Уникална по рода си находка бе открита в Русокастро край

...
Уникална по рода си находка бе открита в Русокастро край
Коментари Харесай

Уникално! Икона върху слонова кост бе открита край Бургас

Уникална по рода си находка бе открита в Русокастро край Бургас. Археолозите са се натъкнали на икона от слонова кост, най-вероятно принадлежаща на някой император.

Археолозите се натъкват на неповторима находка в крепостта Русокастро край Бургас преди няколко дни. Те са разкрили икона от слонова кост, принадлежаща на император, в средновековния замък. Тя съставлява така наречен походен олтар с изобразена сцена на Благовещение. Находката е датирана в средата на ХХ в. – още преди построяването на крепостта.

В Средновековието слоновата кост е била доста по-ценна от златото. Доставки на този материал се правили единствено за императорите.

Средновековната цитадела Русокастро е построена на стратегическо място. От там е охранявана цялата местност и границата на страната ни с Византия. Укрепителната система на Русокастро е толкоз комплицирана, че на процедура се оказва непревземаема.

Тракия е завладянa от османските турци в края на XIV в. Тогава локалното население напуща покрайнината. Скоро в най-недостъпната ѝ част се построява царски замък.

Историческите данни демонстрират, че тук сигурно са обитавали цар Иван Александър и император Андроник III Палеолог. Предполага се, че с изключение на тях тук е бил и цар Тодор Светослав Тертер.

Русокастро едвам в този момент стартира да се изследва. Цитаделата му е толкоз огромна, че се съпоставя с царските резиденции в столицата Търново.

Това е едвам втората открита икона върху слонова кост у нас. Единствената сходна е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица. Това прави актуалната находка толкоз значима.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР