Унгарските власти възнамеряват да реформират съдебната система, за да отключат

...
Унгарските власти възнамеряват да реформират съдебната система, за да отключат
Коментари Харесай

Унгария провежда съдебни реформи в пореден опит да вземе европейските фондове

Унгарските управляващи имат намерение да реформират правосъдната система, с цел да отключат достъпа до средства от фонда на Европейския съюз (ЕС) за възобновяване от пандемията от ковид. Това заяви в понеделник европейското издание на Politico , базирайки се на план за промяна, направен от унгарското държавно управление.

Според документа промените ще обиден Националния правосъден съвет. Правителството има намерение да даде на съвета пълномощия да издава обвързващи мнения по решения, взети от ръководителя на Националния департамент на правораздаването. Така, написа вестникът, след промените съветът ще може да преразглежда назначението на съдии и ръководители на съдилища, да реалокира съдии на други места и да ги отстранява от служба без тяхно единодушие, както и да прави оценка годността на претендентите, които имат намерение да работят в националния отдел на правораздаването и годността на претендентите, номинирани от държавното управление, да служат във Върховния съд на страната. Освен това унгарското държавно управление има намерение да подсигурява функционалната самостоятелност на съвета и да му обезпечи бюджет. Освен това държавното управление на страната ще се съветва със съвета по отношение на законодателни оферти, свързани с въпросите на правораздаването. Съветът от своя страна може да внася законодателни оферти в държавното управление.



Унгарският Върховен съд също ще бъде реформиран. По-специално, държавното управление се ангажира да отстрани правните спънки пред съдиите от Върховния съд, които желаят да заведат дело пред Съда на Европейския съюз.

Освен това държавните органи ще бъдат лишени от правото да оспорват окончателните решения на Конституционния съд.

Според документа всички препоръчани промени би трябвало да влязат в действие до първото тримесечие на 2023 година В документа се акцентира още, че промените би трябвало да бъдат изпълнени, преди Унгария да се обърне към Европейската комисия с искане за погашение на средства.

Bloomberg в понеделник, цитирайки неназовани чиновници на Европейски Съюз, заяви, че Европейската комисия има намерение да вземе дефинитивно решение на 22 ноември по отношение на отпущането на средства на Унгария за възобновяване от пандемията от ковид. На 18 септември Европейската комисия предложи да замрази 7,5 милиарда евро заплащания към Будапеща от бюджета на Европейски Съюз заради незадоволителни старания за битка с корупцията. На 21 септември Bloomberg заяви, че Европейски Съюз възнамерява да задържи 5,8 милиарда евро средства за възобновяване от ковид, до момента в който Будапеща не извърши всички условия за битка с корупцията и правосъдна самостоятелност. На 3 октомври Reuters заяви, че унгарският парламент е одобрил антикорупционен закон като част от проект за топене на средства от фондовете на Европейски Съюз.

Източник: Фокус
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР