Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко

...
Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко
Коментари Харесай

Законът за горивата се връща в изходна позиция

Управляваното от Емил Караниколов Министерство на стопанската система смени на няколко пъти мнението си по какъв начин би трябвало и дали въобще има потребност от спомагателни регулации за петролния бранш.

© Юлия Лазарова Секторният Закон за горивата ще претърпи съществени корекции, като доста от режимите ще бъдат доста облекчени. Това излиза наяве от оповестените на Strategy.bg оферти за измененията в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

Изискването търговците на едро да имат най-малко 1 млн. лева капитал отпада, като вместо това размерът на минималния капитал ще се диференцира по отношение на размера на бизнеса. За търговците на дребно се връща опцията обектът да е преместваем т.е. модулен. А за строителните компании - да доставят с горива както личните и наетите от тях, по този начин й транспортните средства на подизпълнителите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Промените се оферират малко преди приключването на тримесечния период от влизането на наредбата по сегашния закон в действие - 26 октомври.

Много звук за нищо

Настоящият секторен закон за горивата беше желан от огромните компании в Българската петролна и газова асоциация. Той беше импортиран в Народното събрание предходната година от депутати от всички партии отпред с Емил Димитров-Ревизоро с формалния претекст битка със сивия бранш при горивата. Той обаче щеше да оскъпи бизнеса на по-малките компании, както и навлизането на нови играчи и по този начин да ограничи конкуренцията. Законът влезе в действие на 28 януари. Последваха митинги, като против него се разгласи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев и притежателят на " Инса ойл " Георги Самуилов, земеделци и минни компании и в последна сметка бяха нанесени корекции, които облекчиха условията към търговците на дребно на горива. Междувременно бяха гласувани и ремонти по текстовете, тъй че да се решат създалите се неуместни проблеми за минния отрасъл и за строителството, които внезапно се оказаха в неспособност да зареждат машините си подземен или на автомагистрали в градеж, по които към момента няма бензиностанции.

Правителството реши да отсрочи влизането на закона в действие с шест месеца, т.е. на 1 юли, чрез отсрочване на влизането в действие на наредбата по закона с до шест месеца. На собствен ред търговците би трябвало да се записват като такива до три месеца след влизането й.

Пълен обратно

Междувременно обаче след " извършени срещи и съвещания с представители на браншовите организации " на заинтригувани страни се стига до актуалните промени с създател икономическото министерство.

Сред претекстовете му се показва решение на Комисията за защита на конкуренцията от март 2019 година и секторния разбор на комисията, съгласно който с плана се слагат нови и основни бариери пред навлизането на нови участници на пазара, вкарват се процедури, които основават и поддържат монополи, както и цени, диктувани от монополистите, както и ограничение на опциите на крайните консуматори в дребните селища.

Основните промени

Сега се предлага търговците на едро да имат дълготрайни активи, импортиран уставен капитал или поръчителство в размер на 200 хиляди лева при доходи за миналата година до 5 млн. лева.; 500 хиляди лева при доходи до 20 млн. лева и 1 млн. лева при доходи над 20 млн. лева

- За търговците на дребно към този момент няма прецизно условие бензиностанцията им да е трайно прикрепена към неподвижен парцел, като към този момент има опцията тя да е модулна

- Строителите пък ще могат да зареждат подизпълнители, като предлагането идва от Камарата на строителите в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР