Управляващите обвиниха Комисията за енергийно и водно регулиране в манипулация

...
Управляващите обвиниха Комисията за енергийно и водно регулиране в манипулация
Коментари Харесай

ПП обвини КЕВР в манипулация на цените на тока и парното за бита

Управляващите упрекнаха Комисията за енергийно и водно контролиране в операция към цените на тока и парното за бита.

След като Народното събрание наложи мораториум върху повишаването ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров дефинира като " политическа акция и скица " обсъжданото от енергийния регулатор повишаване от 1 януари.

" Една професионално готова скица по какъв начин посредством операция на методиката и обособените съставни елементи - ценообразуването на силата, да сложим българските семейства пред приключен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно ", уточни той.

Според Андрей Гюров комисията регулатор е нелегитимна да взема решения, защото са изтекли мандатите на ръководителя и на няколко от членовете. Това е претекстът за днешното решение краткотрайна парламентарна комисия да проучва рецесията към енергийните цени и вероятно да предложи решения, разясни ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

" Днес в пленарна зала внесохме и обсъдихме предложение за краткотрайна комисия за въпросите с енергийната рецесия и оферти за справяне с нея. Необходимостта от основаване на краткотрайна комисия от страна на Народното събрание е подбудена от неналичието на легитимност на контролния орган КЕВР. В състава на КЕВР има членове и ръководител с изминал мандат ", сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров.

" Предложението за индексация на цената на тока за битови консуматори в " 12 без 5 " е политическа акция. Ние сме срещу вземането на решения в последния миг от самостоятелни органи с изминал мандат. Предложеното от КЕВР за публично разискване нарастване на цените е една професионално готова скица по какъв начин посредством операция на методиката и обособените съставни елементи в ценообразуването на силата да сложим българските семейства пред приключен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно ", съобщи Гюров.

" Противно на изказаните в пленарна зала опорни точки по какъв начин токът поскъпвал към този момент шест месеца, токът за битовите консуматори е обект на регулация, а в регулаторната политика водеща би трябвало да е отбраната на всички участници в енергийния пазар – както доставчиците, по този начин и производителите, по този начин и крайните консуматори ", уточни ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната ".

" Ние декларирахме нашите планове да намерим тези запаси в системата, които да разрешат нарастването на цените за битовите консуматори да бъде отсрочено, тъй като имаме вяра, че това е изцяло допустимо. Временната парламентарна комисия е методът да защитим интереса на жителите и ние чакаме тя да си свърши работата ", сподели още Андрей Гюров.

Междувременно Комисията за енергийно и водно контролиране анулира следобедното си съвещание, на което трябваше да бъде разисквано плануваното повишаване на тока за бита от 11,5% приблизително за страната от началото на идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР