Управляващата , която в четвъртък празнува своята 100-годишнина, се характеризира

...
Управляващата , която в четвъртък празнува своята 100-годишнина, се характеризира
Коментари Харесай

„Тайното общество“ на китайската компартия

Управляващата, която в четвъртък чества своята 100-годишнина, се характеризира с мистериозност, водейки втората по величина икономическа мощ в света, написа Агенция Франс Прес.

Основана като нелегално марксистко подземно придвижване в преди век, след това тя се води от строгия надзор на информацията, наблюдението и прочистването на несъгласните.

Ето пет неща, които ККП не обича хората да разискват.

Кои са членовете?

Партията претендира за 95,1 милиона членове, само че цялостният лист с имена не се оповестява обществено. Далеч не е елементарно да се регистрирате, със непоколебим двугодишен развой на кандидатстване, по време на който се сортират претендентите с безупречна персонална история.

Това е втората по величина политическа партия в света след партията Бхаратия Джаната на индийския министър председател Нарендра Моди, която има 180 милиона членове.

От последните данни, оповестени от Организационния отдел на ККП, единствено 6,5 милиона членове са служащи и 25,8 милиона са аграрни служащи - спрямо болшинството от 41 милиона професионални експерти и 19 милиона пенсионирани фрагменти.

„ На конференциите на партийни представители от най-високо равнище можем да забележим, че това е чисто политическа партия, формирана от бюрократичната класа “, сподели основаният в Пекин политически анализатор У Цян.

Как се финансира?

Бюджетът на ККП не се оповестява обществено, доколкото персоналното благосъстояние на нейните водачи е извънредно сензитивна тематика.

Членовете на ККП внасят до два % от приходите си в партийни каси. През 2016 година публично списание оповестява, че общият размер на вноските за миналата година е бил 7,08 милиарда юана (1 милиард долара).

Но вноските са единствено дребна част от приходите й. Партията е отпред на финансова империя и непосредствено ръководи компании, хотели и заводи, съобщи Жан-Пиер Кабестан от Хонконгския баптистки университет.

Междувременно заплатите и привилегиите на водачите й остават незнайни. Няколко задгранични медии претърпяха наказване за отчитането на големи и противозаконни положения, направени от китайските водачи и техните фамилии посредством доходоносни вложения, постоянно скривани в данъчни убежища или посредством комплицирани финансови структури с неразбираема благосъстоятелност.

Разследване на организация Блумбърг от 2012 година оцени, че околните родственици на президента имат активи на стойност милиарди юани.

Колко жертви?

Повечето задгранични учени по история на Китай считат, че сред 40 и 70 милиона души в Китай са починали вследствие на политиката на партията от идването й на власт през 1949 година.

Те включват многочислени вътрешни чистки, Големият скок напред -, довела до гибелта на десетки милиони от апетит - репресии в Тибет, траялата десетилетие културна гражданска война и репресиите на площад Тянанмън през 1989 година

Китай неведнъж се сблъсква с обвинявания в принудително взимане на органи от пандизчии, и по-специално на членове на неразрешеното духовно придвижване Фалун Гонг - обвинявания, които Пекин постоянно изрично отхвърля.

Правозащитните организации споделят, че към един милион уйгури и други малцинства в Синцзян са били затворени в лагери за интерниране - съгласно Пекин, с цел да изкорени ислямския екстремизъм - дружно с настояванията за наложена дезинфекция и насилствен труд.

Кои са нейните съперници?

През годините са арестувани или задържани стотици хиляди деятели, юристи и бранители на правата на индивида. При ръководството на Си пространството за гражданско общество се сви. Повече от един милион чиновници са осъдени при репресиите против корупцията, макар че критиците настояват, че акцията е послужила и за прикритие за пречистване на политически противници.

Репресиите през 2015 година засегнаха стотици юристи и деятели за правата на индивида, до момента в който в Хонконг десетки бяха упрекнати по просторен закон за националната сигурност, който криминализира всичко, което се счита за подривна активност.

Партията в действителност се гордее с същинска поддръжка - в това число от тези, които са се възползвали от неотдавнашния стопански взрив в страната и групи от млади националисти, - само че строгият надзор върху медиите също по този начин зачестява отчетите, които загатват за рецензии и надзор на онлайн полемиките.

Тайни срещи
 Китай отпразнува 100-годишнината на Китайската комунистическа партия Китай отпразнува 100-годишнината на Китайската комунистическа партия
Китай провежда честване на 100-годишнината на Китайската комунистическа партия (ККП) на площад Тянанмън в центъра на Пекин, на което...

Заседанията на ККП включват конгрес на всеки пет години, който нормално приключва с съвсем единомислещото приемане на решения.

Заседанията на високо ниво на 200-членния Централен комитет се организират при затворени порти, както и тези на Политическото бюро, вътрешния кабинет. Държавната телевизия излъчва по-късно публично утвърдено официално съобщение.

Дебатите, в случай че има такива, не се оповестяват обществено.

" Скриването на вътрешното напрежение разрешава на ККП да показа стоманена фасада на своите врагове и тези на Китай ", изясни Кабестан.

Затворената й природа я прави " най-голямото скрито общество в света ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР