Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост (ПиС) извлече

...
Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост (ПиС) извлече
Коментари Харесай

Управляващите консерватори бетонираха властта си в Полша

Управляващата в Полша консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) извлече полза от популистката си политика за обществени разноски, с цел да усъвършенства изборния си резултат спрямо изборите преди четири години. По данни на Централната изборна комисия след броене на 92% от протоколите ПиС печели 44% и партията ще има безусловно болшинство в 460-местната долна камара на Народното събрание. Това е най-силното показване на полска партия на парламентарни избори от 30 години.

" Гражданската коалиция " - центристкият съюз към партията " Гражданска платформа ", е втора с близо 27 на 100 поддръжка. Левият алианс към Съюза на демократичната левица остава на трето място с малко над 12% и се завръща в Народното събрание. Той е следван от обединението Полска селска партия - Кукиз`15, с близо 9 на 100 и новата крайнодясна партия " Конфедерация " с 6.8%. При преброени 94 на 100 от гласовете за 100-местния Сенат (горната камара на парламента) ПиС има 45%, следвана от " Гражданската коалиция " с 35% и Полската селска партия с 6 на 100. Избирателната интензивност бе рекордно висока - 61 на 100.

" Победихме ", съобщи 70-годишният водач на ПиС Ярослав Качински пред партийни членове в централата на партията във Варшава, само че добави, че партията " заслужаваше да завоюва повече ". Не бяха огласени доста детайлности за бъдещите политически проекти, само че министърът на правораздаването Збигнев Жобро сподели пред кореспонденти в неделя след края на изборния ден, че ПиС " има действителен проект съдилищата да престанат да спъват и теглят обратно полската стопанска система ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР