Успехите на азербайджанската армия в Нагорни Карабах принудиха арменския премиер

...
Успехите на азербайджанската армия в Нагорни Карабах принудиха арменския премиер
Коментари Харесай

Армения може да признае Нагорни Карабах. А после?

Успехите на азербайджанската войска в Нагорни Карабах принудиха арменския министър председател Никол Пашинян да моли Москва за военна помощ. От Кремъл дадоха да се разбере, че ще се застъпят, единствено в случай че за самата страна се появи заплаха. На територията на НКР съветски войски няма да водят война.
Проблемът е там, че даже арменската страна не е признала независимостта на Нагорни Карабах,.
 Снайперист от Нагорни Карабах прострелял командира на сирийските наемници Снайперист от Нагорни Карабах прострелял командира на сирийските наемници
В Нагорни Карабах на 2 ноември е погубен от снайперист един от командирите на сирийската формация „ Султан Мурад ”, която дост...
Защитниците на самостоятелна НКР се базират, че републиката е основана в сходство с „ правото на отбрана ” и самоопределяне на арменския народ. На същите учредения е основана Република Косово, а след това Донецката и Луганската национални републики.
Русия обаче не е признала нито Косово, нито ДНР и ЛНР. Ако Кремъл промени своята позиция по отношение на правния статут на Нагорни Карабах, това значи незабавно да трансформира Баку във зложелател и той дефинитивно да се подчини на Анкара.
Ако Русия въпреки всичко признае самопровъзгласилите се републики в Донбас, би трябвало да се запита за какво не го направи по-рано, в случай че е признал Абхазия и Южна Осетия, а даже включи Крим в състава на страната. Откъде тази избирателност?
Въпросът с тези републики е доста внимателен за Русия и може да послужи като мотив за напън от страна на арменското управление. Ако азербайджанската войска вземе превес във войната, пред Ереван ще изникне алтернативата: да капитулира с предаването на НКР или да го признае за самостоятелна територия. Това обаче ще докара обстановката в района до кардинално ново ниво на напрежение.
 Организация на обединените нации не изключва да са били осъществени военни закононарушения в Нагорни Карабах Организация на обединените нации не изключва да са били осъществени военни закононарушения в Нагорни Карабах
Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет позволи през днешния ден опцията да са били осъществени военни закононарушения в конфл...
Първо, Азербайджан по-скоро ще разгласи война на Армения, в която ще бъде въвлечена Русия. Тогава на страната на Баку още по-активно ще застане Анкара. Появяването на турски бази в Каспийско море ще е напълно несъмнено.
Второ, Ереван може да отиде още по-далеч, като разгласи присъединение на Нагорни Карабах към Армения. Като се регистрира, че Армения влиза в състава на съюзния контракт за ОДКБ, в НАТО може да зародят въпроси за какво в проруския боен блок влизат страни с проблематични територии. В отговор Алиансът ще одобри Грузия и Украйна.
Буквално с една крачка Ереван може да сложи капан на Русия и тя да се окаже в безизходно състояние, като коренно се промени цялото геополитическо разположение в района.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР