Унгария упорито отказва да се присъедини към разгърнатата на Запад

...
Унгария упорито отказва да се присъедини към разгърнатата на Запад
Коментари Харесай

ЕС е загрижен за сближаването между Унгария и Китай

Унгария настойчиво отхвърля да се причисли към разгърнатата на Запад антикитайска акция и укрепва съдействието с Пекин, изхождайки от националните си ползи. Европейската комисия и НАТО обаче считат, че Будапеща играе на страната на „ врага “. Германското външно министерство остро разкритикува позицията на Унгария, която наложи несъгласие на декларация на Европейски Съюз, осъждаща политиката на Китай в Хонконг. Държавният секретар на немското външно министерство Мигел Бергер акцентира, че блокирането от страна на Унгария на решения на Европейски Съюз по интернационалната политика и сигурност е недопустимо. Унгарският външен министър Петер Сийярто съобщи от своя страна, че глобите против Китай са " безполезни и нездравословни ".
Пекин приветства тази позиция на Унгария. Изявлението на Берлин показва възходящото неодобрение на европейските политици от Будапеща, която непрекъснато се опълчва на основните правила на западната демократична народна власт по отношение на незаконната миграция, ЛГБТ и свободата на печата, както и правата на индивида в Китай. Европейските медии пишат, че Орбан ловко употребява законодателството на Европейски Съюз, което разрешава несъгласие на груповите решения. Той неведнъж отсрочва, блокира или смекчава резолюциите, ориентирани против „ властнически режими “ като Русия, Турция, Беларус и на първо място Китай. Орбан и неговият външен министър Сийярто са уверени, че икономическите изгоди от работата с тези страни надалеч надвишават човешките права и моралните проблеми.
Независимо от това, тази тактичност на Орбан може да се окаже извънредно рискова за него самия, защото с дейностите си той непрекъснато провокира Европейския съюз и НАТО. Всъщност, споделят наблюдаващи, Орбан не е самичък в източната си политика. Той копира методите на „ старшия сътрудник “ - Германия. Така че немският канцлер Ангела Меркел по всевъзможен метод освобождава спирачките за всевъзможни начинания, ориентирани против Русия или Китай. Единствената разлика е, че Германия работи по този метод „ по дифолт “, а Орбан намерено прави политически изказвания в поддръжка на Китай.
Показателно е, че в сегашния интервал на изостряне на връзките сред Европейски Съюз и Китай министърът на националната защита на КНР Уей Фенге дойде в Будапеща на „ приятелско посещаване “. Той осъди глобите на Европейски Съюз и поддържа помирителната позиция на Унгария, наричайки връзките с тази страна " приятелски ". В тази връзка управлението на НАТО запита за същинската геополитическа ориентировка на Унгария, показаха се опасения, че посредством тази страна Китай се пробва да осъществя своите военностратегически цели в Европа.
Критиците на Орбан настояват, че Унгария се трансформира в троянски кон на Китай. Орбан обаче се държи поредно, още през 2010 година той инициира политиката на Източно отваряне, при която Унгария би трябвало да се трансформира в мост сред Източна Европа, Китай и Русия, което ще помогне за привличането на вложения и заеми, както и за отварянето на нови пазари.
В самата Унгария огромен скандал провокираха проектите на държавното управление да се открие клон на Шанхайския университет Fudan в Будапеща. Според плана, в Будапеща би трябвало да бъде издигнат студентски град за пет хиляди души, като цената му се прави оценка на 1,8 милиарда $. Унгарското държавно управление има намерение да вземе за тази цел заем от 1,5 милиарда $ от Китайската банка за развиване. Опозицията назова заема " голям, непрогледен и недоходоносен ". Строителни материали и труд за този план ще бъдат доставени от Китай. Строителството би трябвало да се извърши от китайската държавна компания CSCEC, която е тясно обвързвана с Китайската народноосвободителна войска и затова е в американския " черен лист ".
Счита се, че университетът Фудан е тясно обвързван с китайската комунистическа партия и разследващите служби. В Будапеща имаше всеобщи митинги против огромно строителство, стачкуващи осъдиха премиера Виктор Орбан за политиката на доближаване с Китай. Протестиращите бяха подкрепени от кмета на унгарската столица Гергели Карачон - евентуален противник на Орбан на бъдещи избори. Карачон разпореди имената на Далай Лама, Уйгурските мъченици и Хонконгската независимост да бъдат разпределени по улиците, прилежащи към обекта. Либералната съпротива има вяра, че университетът ще се трансформира в инструмент на китайско въздействие върху Унгария и Европейски Съюз, както и ще понижи качеството на образованието.
Администрацията на Орбан упрекна опозицията в разрастване на антикитайска нервност и увери, че клонът на университета Фудан ще обезпечи обучение от международна класа. Показателно е, че унгарските управляващи преди този момент бяха затворили Централноевропейския университет, спонсориран от американския човеколюбец от маджарски генезис Джордж Сорос, и образователните стратегии бяха преместени във Виена.
Анализаторът от Фондацията за интернационален мир „ Карнеги ” Пол Стронски има вяра, че Унгария е играла и ще продължи да играе централна роля за Пекин в Източна Европа, трансформирайки се в самобитна платформа за китайско навлизане на континента. От 2010 година най-голямата китайска общественост в Източна Европа се образува в Будапеща, унгарското държавно управление обилно отпусна 16 000 „ златни визи ” на китайски жители с подобаващ достъп до Шенгенското пространство.
 Орбан като Путин - ръководи, даже и да бъде свален публично от власт Орбан като Путин - ръководи, даже и да бъде свален публично от власт
Унгарският министър председател Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да подсигурява властта си, той предприе всевъзможни...
Според бившето управление на унгарските разследващи служби, Китай е основал мощна лобистка и разследваща мрежа в Унгария, която събира данни за унгарския политически хайлайф, в това число фамилията на Виктор Орбан. Както отбелязва Държавният департамент на Съединени американски щати, Унгария се трансформира в единствената страна от Европейски Съюз, която отхвърля рисковете, свързани с разполагането на 5G мрежи от китайската компания Huawei. Именно в Унгария най-голямата индустриална база Huawei се намира отвън Китай, както и районен проучвателен център.
Освен това Унгария стана единствената страна от Европейски Съюз, която не се причисли към западната акция в отбрана на канадския посланик Майкъл Ковриг, който беше задържан от управляващите на КНР в отговор на задържането на финансовия шеф на Huawei Мън Ванжоу в Канада. Забележително е, че Ковриг има маджарски корени и също е маджарски жител. Унгарският политолог Тамаш Матура стига до заключението, че Виктор Орбан се нуждае от Китай като контраст и поддръжка в борбата си с Европейския съюз.
През 2020 година Унгария получи заем от 1,9 милиарда $ от Китай за построяването на железопътната линия Будапеща-Белград, сега планът е в ход. Сред главните реализатори е най-големият маджарски милиардер Лоринц Месарош, който също е другар от детството на Виктор Орбан. Този железопътен план се добавя от построяването на аутобан, свързващ China - Europe Land-Sea Express Route със Сърбия, той също е част от балканския сектор на експресния маршрут Китай – Европа, който от своя страна е част от световната система „ Един пояс, веднъж “. Този маршрут, предопределен за превозване на китайски артикули до Европа, се състои от морска (преминаваща към гръцкото пристанище Пирея) и наземна част, която минава от Гърция през Сърбия и Македония до Унгария.
Виктор Орбан поддържа тесни контакти с Пекин и в персонален проект. В края на април тази година, по време на телефонен диалог сред Орбан и Си Дзинпин, китайският водач похвали другарската политика на Унгария по отношение на Китай и предложения Орбан да посети Пекин. Това съдействие, акцентира Си Дзинпин, доста се задълбочи в битката против епидемията COVID-19. Унгария се трансформира в една от дребното европейски страни, където дружно със западните ваксини се употребяват и съветският Sputnik и китайският Sinopharm, макар че не са утвърдени от Европейската организация по медикаментите (EMA). Това самоуверено решение оказа помощ да се усили известността на Орбан и неговата партия Фидес. В резултат на това при започване на май в Унгария бяха имунизирани 21,5% от популацията - два пъти повече от междинното за Европейски Съюз.
През последните месеци, под възходящия напън от Съединени американски щати, страните от Европейския съюз поеха курс за ограничение на стратегическото съдействие с Пекин. На 20 май тази година Европейският парламент замрази ратификацията на Всеобхватното капиталово съглашение (CFI), което Германия „ прокара “ в продължение на съвсем седем години - под претекст „ отбрана на човешките права “ в Китай.
 Унгария срещна Европейска комисия с проекта си за потребление на фонда за възобновяване Унгария срещна Европейска комисия с проекта си за потребление на фонда за възобновяване
Унгария показа на Брюксел народен проект за потребление на фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемия, заяви Европейската комисия,...
Забележително е, че макар натиска от Вашингтон и неговите лобисти в Европейски Съюз, търговията сред Китай и страните от Централна и Източна Европа продължава да пораства: през първото тримесечие на 2021 година тя нараства с над 50% и доближава 30,13 милиарда $, и в годишно изражение надвиши 103 милиарда $. Ръстът на двустранната търговия през последните 10 години остава на равнище от 8% годишно. Това е справедлива динамичност, която не е елементарно да се промени.
Сътрудничеството сред Китай и страните от Централна и Източна Европа се основава на съглашението 17 + 1, подписано през 2012 година Целта му е да насърчи съдействието в региона на превоза, логистиката, търговията и вложенията по самодейността „ Пояс и път “.
През февруари 2021 година обаче, на фона на разгърната в Европа антикитайска акция, литовският парламент взема решение да се отдръпна от това съглашение и е открит литовски търговски офис в Тайван. Опитите на Китай да получи достъп до стратегическата инфраструктура на Литва, най-вече пристанището в Клайпеда, бяха посочени като съществена причина.
Досега Унгария сполучливо преодолява антикитайските начинания в Европа, само че доста зависи от общите избори през 2022 година Ако опозицията успее да смъкна премиера Виктор Орбан, съдействието на Будапеща с Пекин ще бъде застрашено.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР