Урлавляващият директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, коментира

...
Урлавляващият директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, коментира
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева съзира устойчив инфлационен ръст в САЩ

Урлавляващият шеф на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, разяснява на 7 юли, че по-нататъшна фискална поддръжка в Съединените щати може да нагнети инфлационен напън, а рискът от постоянен растеж на цените би наложил по-ранно от плануваното нарастване на лихвените проценти. По-високи лихвени нива в Америка, на собствен ред, биха довели до внезапно стягане на световните финансови условия и до забележителен отлив на капитали от разрастващите се и нововъзникващи стопански системи.

Госпожа Георгиева насочи предизвестията си в блог, оповестен на 7 юли по едно и също време с обяснителна записка до страните от Г-20, съпроводена със изводи от изследванията на Фонда.

Оценката на МВФ за щатските инфлационни опасности се появява в изискванията на остри рецензии на законодателите републиканци на проектите на президента Джо Байдън да похарчи трилиони долари за инфраструктура, детски заведения, колежанско образование на общности в неравностойно състояние и за по-разгърнати домашни грижи за възрастни и лица с увреждания. 

Георгиева акцентира, че ускореното възобновяване на Съединени американски щати от пандемията от COVID-19, което може да качи до 7% стопански напредък на страната през тази година (срещу 6% на международното стопанство), ще облагодетелства доста страни посредством по-интензивен търговски продан. Набиращата скорост инфлация обаче може да се окаже по-устйчива от упованията. А растящите цени на суровините и на питателните артикули, които към този момент са най-високи от 2014-а насам, ще сложи в риск от недохранване доста хора от по-бедните райони.  

Пазарните упования са котировките на борсовите артикули да останат под надзор през идващите няколко години, само че инфлационните вероятности варират за обособените развити стопанства. Инфлационният напредък е по-бърз във Англия, Съединени американски щати и еврозоната и остава вял в други, да вземем за пример в Япония.   

МВФ предизвестява, че международната икономическа вероятност остава несигурна поради еволюцията на пандемията и напредъка на имунизационния развой, както и поради опасенията, че инфлацията може да се окаже по-упорита от предвижданията. Което ще принуди американските парични стратези да стартират да вкарват по-стриктна парична политика, а това може да навреди съществено на развиващия се свят и да задълбочи неравенството.  

Гспожа Георгиева повтори апела си за незабавни дейности на Г-20 по ускорение на имунизацията на високорисковите групи от хора и предизвести за " влошаващо се възобновяване на две скорости ", което ще остави огромен брой страни надалеч след Съединени американски щати, Китай, еврозоната и няколко други бързо възстановяващи се пазари. 

МВФ работи взаимно със Световната банка и с други институции за експресното напредване на проекта на стойност 50 милиарда щ. $, който би трябвало да постави край на пандемията. Госпожа Георгиева е уверена, че по-бързият напредък ще влее допълнително трилиони долари в международния артикул. 

Международният заемодател упорства държавните управления да продължат да организират подкрепяща националните стопански системи парична политика, само че същвременно да държат изкъсо инфлацията и рисковете за финансовата непоклатимост. А страните, в които възобновяване се форсира, каккъвто е казусът със Съединени американски щати, е неотложно да не дсе вземат прибързани прекомерни ограничения против преходните покачвания на инфлацията, предлага Георгиева. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР