Управляващите в България през последната година и половина не просто

...
Управляващите в България през последната година и половина не просто
Коментари Харесай

Николай Василев с тежки разкрития за икономиката на България

Управляващите в България през последната година и половина не просто харчат повече, а трагично и пагубно започнаха да прахосват пари. В същото време съперниците на влизането на страната в еврозоната желаят да ни слагат някъде по средата сред Африка и Централна Азия. Това съобщи в изявление за БГНЕС някогашният вицепремиер и три пъти министър в държавните управления на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в интервала от 2001 до 2009 година Николай Василев.

Той акцентира, че ние заменяме националната валута с общата валута, само че това заличаване на българския лев, за което приказват хората, които се считат за огромни патриоти, не е вярно, а е просто демонстрация на нежеланието им България да се интегрира в Западния свят. „ Те са срещу влизането в НАТО, в Европейски Съюз, в Шенген, в еврозоната, срещу F-16 даже, и описът продължава. Те биха предпочели България да е някъде по средата сред Африка и Централна Азия.
-->
Това е единствената причина. Всички други причини са измислени и в случай че един мотив не работи, те просто си измислят различен “, съобщи той. Василев изясни, че в случай че погледнем глобуса, ще забележим, че най-голямата европейска страна в действителност е дребна на картата на света, а България, която е дребна европейска страна, се нарежда като микро на международната карта. Той даде и образец с това, че страни като Германия, Франция, Италия, Испания, които имат столетни обичаи на лични валути, схванаха, че с цел да съперничат най-малко отчасти на другите континенти, би трябвало да обединят своята валута. Освен това не живеем в XIX век, където патриотизмът се показва в това да имаш лични монети или банкноти. Няма по какъв начин страни като България и Молдова да просперират в света със лични патриотични валути, когато е належащо да се интегрират и да бъдат равнопоставени на останалите страни.

Онези, които роптаят против евровалутата, съгласно Василев, са същите хора или типажи хора, които през 1996 – 1997 година бяха срещу въвеждането на валутния ръб и фиксирането на курса – тогава към немската марка, след това към еврото, а в този момент са срещу излизането от него.

Икономистът счита също, че ние като страна не просто харчим повече, а трагично и пагубно започнахме да прахосваме пари. Той означи, че бюджетът за 2020 година беше признат с 42 милиарда лв., само че прогнозата му за тази година е, че ще приключим с 69 милиарда, което е растеж от над 60%, а не се е случило нищо през последните две години, което да обуславя подобен голям растеж. „ Като % от Брутният вътрешен продукт разноските са по-високи от всяка една година на прехода с доста. Оказва се, че левите министър председатели на прехода – Виденов, Станишев, са харчили доста по-малко от междинното за прехода, а през последната година и половина харчим като някаква ултрапопулистка соц страна “, безапелационен е Василев.

По думите му, все пак има хора в Народното събрание, които оферират разноските да се усилят с още 20%, което е безразсъдно, недалновидно, води до големи дефицити и задължения. Истинският проблем е, че тези хора си показват по какъв начин с всяка последваща година харченето ще става по-голямо, което значи по-големи дефицити и задължения от миналата година. „ Вярвам в практиката на уравновесените бюджети и на бюджетните остатъци в положителни години “, посочи специалистът и добави, че за него към февруари 1997 година България е била най-задлъжнялата страна в света, с към 280% дълг към Брутният вътрешен продукт. „ Три държавни управления – на Костов, на Сакскобургготски и по-късно на Станишев, за 11 къси години смъкнаха този дълг от въпросните 280% до 13%. Това е международен връх за всички времена в цялата история на човечеството за най-голямо понижение на държавния дълг “, добави Василев и уточни, че се гордее с достиженията от 1997 до 2008 година

Икономистът разяснява и дали България може да изпадне в обстановка, че да не може да финансира тези задължения. „ През 2022 година страната няколко пъти опита да пласира малко количество обществен дълг – 500 милиона, 200 милиона. 200 милиона лв. звучат като астрономическа сума за настрана физическо лице, обаче за страната това не са доста пари. Това са разноските на страната за няколко часа напред. Ние се опитваме да емитираме от време на време дълг, който стига да се платят разноските за няколко часа напред и няколко пъти страната се издъни, не можа да събере толкоз пари “, разясни той.

Неправилните политики безусловно за месеци могат да оплескат десетилетия старания и съгласно него точно това се случва сега. Изкарването на един или два сполучливи мандата като се харчи безсистемно и се усилва дългът, не са формула за сполучлива страна, тъй като казусът стартира още на първия ден, а финансовите пазари не са глупави и няма да желаят дълга на страна като България.

Николай Василев показа, че е изгубил вяра да получи съответен отговор на въпроса къде са отишли 9 милиарда лв. от бюджета по време на ръководството на кабинета „ Петков “. „ Ако бяха 9 милиона или корист за 9 хиляди лв., несъмнено щеше да стане интернационален скандал, щом е за милиарди никой не се интересува “, съобщи той и добави, че отговорът е даден в деня, когато държавното управление падна и то с таблица, която съдържа единствено имената на ведомствата и каква сума са изхарчили, само че не и защо.

„ 9 милиарда са страшна пачка пари, при държавното управление на Костов това е бил целият държавен бюджет. Идва някой и ги изхарчва за първите девет дни на своето държавно управление и не споделя защо “, добави още икономистът, като изрази обезсърчение по проблема.

На въпроса какви ще бъдат провокациите за страната ни през 2023 година, Василев отговори, че развиването и краят на войната в Украйна не зависи от нас, само че всички бихме желали да спре и това някой ден ще се случи. Изразът „ раздвижване като след война “, сигурно ще бъде настоящ. „ Смятам, че Източна Европа ще има отлични години по-късно, тъй като ще има мир, възобновяване, логистика, експорт, доставяне, строителство и ще бъдат мощни години за целия район “, предвеща той. Икономическият специалист описа, че като студент е живял и работил в Япония, която стартира своите четири златни десетилетия от Корейската война, което счита, че ще се случи и с България, и като цяло с Европа. „ Дотогава любопитен съм какви ще бъдат енергийните цени. Според мен ще има и покачване през някои тежки зимни седмици. Ако е по този начин, тогава инфлацията към момента ще бъде висока, само че в последна сметка инфлацията би следвало да намалее, тъй като енергийните цени от тези доста високи равнища някой ден може да се смекчат, може би лятото “, предвижда той и заяви, че не се обрисува криза към този момент. „ В тази връзка, защото и безработица нямаме, в случай че някое държавно управление не катастрофира с бюджета, както значително направихме през 2022 година, мисля, че идващите години ще бъдат положителни “, заключи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР