Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Двуцифрен растеж за пазара на птиче месо до 620 млн. лева

Двигател е търсенето на пилешко филе и увеличените цени в Европа
7 ное 2018
Половината доходи от ядки и сушени плодове са от експорт

В категорията има 19 нови компании
26 окт 2018
Палмовото масло оказва помощ на пазара на олио

Лидерът " Олива " генерира една трета от продажбите в категорията
26 окт 2018
Продажбите на натурални сокове порастват със 7.2%, износът понижава

Топ 10 компании в бранша държат 98% от пазара в стойност
26 окт 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Регал 500 ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Секторът на съсредоточения алкохол в България е значително уталожен и по традиция не изненадва с внезапни промени в продажбите и трендовете. Няколко огромни производителя владеят голяма част от пазара - първите 4 имат общ дял 80% в продажбите. Така на процедура техните мощни и слаби години предопределят трендовете в целия бранш и 2017 година не е изключение. Тя е била година на лек спад (-1.5%) и това се дължи на по-слаби резултати на вътрешния пазар измежду множеството компании в горната част на класацията на фона на много мощната предишна година. За сметка на това обаче износът регистрира забележителен растеж - над 22%. Той доближава доходи 35.3 млн. лева при 28.9 млн. лева през 2016 година Продажбите на открито образуват малко под една пета от общите доходи на бранша, които надвишават 179 млн. лева през 2017 година при 181.8 млн. лева година по-рано.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Тенденцията за положително показване на външните пазари не е общовалидна. Едва 3-4 компании са имали мощна година в това отношение. Сред тях е водачът в класацията " ВП Брандс интернешънъл " (1), чийто забележителен растеж на процедура дърпа нагоре и общите резултати. Повечето компании обаче имат по-скоро усложнения с износа, тъй че е рано да се твърди, че външните пазари развиват усет за български алкохол.
Силна е била годината за производителите на уиски (+15%) и ром (+13%), а пазарът на ракия резервира позиции с най-малък растеж.

Поглед към продуктите

Ракията остава топ артикул на българското високоалкохолно произвеждане, като на нея се падат над 44% от приходите на бранша - 80 млн. лева Пазарът й е главно локален и през 2017 година той пораства минимално с половин %, до момента в който забележителен растеж - в унисон с общите трендове в бранша, отбелязва износът - съвсем 23%. Въпреки това делът на експорта на ракия към този момент остава под 10%.

Гроздовата ракия продължава да генерира 90% от продажбите. Оборотите при нея порастват минимално, с под 2%, до момента в който по-динамично не престават да порастват плодовите ракии - с над 7% растеж на годишните продажби. Продажбите доближават 7.9 млн. лева, а съвсем половината от тях се реализират на непознати пазари.

Десетте топ производителя на ракия образуват големия дял на приходите в тази подкатегория. Останалите 30 компании в подсегмента поделят общ оборот едвам 3.5 млн. лева Това не е изненада и се дължи на обстоятелството, че пазарът на ракия от дълго време е достигнал фаза на зрялост, а опциите за развиване са по-скоро в нишите на профилираното бутиково произвеждане и в търсенето на външни пазари.

Растат доста продажбите на уиски и ром - надлежно с 15 и 13%, откакто година по-рано двете питиета регистрираха спад на продажбите с почти сходни проценти. Все още обаче пазарът на българско уиски е дребен - към 10% от общия пазар на алкохол, а този на ром е под половин %.
Водката и ликьорите са двата продукта със по-значителен пазарен дял - към 22-23% всеки. След положителната 2016 година обаче през 2017 година и двете групи регистрират спад. При водката той е над 11% (41.9 млн. лева.), а при ликьорите - към 4% (40.1 млн. лева.).

Джинът е с най-малък спад и резервира почти същите позиции с пазарен дял към 2% (3.9 млн. лева приходи).

Без промени по върха

Почти не се следи разбъркване при първите 10 компании в класацията по отношение на предходната година. Първите пет сдружения образуват към 85% от оборотите в категорията.

Лидер остава " ВП Брандс интернешънъл " (1) (от май 2016 година това е името на " Винпром Пещера " ) с продажби за 69.4 млн. лева Компанията, следена от създателите ѝ Антон Щерев и Атанас Петров, регистрира резултат с над 5% по-слаб спрямо миналата година, само че пък износът на сдружението пораства с близо 45% до 22.7 млн. лева (при под 18 млн. лева година по-рано) и към този момент образува една трета от приходите. Този резултат в действителност значително е в основата и на общия растеж на експорта в бранша.

Компанията има произвеждане във всички високоалкохолни сегменти. Собствеността публично е разпределена сред три акционера: 36% дял има " Биопродукти - България ", благосъстоятелност на " Агрион инвест ", другите две компании с еднакъв дял от 32% - " Сириус инвест " и " Глобъл маркет ", са публична благосъстоятелност на кипърски офшорни сдружения.

" Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс " (2), следена от сблъскалия се челно с правораздаването неотдавна Миню Стайков, резервира второ място с към 7% растеж и проходи 44.5 млн. лева Дружеството има марките Savoy, Mary Jane, " Карнобат ", " Карнобатска гроздова ", " Кехлибар ", " Грозден " и други През предходната година то усъвършенства продажбите си на вътрешния пазар, до момента в който износът спада с 2%. Той по този начин или другояче има най-малък дял в продажбите на компанията (816 хиляди лева.).

Концентрираният алкохол образува 55% от всички декларирани продажби на продукция на компанията. С максимален дял в портфолиото на сдружението е водката, следвана от ракията.
Друго сдружение, обвързвано със " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", заема пето място в класацията. " Вин. С. индустрийс " (5) – Карнобат, е с оборот малко над 9 млн. лева, което е спад с над 5%. В оценената категория сдружението създава винени и зърнени дестилати и зърнен алкохол.

Вътрешният пазар е главен и за третия в класацията на производителите на съсредоточен алкохол - " Черноморско злато " (3) - Поморие. Приходите на компанията спадат минимално - 2.3% до 16.9 млн. лева, а износът за втора поредна година се свива - с съвсем 50%, към този момент до 367 хиляди лева " Черноморско злато " продължава да е номер едно по продажби на ракия в страната и тя образува 70% от общите й доходи. Популярните марки са " Бургас 63 ", " Поморийска " и " Бургаска ". Малка част от производството е на бренди, измежду което има и премиум артикули за експорт.
До 2015 година мажоритарен притежател на избата бе сдружението " Феста холдинг " на Петя Славова, а в този момент по 38% дялове имат и дъщерята й Жени Славова-Новицки, както Ивайло Василев с сдружението " Чалис ".

С към 10% спадат продажбите на другото сдружение, благосъстоятелност на Антон Щерев и Атанас Петров — " Вила Ямбол " (4) (бивш " Винпром Ямбол " ). В категорията производителят е прочут с марките " Стралджанска мускатова ", " Ямболска мускатова ", " Кайлъшка гроздова ", " Ямболска гроздова ". Вътрешният пазар е съвсем напълно определящ за компанията, която през 2017 година отбелязва алегоричен експорт.
" Вила Ямбол " е огромен производител и на вино, като заема 4-а позиция и в тази категория. Продажбите й на вино имат лек превес над тези на съсредоточен алкохол.

Слаба е била годината за " Винекс Преслав " (6), който регистрира 19% общ спад на продажбите на съсредоточен алкохол. Приходите на компанията в тази категория през 2017 година са малко над 6.5 млн. лева при 8 млн. лева година по-рано. По-голямата част от продажбите са на външните пазари, които понижават с 21%.
" Винекс Преслав " е огромен производител и на вино, само че е по-известен с марките си ракия " Преславска гроздова " и бренди " Плиска " и " Преслав ". Компанията в действителност е вторият максимален експортьор на съсредоточен алкохол след " ВП Брандс интернешънъл " с продажби за 3.9 млн. лева зад граница.

Трети по този индикатор е " Хладилно консервен комбинат " (8). Старото държавно сдружение в този момент е частно, а мажоритарен притежател е инж. Орхан Муса. В последните две години се изостри ползата към специфичните плодови ракии на компанията, които тя създава под марката " Ракия Исперих ". Компанията и тази година резервира осмо място, като отбелязва мощна година - над 42% растеж на общите продажби, което се дължи напълно на износа. Той е главен за нея и образува 97% от продажбите й на обща стойност 3.1 млн. лева

Производителят на " Троянска сливова " — " Винпром Троян " (7), който още веднъж заема седмата позиция, отбелязва слаба година на външните пазари - 33% спад на приходите от износ. Това се отразява и на общия резултат, който спада с 5% до 4.4 млн. лева (при 4.6 млн. лева година по-рано), макар че компанията е повишила продажбите си на вътрешния пазар до 3.7 млн. лева при 3.6 млн. лева през 2016 година
Българското сдружение е част от чешката " Рудолф Йелинек " (регистрирана в Холандия), която е най-големият производител на сливови ракии в Западна и Централна Европа.

" ЛВК-Винпром " (9) от Търговище резервира място във водещата десетка, въпреки и тази година да отбелязва спад на приходите - с 10%, до 1.8 млн. лева Продажбите си на високоалкохолни питиета компанията реализира напълно на вътрешния пазар под марката " Търговище ". Портфолиото й се образува главно от виновност, а на твърдия алкохол се падат към 20% от продажбите. Топ продуктът на " ЛВК Винпром " е водката, следвана от ракията.

" Винекс-Славянци " (10) се завръща на последното място в десетката, откакто година по-рано бе преместен от " Нордикс " (11). Сега двете компании разменят позиции и това е единственото разбъркване в топ 10. И двете регистрират забележителен спад на приходите. При " Винекс Славянци " той е с съвсем 11% до 1.3 млн. лева В сегмента на твърдия алкохол компанията продава " Сунгурларска гроздова ракия " - напълно на вътрешния пазар, само че като цяло тази категория има минимално значение за производителя, чиито доходи се образуват главно от вино, и то за експорт.

При " Нордикс " пък спадът е с съвсем 15% до 1.2 млн. лева и също се дължи на вътрешния пазар. Износът на компанията обаче пораства с към 4%, като експортът образува две трети от приходите й. Компанията попадна за пръв път в десетката през 2016 година след внезапен скок на бизнеса. Тя е измежду дребното в България с лицензирана дестилерия за произвеждане на малцови и царевични уискита и предлага марките уиски " Хайлайтър ", " Премиер ", " Нордикс Фемили ", " Титаник " и " Сенатор ". " Нордикс " е записана в пловдивското село Труд и е фамилна благосъстоятелност на семейството Ботушарови.

Малко са измененията и надолу в целия топ 25 по отношение на година по-рано. Списъкът на сдруженията с доходи над 1 млн. лева се добавя от " Синхрон инвест " (12). В класацията се завърна пък следената по-рано от Тодор Батков " Вини Сливен " (13), която мина през процедура на неплатежоспособност и към този момент има нов притежател - записаната на Британските Вирджински острови " Колпер дивелъпмънт корп ", зад която не е ясно кой тъкмо стои.

Силна година пък регистрира " Винзавод – Асеновград " (15), който покачва продажбите си осем пъти и влиза в класацията на 15-а позиция. Познатата с виновността си " Домейн Менада " (25) също за пръв път намира място в топ 25 тази година - на последната позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР