* Успешните държави не изхвърлят на бунището добрите си политици

...
* Успешните държави не изхвърлят на бунището добрите си политици
Коментари Харесай

Велчев: Николай Василев може да устоява на изкушенията на властта

* Успешните страни не изхвърлят на бунището положителните си политици след еднократна приложимост, споделя Милен Велчев, финансов министър кабинета " Сакскобургготски "

* Номинираният за министър председател има 8-годишен опит във властта и излезе без да е забъркан в кавги
* Ако споделят потребността от експертен кабинет, на партиите не се поставя да получат квоти в ръководството * Приоритет за бъдещото държавно управление би трябвало да е подобряването на изискванията за бизнес, само че за това е необходим работещ парламент * Имам запаси за приватизацията на ББР * Трябва да се случи знамение, с цел да не влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година
- Всички бяха доста сюрпризирани от кандидатурата на Николай Василев за министър председател, издигната от Слави Трифонов. Веднага бе направена асоциация с Национална движение „Симеон Втори", която тъкмо преди 20 година пристигна на власт. Възможен ли е в действителност паралел сред обстановката тогава и в този момент, господин Велчев?

- И в двата случая изборите ги печели нова политическа мощ, която се опълчва на ширещата се, по общи усещания, корупция. И залага за бъдещото ръководство на добре образовани специалисти, сполучливи и потвърдили се в своята област.

Аз също бях сюрпризиран от метода, по който бе препоръчано това държавно управление. И от предлагането за министър председател, въпреки че изненадата ми беше позитивна и не толкоз огромна, защото зная и оценявам качествата на Николай Василев. Явно те са били оценени и от други.



- Кои са тези качества на Николай Василев, които го вършат подобаващ за министър председател в актуалната обстановка?

- Преди всичко богатият му опит и на управленец. Преди 20 година той изгря със своето обучение и триумфи в бизнеса. Но в този момент към този момент е добавил към биографията си и опит, който различен човек надали има в България - министър в две държавни управления, управлявал три министерства, също по този начин и вицепремиер. Този опит не е за занемаряване и ще се окаже скъп за идното ръководство.

Освен това да не подценяваме и обстоятелството, че Николай Василев е политик от предишното, който е имал опция да се изкуши да бъде нечестен, само че не го е направил и е излязъл от ръководството с гордо вдигната глава, без да се замесва в кавги.

И за най-прекрасните специалисти, които не са взели участие до момента в ръководството, човек би трябвало да има едно мислено. А когато има пред себе си човек, който 8 години е управлявал и го е направил по честен метод, може да бъде по-уверен в неговите качества.

- Един от причините на съперниците на Слави Трифонов бе точно този, че Николай Василев е човек от предишното.

- Аз не мога да се сетя за друга страна, в която опитът от предишното не се цени, а се брои като пасив на даден политик. Успешните страни употребяват сполучливите си политици още веднъж и още веднъж. А не ги хвърлят на бунището след еднократна приложимост.

- За разлика от 2001 година, когато Национална движение „Симеон Втори" пристигна на власт и имаше устойчиво болшинство в Народното събрание, което даваше независимост на кабинета да бъде подкрепян и да взема своите решения, в този момент обстановката е радикално друга. " ИТН ", макар че е първа политическа мощ, има единствено 65 депутати. Има ли късмет препоръчаният кабинет да бъде подсилен от Народното събрание?

- Трудно ми е да разясня какви са възможностите на този кабинет да бъде подсилен. Съдейки от първичните реакции на партиите, те демонстрират някаква персонална засегнатост и може би неосъществени очаквания да вземат участие техните водачи персонално в ръководството на министерствата с постове.

Но би следвало да си дават сметка, че в случай че споделят потребността от експертен кабинет, то не се поставя на партиите да получат свои квоти в ръководството, както се работи в една общоприета коалиция. И също по този начин би следвало да си дават сметка, че на техните плещи може да тежи отговорността от възможен неуспех на опцията да се сформира държавно управление и тласкането на България в среда на растяща неустойчивост при трети предварителни избори.

- Всъщност към този момент е налице тройна рецесия - здравна, икономическа и политическа...

- Ситуацията не е чак толкоз трагична. Дай, Боже, да не сме очевидци на нова огромна вълна от пандемията, която на този стадий в някаква степен е овладяна. Икономическата рецесия е на изчерпване, уповавам се. Икономиката се чака да нарасне доста през тази година. Ако не бъдем сюрпризирани неприятно на тези два фронта, то политиците могат да концентрират напъните си върху преодоляване на третата - политическата рецесия.

- Да, прогнозите за растеж на стопанската система се покачват, вървим към възобновяване. Но в това време излизат тревожни данни за приходите - съгласно последно изследване на КНСБ издръжката за живот се покачва, а минималната заплата е замразена за идващите две години. Но повишението на приходите у нас е значимо и по отношение на проекта за идното влизане на България в еврозоната. Трябва ли да се мисли за повишение на приходите?

- На всички ни се желае приходите да порастват с допустимо по-високи темпове. Но да не забравяме, че въпреки всичко приходите порастват, а не понижават, както сме били очевидци в други моменти от историята.

- А ще продължат ли да порастват?

- Аз съм сигурен, че ще порастват. Защото ще пораства и Брутният вътрешен продукт, и продуктивността. Колкото по-добри условия за бизнеса сътвори новото държавно управление, което и да е то, толкоз повече вложения ще дойдат в България и повече ще порастват приходите.

- Вие също сте човек с опит в ръководството. Какви съгласно Вас би трябвало да са първите стъпки на икономическия екип на новото държавно управление, което и да е то?

- Приоритет би трябвало да бъде подобряването на изискванията за бизнес. Това е необятно разбиране, което включва освен добре асоциирана държавна администрация, само че и господство на правото и бистрота и правдивост при решаването на бизнес разногласия. За страдание правосъдната система е дебитор в тази посока. Усилията на държавното управление би трябвало да бъдат ориентирани и към това. Като си даваме сметка, че единствено, без поддръжката на Народното събрание, държавното управление не може да направи чудеса.

- Затова е значимо да имаме работещ парламент?

- Разбира се.

- Относно инфлацията, която се следи в последните месеци и се чака да продължи нейното повишаване - освен у нас, само че и по света - би трябвало ли да имаме терзание, че тя може да се окаже риск пред страната ни за присъединението към еврозоната?

- Инфлацията се чака да бъде повсеместна в целия свят. И също така - да бъде краткотрайно събитие. Вече сме очевидци на това по какъв начин се забавя растежът или от време на време даже падат цените на главните борсови артикули.

Влизането ни в еврозоната би било сложено под риск единствено в случай че инфлацията е неповторимо събитие за България, а не и за еврозоната. И в случай че нашата инфлация надвиши трайно и доста тази в Европейски Съюз. Засега няма признаци това да се случи.

- Смятате ли, че ще се осъществя оповестеното желание да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година?

- Да, нормално предварителните инспекции са толкоз прецизни, че когато една страна бъде позволена в Европейския валутен механизъм и е даден период за влизане в еврозоната, би трябвало да се случи знамение, с цел да не бъде спазен този период. Бяхме очевидци на това с всички други източноевропейски страни, които до момента са влезнали в еврозоната.

- Как гледате на концепцията, която още веднъж бе оповестена изненадващо от Слави Трифонов, за приватизация на Българската банка за развиване /ББР/?

- Имам известни запаси. Не тъй като считам, че страната би трябвало да има банка. Държавната банка може би носи изгоди на дребния и междинния бизнес. Но носи и опасности, които съгласно мен надвишават изгодите. Рисковете са да се случи още веднъж това, на което бяхме очевидци - някой да реши да раздаде милиардни заеми на няколко определени компании.

- Въпреки рестриктивните мерки, които бяха направени от служебното държавно управление?

- Аз не приказвам нито за служебното, нито за идващото държавно управление. Напред във времето не знаем кой ще ръководи банката. И кой ще реши да анулира тези решения, тъй като те елементарно могат да бъдат анулирани. Моите запаси са свързани на първо място с това, че банката е свръхкапитализирана и няма клонова мрежа. Не виждам кой би показал интерес да даде забележителна сума, с цел да я купи. Като алтернативата е да се получи банков лиценз за нова банка, дори не безусловно в България. Всяка банка с лиценз от Европейски Съюз може да прави банков бизнес в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР