Университетът за национално и световно стопанство е допуснал редица нарушения

...
Университетът за национално и световно стопанство е допуснал редица нарушения
Коментари Харесай

Бившият ректор на УНСС глобен за корпуса

Университетът за национално и международно стопанство е позволил редица нарушавания при осъществяването на публичната поръчка за градеж на нов корпус на вуза, с което е основал предпоставки за незаконосъобразно разходване на обществени средства. Това установи Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Докладът бе оповестен в " Сега ".

Строежът на новия корпус стана причина предходната година икономическият университет да притиска страната за повече пари. Строителството на корпуса стартира през 2016 година по време на ръководството на някогашния към този момент ректор Стати Статев.

Тогава той изнесе информация, че са спечелили план за  4.5 млн. лева еврофинансиране по европрограма " Региони в напредък ", а страната им била дала обещание още 7.5 млн.лв, които се бавели.

Премиерът се намеси и отпусна парите, само че след това се оказа, че и те не са задоволително, а Статев натисна страната за още 3 милиона лв. поради открит топлопровод под строителния имот и оново обзавеждане и съоръжение на образователните пространства. Министърът на финансите тогава се усъмни в сметките и разпореди инспекция на цялата социална поръчка.

Докладът на АДФИ в този момент покзава, че в процеса на работа фактически са се появили спомагателни действия - потребност от замяна на 2 трансформатора, изместване на кабелен електроопровод и на трасето на съществуваща канализацията. Но това не са били " непредвидени условия ", а са част от предпроектните изследвания и изпълнителят се е заел с тях. Също по този начин излиза наяве, че изпълнителят не е имал право да претендира за в допълнение възнаграждение по анекса от август 2017 година, защото описаните там действия са част от предмета на активност на поръчката. Затова, съгласно инспекторите,  изменението на контракта е незаконосъборазно, а сумата на поръчка е безпричинно увеличена с 1.2 млн.лв.

На към този момент някогашния ректор на УНСС проф. Стати Статев е формиран акт за определяне на административно нарушаване.

Одитната институция показва още, че са открити голям брой несъответствия в датите на формирани документи, взаимно противоречащи мнения от възложител и реализатор за едни и същи обстоятелства и условия, свързани с поръчкаата, което съгласно тях основава предпоставки за неяснота и незаконност при разходването на обществени средства.

  " Констатираната недоказаност на прогнозната стойност на поръчката, неналичието на задоволително информация в документите, довела до голям брой уточнения, неналичието на механизъм в контракта за надзор за приемане на цената и количествата на осъществените строително монтажни действия, както и откритата липса на действително упраженен задоволителен надзор, методът на възнаграждение и незаконосъобразно подписаният анкес, вследствие на който е повишен размерът на поетите задължения с 1.2 млн. лева, са условия, с които възложителят е основал предпоставки за незаконосъобразно консумиране на обществени средства ", е изводът на АДФИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР