Увеличаване на акциза на цигари, тютюна за пушене, пурите и

...
Увеличаване на акциза на цигари, тютюна за пушене, пурите и
Коментари Харесай

От 1 юли всички видове цигари поскъпват, вижте с колко

Увеличаване на акциза на цигари, тютюна за пушене, пурите и пуретите, нагреваемите тютюневи произведения и наргилетата, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари от 1 юли 2022 година. Това планува на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 година

Ако смяната бъде утвърдена от Народното събрание от идващия месец акцизът на цигарите ще се увеличи от сегашните 177 лева (3,54 лева на кутия) на 187 лева (3,74 лева на кутия) за 1000 къса.
 Стартира приемът на заявления от фермерите за понижен данък на горива
Стартира приемът на заявления от фермерите за понижен данък на горива

Крайният период за подаването им в Общинските служби по „ Земеделие " е 13 фивруари

Това значи, че повишаването ще бъде с към 20 стотинки на кутия единствено поради акциза. А откакто се добави и ДДС-то, повишаването ще бъде с към 25 стотинки на кутия.

Според плана, течността за електронна цигара, съдържаща никотин от идващия месец ще се счита за тютюнево произведение: " Течност за електронна цигара " е течност, която се използва посредством поемане на пари, получени вследствие на нагряване, без горене, и е предопределена за приложимост с електронни цигари или се съдържа в контейнерите за неведнъж пълнене ".

Според документа акцизната ставка за течността в електронните цигари ще стане 0,18 лева за милилитър от 1 юли 2022 г.; 0,19 лева за милилитър от 1 юли 2023 г.; 0,20 лева за милилитър от 1 юли 2024 г.; и 0,21 лева за милилитър от 1 юли 2025 година
 Пандемията усили продажбите на цигари в Съединени американски щати за първи път от 20 години
Пандемията усили продажбите на цигари в Съединени американски щати за първи път от 20 години

Американците са повишили и потреблението на алкохол

Никотиновите течности в общия случай се продават във флакони от 10 мл. Това значи, че цената им ще се усили с 1,80 лева от акциза и с 0,36 лева от ДДС-то, другояче казано, в случай че планът влезе в действие флакон би поскъпнал с над 2,10 лв..

Акцизната ставка за нагреваеми тютюневи произведения също се планува да бъде увеличена - от 233 лева на кг на 245 лева на кг. Във всяка кутия от този тип цигари има 6 грама тютюн. Това значи, че повишаването на акцизната ставка за кутия ще бъде в размер на 6 стотинки, с включването на Данък добавена стойност тези цигари ще нарастнат с към 7-8 стотинки.

Промените плануват нарастване на акциза за пури и пурети - от 270 лева за 1000 къса на 284 лв., на тютюна за пушене - от 152 лева за кг на 160 лв..

Актуализираният размер на прогнозните доходи от акцизи за 2022 година е 5,820 милиарда лв.. В съпоставяне с първичния проект, приходите са с 1,6 % по-ниски (95 млн. лева.).
 Нова Зеландия не разрешава цигарите нацяло потомство
Нова Зеландия не разрешава цигарите нацяло потомство

Днешните деца в никакъв случай няма да могат да си купуват цигари, гласи нов законопроект

От измененията в обновената макроикономическа прогноза на Министерството на финансите приходите от акцизи се покачват с 64 млн. лева, само че въпреки това, резултатите от плануваните антикризисни ограничения (освобождаване от данък на електрическата сила и природния газ, в това число полутечен нефтен газ) са оценени на 159 млн. лв. загуба на доходи от акцизи. С оглед на това, чистият резултат от смяната в макрорамката и резултатите от антикризисните ограничения е понижение на приходите от акцизи за 2022 година в размер на 95 млн. лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР