© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст за пазара на птиче месо до 620 млн. лв.

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Продажбите на вино надвишиха 250 млн. лева

Износът спада през 2017 година, до момента в който общите доходи порастват с 4%, движени от вътрешния пазар
5 ное 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Пазарът на птиче месо пораства с двуцифрени темпове за втора поредна година. През 2017 година приходите от продажби за цялата категория (пилешко, патешко и гъше месо, охранен черен дроб и консерви от него) нарастват с близо 11% до 620 млн. лева През 2016 година оборотът от птиче месо регистрира 14% растеж, който се дължеше най-много на рекордния скок при износа и продажбите на патешко месо и охранен черен дроб. България беше доста по-слабо наранена от птичия грип, в сравнение с Франция и Унгария - съществени производители и експортьори. През 2017 година наклонността се обърна - локалните производители претърпяха загуби поради птичия грип и продукцията - най-много на патешко и гъше месо, беше осезаемо наранена. Същевременно търсенето на пилешко филе на европейския пазар се усили и страни като Полша, Румъния и България съумяха да осъществят повече продукция зад граница на по-добри цени.

Това се удостоверява и от данните за пазара на птиче месо през 2017 година - износът за цялата категория се е нараснал с над 15% до 305 млн. лева, като съвсем половината от сумата се дължи на пилешкото месо. На локалния пазар се е осъществила продукция за над 314 млн. лева - с 11% повече по отношение на 2016 година Традиционно пилешкото е водещата подкатегория с към 70% пазарен дял по отношение на 30% за патешко, гъше и черен дроб. Цялата подкатегория на пилешкото месо нараства с малко над 10% за година, тази на черен дроб от домашни птици регистрира 26% растеж, а подкатегорията на патешко и гъше месо понижава с малко над 5%.

Лидерите

На пазара на птичи меса са регистрирани 113 компании (с три повече от 2016 г.), само че моторите са 25 от тях. Техният оборот (486 млн. лева.) образува съвсем 80% от продажбите за цялата категория и 63% от износа. Бизнесът на фирмите от топ 25 нараства с близо 12% на годишна база.

Разградският птицекомбинат " Пилко " (1) ( " Лудогорско пиле " ), благосъстоятелност на групата " Амета холдинг ", е неоспорим водач в категорията. Оборотът му пораства с 11% до 161 млн. лева, формирайки над 50% от приходите на всички компании в топ 10 за категорията на птичето месо. Компанията изнася 63% от производството си и е интернационален снабдител на KFC. През 2015 година половината от капитала на " Амета холдинг " беше добит от водещия производител на птиче месо в Европа - немската група PHW.

" 2017 година беше една от най-хубавите години за пилешкото месо в историята ", разяснява Любомир Лозанов, основен изпълнителен шеф на " Амета холдинг ". " Цените на локалния пазар нямат смяна, само че на интернационалния имаше съществено нарастване, доста добре се осъществиха цяло пиле и артикули от него, а най-голямото търсене е за филе ", показва Лозанов. Един от факторите за растежа на продажбите са рестрикциите, които Европейски Съюз наложи на Бразилия през предходната година. Южноамериканската страна е един от най-големите снабдители на на ниска цена филе и след възбраната за вноса се отвори дупка, която сътвори нови благоприятни условия за страни като Полша, Румъния и България да се осъществят още по-добре и на по-високи цени, споделя шефът на " Амета ".

На второ място в класацията е старозагорската " Градус-1 " (2), част от групата " Градус " и едно от водещите месопреработвателни предприятия в страната. Компанията е напълно насочена към вътрешния пазар. Продажбите й означават растеж от над 6% през 2017 година до 50 млн. лева В групата на " Градус " има фуражен цех, люпилня, ферми за наставнически стада, ферми за угояване на бройлери, дружество за преправка на птиче месо. През лятото на тази година " Градус " направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на локалния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лева, като половината от тях постъпиха в сдружението посредством нарастване на капитала, а останалите отидоха в създателите – братята Иван и Лука Ангелови.

На трето и четвърто място в класацията са водачите при производството на месо и черен дроб от водоплаващи птици " Херон трейд " (3) и " Брезово " (4). " Херон трейд " със притежатели Слав Ячев и Гергана Ячева се обрисуват като едни от най-силните играчи на пазара на месо и дроб от водоплаващи птици. През 2016 година бизнесът на компанията набъбна петорно, а през 2017 година оборотът й регистрира растеж от над 25% до към 26 млн. лева, нареждайки я на трето място след водачите " Пилко " и " Градус-1 ". " Херон трейд " работи напълно за външния пазар с първокласни артикули от патешко месо и пачи охранен черен дроб във високия ценови сегмент. Базата й се намира в с. Оризово, като през 2013 година потенциалът й е повишен за развъждане и угояване на до 350 хиляди патици мюлари.

Базираната в пловдивското село Брезово едноименна компания обгръща целия цикъл на произвеждане – от основаването на наставнически стада за произвеждане на яйца, през люпенето, развъждането и гушенето на гъски и патици до клането и преправка на месото. Оборотът й нараства до 32.9 млн. лева Основен притежател в " Брезово " е френското сдружение " Юралис гастрономи ".

Още девет компании осъществят доходи над 10 млн. лева през 2017 година - съвсем два пъти повече по отношение на година по-рано. На пета позиция е " СВС-98 " (5) с растеж на оборота от към 10% в резултат на дейна дистрибуция на локалния пазар. През предходната година птицевъдната компания продължава стабилно да постанова продуктите си - цяло пиле и разфасовки, под марката " Дюк ". Птиците, кръстоска сред бройлер и фермерско пиле, се отглеждат в лични ферми в основни райони в цялата страна под франчайз на френската компания Duc. Едноличен притежател е Мария Петрова. На шесто място се изкачва " Премиум фууд България " (6) с мажоритарен притежател Стефан Франц Росиг от Германия и миноритарни притежатели Жан Марк Фресанж (Франция) и Людмила Тодорова. Компанията, чиято птицекланица е в с. Йоглав, осъществя продукцията си от охранен черен дроб напълно зад граница, като оборотът й през миналата година надвишава 20 млн. лева

Умерен оптимизъм

" Има прогрес във връзка с продажбите на бяло месо. Иначе производството при бройлерите се е нараснало напълно малко по отношение на размерите през 2016 година ", показва Димитър Белорешки, ръководител на съюза на птицевъдите. По думите му през 2017 година са създадени 46 млн. бройлера, което е нищожно нарастване по отношение на 2016 година, само че с по-голямо живо приблизително тегло - то се е нараснало със 130 г до 2.24 кг. " Можехме да произведем и повече месо, само че имаше затворени ферми поради птичия грип и профилактика ", споделя Белорешки.

Любомир Лозанов от " Амета " също показва птичия грип като максимален проблем в бранша. " Производителите са доста внимателни, растежът през идващите години ще е съгласуван със затегнатия надзор във връзка с санитарните условия към фермите ", показва той. Лозанов е оптимист за растежа на европейския пазар. " Ръст от 1-1.5% на голям пазар, какъвто е европейският, е задоволително мощен мотор за локалните производители ", споделя шефът на най-големия експортьор на пилешко месо у нас. Намалелият импорт на замразено пилешко на дъмпингови цени също способства за положителното развиване на бранша. През 2017 година вносът е 110 хиляди тона, или с 12 хиляди тона по-малко, сочат данните на съюза на птицевъдите. Половината се реекспортира след преправка. Годината беше тежка за производителите на патешко

Изминалата 2017 година беше тежка за производителите на гъше и патешко месо, като 2018 година също се обрисува комплицирана. Продажбите за цялата подкатегория понижават до 70 млн. лева по отношение на 75 млн. лева година по-рано. Продукцията от водоплаващи птици се продава най-вече зад граница (съотношението е 70:30), надлежно износът е обиден двойно повече по отношение на продажбите на локалния пазар. Причините са новите затегнати правила за профилактика, ограничение и очистване на птичия грип, както и новите условия за стерилизация от външни лицензирани компании. Компаниите от бранша ги дефинираха за лобистки и заплашиха с митинги. По думите на ръководителя на съюза на птицевъдите Димитър Белорешков през 2017 година са отгледани 1 млн. по-малко патици по отношение на година по-рано - някои унищожени поради заболяването, други не са отгледани. Той показва още, че производството на месо от водоплаващи птици през 2017 година понижава до 19 500 т по отношение на 22 500 т през 2016 година " Франция възвърне производството си след тежката 2016 година, а на нас ни се наложи да унищожим доста патета. Ако има нова вълна от птичи грип, фермите може и да не устоят ", показва Белорешки.
В топ 3 на подкатегорията влизат " Булчикън " (1), " Херон трейд " (2) и " Брезово " (3). " Булчикън " с оборот от близо 10 млн. лева, освен това осъществен най-вече на локалния пазар, e основана през 2004 година като част от " Видексим холдинг ". Разполага със лични ферми за развъждане на бройлери и касапница за бели меса в Славяново и в Севлиево. Дружеството продава в търговски вериги и изнася в Малта, Франция, Румъния, Гърция, Македония и други Търговската й марка за цели патици и разфасовки от патешко месо е Penelope. " Булчикън " е една от фирмите, които навлязоха на пазара с така наречен пачи бройлери, или пекинска патица, за разлика от по-разпространените у нас огромни патици от типа мюлери. Едва 15% от черния дроб от домашни птици остават в България

Оборотът от охранен черен дроб от домашни птици пораства с 26% за година до 125 млн. лева и заема малко над 20-процентов дял от целия пазар на птиче месо. Дробът от патици и гъски се осъществя най-вече зад граница - едвам към 15% остават за локалния пазар. Износът през 2017 година се е нараснал с 37%. Въпреки това производителите са внимателни в оценката си за миналата година. Според Белорешки производството на дроб е отбелязал лек спад - от 3928 тона през 2016 година до 3417 тона през 2017 година Цените също са се задържали и даже са почнали да падат. Резултатите за подкатегориите на месо и дроб от водоплаващи птици не са изненада за бранша - ударният растеж на износа през 2016 година беше краткотрайно събитие, обвързвано с птичия грип във Франция и Унгария, която към този момент възвърне производството си.
Лидер в подкатегорията е германско-френско-българското сдружение " Премиум фууд България " (1), което работи напълно за непознатия пазар. Продажбите му се усилват рекордно с 15 пъти - от 1.4 млн. лева до 20.9 млн. лева Подгласник с 18.5 млн. лева оборот е " Херон трейд " (2). " Ню лайф 2011 " (3) на Валентина Йорданова с плантация за патици в с. Славяново се изкачва до трето място с растеж на продажбите от над 160%. Компанията е пробила на пазара зад граница и към този момент изнася цялата си продукция за разлика от 2016 година, когато производството й се е осъществило у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР