция за качество и облекчаване на техните упования ", показва още годишният отчет. Според него 47% от продажбите на " Фронери България " се правят в магазините от така наречен обичайната търговия, 21% - в местни основни клиенти, 13% - в интернационалните основни клиенти, а в хорека канала – 11%. Дружеството има фабрика за произвеждане на сладолед и дистрибуционен център във Варна с пет индустриални линии плюс други две – за вафлени полуфабрикати. Компанията има логистични центрове в Бургас и в с. Труд, Пловдивско.
За 2018 година проектите на сдружението включват продажби за 50 млн. лева Новост за компанията е, че от тази година популяризира и сладоледите Milka на " Монделийз ".

Втората в класацията - " Сладоледена фабрика " , Велико Търново, към този момент е благосъстоятелност на Unilever. " Горди сме, че през последните 25 години сме построили подобен огромен бизнес в България, и имаме вяра, че нашето завещание и знания са съвършени за Unilever ", разяснява договорката шефът на българската компания Цветан Цветанов. Компанията е учредена през 1993 година от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях съдружници са и синовете на Цветанов - Александър и Вилиян. Българското сдружение създава цялата гама сладоледи – импулсни (на съчка, във фунийка), фамилни (кутии, огромни разфасовки), за заведения за хранене и питейни заведения, торти и други От отчета за активността на компанията през 2017 година излиза наяве, че 65% от продажбите са били за българския пазар, 15% - за Европейски Съюз, а 20% - за трети страни. " Сладоледена фабрика " има произвеждане във Велико Търново, а през 2016 година влага над 5 млн. лева и в дружество в промишлената зона на Дебелец, което утроява потенциала й. Освен това влага над 100 хиляди лева в слънчеви панели, а системата за икономисване на сила й разрешава да понижи разноските си до 30%.

" Изида " - гр. Добрич, измества " Дарко " и заема трета позиция в класацията за 2017 година Съдружници в компанията са Младен Димитров Матеев и Теменуга Златева Матеева. Производствената база е в Добрич, сдружението разполага със лични хладилни складови пространства в Бургас, София и Стамболийски. Българското сдружение си партнира от години с Mars Ice Cream и има извънредни права за продажбата на сладоледите Mars, Snickers, Bounty, Twix. От предходната година компанията е извънреден представител и на Haagen Dazs, който се създава в завода на General Mills в Южна Франция. В България се предлага в разнообразни видове търговски обекти, както и във фризери, които са брандирани с Haagen Dazs, с Mars Ice Cream или с " Изида ". Портфолиото на Haagen Dazs е от близо 20 продукта. Сладоледът се предлага под друга форма - в миничашка, седем усета на съчка, шест усета в опаковки от 500 мл, два разновидността за сладолед вид " сандвич ".

Другите в класацията

" Джелато 2009 " - София, резервира четвъртата си позиция в класацията. Компанията е благосъстоятелност на Димитър Йорданов Андреев и е обвързвана с производството, дистрибуцията и продажбите на сладоледите Raffy.

" Дарко " слиза от трета на пета позиция през 2017. Според годишния отчет за активността на сдружението то е произвело близо два тона сладолед през предходната година, което е с към звук по-малко по отношение на 2016 година, а приходите му са спаднали с 31%. Очаква се, че с придобиването на " Сладоледена фабрика " новото сдружение ще сплоти досегашните марки сладолед на Unilever - " Дарко " (Big Milk, Eskimo, Cornetto, Carte D’Or, Magic, Twister), с марката на " Сладоледена фабрика " - Denny Ice Cream, и ще усили пазарния си дял.

Пловдивската компания " Чичо Чарли " (6) се изкачва с една позиция нагоре и разменя мястото си с ямболската " Карил и Таня " (7). Едноличен притежател на " Чичо Чарли " е Димитър Запрянов Начев, комерсиалната марка е Uncle Charly.

При " Карил и Таня " има смяна в собствеността – италианският съучастник Ауло Котекини към този момент не участва измежду акционерите на сдружението - Илиян Андонов Славов, Станка Стоянова Пенева и Ваня Андонова Славова. Компанията е на пазара от 1996 година и продава над 60 типа сладолед и млечни артикули с марката " Карил ". Според годишния отчет за активността производството се прави в лична фабрика, компанията разполага и със личен авто превоз за доставка на продукцията.

" Медина " - Мадан, резервира осмото си място в класацията. В Търговския указател е маркирана смяна в собствеността на компанията – едноличен притежател на капитала е Хамди Хайриев Тахиров. Фирмата стартира активност през 1998 година с 15 заети. Днес има високотехнологична фабрика, която е с потенциал 14 000 сладоледа на час.

Тази година за пръв път в класацията влиза добре познатата в бранша " Джимис айс крийм " (9). Фирмата е на пазара на сладолед от 1997 година и в най-хубавите й времена обектите й доближават 17. През 2004 година открива лична фабрика в Костинброд, ситуирана на 2800 кв.м застроена повърхност, оборудвана с машини от Италия и с потенциал най-малко 15 тона сладолед дневно. Произвежда сладолед, ръчно направени торти и сладкиши от сладолед, приема и неповторими поръчки на клиенти. Компанията продава под марката Jimmy`s в " Кауфланд " и " Фантастико ". Дружеството има своя дистрибуторска мрежа и има личен търговски обект на ул. " Шипка " в столицата. Едноличен притежател на капитала е Цветан Атанасов Сивев.

Топ 10 приключва с " Корте дилето " (от итал. – " двор на удоволствието " ) – благосъстоятелност на Калина Любомирова Халачева. Фирмата е основана през 2012 година, а година по-късно фабриката в София към този момент е оборудвана и първите сладоледи Coppa della maga вършат своя пазарен дебют. Стартът е с екип от петима заети, първичната инвестиция е към 1 млн. лева, като част от нея е обезпечена по план с европейско финансиране. Компанията има три марката - сладоледите Coppa della maga (от итал. - " купичката на магьосницата " ) и Arcobaleno и трюфелите Nouri, които са в сегмента на суровите десерти. Coppa della maga се продава основно в " Билла ", " Фантастико ", " Кауфланд ", ЦБА, а Arcobaleno е за B2B клиенти като заведения за хранене и заведения. Arcobaleno съдържа захар и се продава единствено на българския пазар, Coppa della maga се подготвя със стевия. Компанията предлага 12 усета сладолед, има и три типа веган оферти. Основните й пазари са външни, износът е основно за Европа с фокус Англия, където " Корте дилето " има собствен офис. През 2018 година компанията стъпи и на пазара в Хонконг. Младен Матеев – притежател и шеф на " Изида ": Концентрацията на пазара продължава

В нашия бизнес няма две години, които са съпоставими или си наподобяват. Често споделям, че в случай че би трябвало в едно изречение да характеризираме пазара на сладолед в България, то би било: " Той към този момент не е същият. " Основната смяна е избрана от обстоятелството, че през 2018 година се следи преструктуриране на тактиките на някои участници за пътя към пазара и за развиване на категорията. Продължава и неговата централизация. Наблюдава се занижено внимание към клиентите в тези обекти, където взе участие единствено един снабдител. При два или три доставчика обстановката е напълно друга. В този случай интензивностите в поддръжка на продажбите са доста повече, обслужването е на по-високо равнище, общите маркетинговите интензивности в категорията нарастват, броят на клиентите е по-голям. Конкуренцията ни поддържа постоянно във форма, за което сме признателни.
Друга основна разлика със статуквото досега е, че наличието на артикули във високия ценови сегмент със мощни търговски марки предопределя промени в продуктовия микс, по-висока ротация на предложенията, вследствие на което категорията става по-рентабилна. Основната причина, заради която можем сигурно да твърдим, че пазарът на сладолед в България към този момент не е същият, е навлизането на международната марка икона Haagen Dazs посредством съдействието си с " Изида ". Този факт е в унисон с следените през последните години трендове за нараснали потребителски упования към категорията.
Нарастват феновете на сладолед, за които е значим съставът на предлагания артикул. Те най-често се интересуват от предписания, които са създадени без добавени растителни мазнини, без консерванти, с естествени аромати и оцветители. Александър Цветанов, маркетинг управител на " Сладоледена фабрика ": Расте ползата към премиум категорията

През 2018 година пазарът на сладолед още веднъж пораства с към 5% в стойност, което е по-малко от плануваните 7%, само че въпреки всичко върви нагоре. " Фронери " бележат най-забележителен растеж тази година с към 15% в стойност.
През 2018 година наблюдавахме изместване на потреблението от по-евтини сладоледи към премиум категорията и това може да се види при всички компании.
Ние затвърждаваме своята позиция като компания номер 2 на пазара след " Фронери ". И тази година следим развиване в категорията multi portion (сладолед за вкъщи). Продажбите на сладолед в кутии бележат растежи при съвсем всички компании.
Здравословните трендове се развиват, само че към момента са доста дребна част от пазара. Въпреки това ние продължаваме да развиваме нововъведения за clean label на нашите артикули.
Студеният юли се отрази доста отрицателно и може би щяхме да забележим общ напредък на пазара от 10-15%, в случай че месецът беше топъл. За страдание това не беше реалност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР