Управляващите партньори Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС

...
Управляващите партньори Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха покани за преговори. Радев започва консултациите още в понеделник

Управляващите сътрудници „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ-СДС си размениха в четвъртък предложения за договаряния за сформиране на ново държавно управление.

В същия ден президентът Румен Радев заяви, че ще организира съвещания с представители на парламентарните групи в Народното събрание в понеделник и вторник.

Новината идва два дни откакто министър председателят Николай Денков . Това се случи в границите на сделка сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, съгласно която на деветия месец от съставянето на кабинета Денков би трябвало да съобщи поста си на вицепремиера Мария Габриел .

В сряда водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , защото съгласно него Денков е избързал с подаването на оставката си, макар че това се случи ден преди условно уговорената дата за ротацията - 6 март.

" В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Бойко Борисов и техния преговорен екип, (...) и ги каним в петък- в комфортно за тях време, в Народното събрание да стартираме договарянията ", сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков .

След това екипът на ГЕРБ изпрати покана до ПП-ДБ за договаряния в 10:00 ч. в събота. „ С цел провеждането на градивен и ефективен разговор, предлагаме договарянията да стартират по плана на „ Споразумение за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и „ Механизъм за взимане на решения “, с които разполагате, както и състав и конструкция на Министерски съвет “, споделиха от ГЕРБ.

Консултациите при президента ще стартират от 11:30 в понеделник с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и ще продължат от 9:30 във вторник с " Възраждане ", Българска социалистическа партия и „ ИТН “.

Поканите сред ПП-ДБ и ГЕРБ бяха отправени на фона на изострени връзки сред двете обединения през последните седмици. Те спорят за метода, по който ще се организира ротацията и за това по какъв начин да се ръководи страната до края на мандата. Първоначално ПП-ДБ предложи, с който да продължи взаимното си ръководство с ГЕРБ. ГЕРБ обаче и от своя страна предложи съдружно съглашение. И двете партии заплашиха с предварителни избори, в случай че не бъде реализирано съглашение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР