Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала Панорама“

...
Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала Панорама“
Коментари Харесай

Приключи реставрацията на Плевенската Панорама

Успeшно завърши реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „ Панорама “ на художествения музей Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “. Подобна активност се реализира за първи път откогато емблематичният обект е издигнат. Освен реституция и консервация на художественото платно, беше осъществено и разчистване и възобновяване на предметния проект. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.

Реставрацията в Панoрaмата се реализира със средствата, събрани от дълготрайната национална акция на BILLA България „ Ние обичаме България “. Проектът започва през 2016 година по самодейност на комерсиалната верига в поддръжка на значими исторически монументи и естествени забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възобновяване или поддръжка.

През 2018 година акцията на BILLA България поддържа един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “. Хиляди българи се включиха в самодейността и подариха средства, закупувайки билети за величествен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. Така от продажба на билети и други съпътстващи действия бяха събрани 78 449, 94 лева

„ Щастливи сме, че за следващ път виждаме резултатите от „ Ние обичаме България “ – една акция, която потвърди, че може да дава нов живот на значими български обекти. Радваме се, че сме част от една толкоз стойностна идея, и най-много, че успяхме да обединим към нея цялото общество “, разяснява Норберт Мисбрандт, изпълнителен шеф на BILLA България.

„ Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите детайли в Панорамата и се радваме, че с помощта на акцията „ Ние обичаме България “ ще успеем да го съхраним за идващите генерации. Тази реституция беше нужна и сме щастливи, че се случи с поддръжката на толкоз доста българи. Сърдечно благодарим на BILLA и на всички, които се включиха в самодейността “, съобщи Емилия Зорнишка, шеф на Военноисторически музей – Плевен.

В рамките на акцията „ Ние обичаме България “, с изключение на Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “, бяха подкрепени още два значими български признака – Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Благодарение на самодейността на BILLA, през това лято беше приключена реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка. От края на предходната година пък Националният историко-археологически резерват „ Мадара “, където се намира Мадарският конник, е с осъвременен информативен център, оборудван с виртуална действителност, просветителни игри и модерна техника, и е още по-привлекателна дестинация за туристите от България и чужбина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР