Улф Шнайдер пое ръководството на швейцарската компания в началото на

...
Улф Шнайдер пое ръководството на швейцарската компания в началото на
Коментари Харесай

Nestle изкупува обратно акции за 20.8 млрд. долара

Улф Шнайдер пое управлението на швейцарската компания при започване на годината.

Още по тематиката
Местните производители се развиват все по-динамично, а търсенето нараства

Най-голямата група в Италия за произвеждане и търговия с кафе е подготвена да вложи до 2 милиарда евро в покупко-продажби

Дружеството регистрира 257 млн. лева годишен оборот за 2016 година и оперативна облага 25 млн. лева

Nestle възнамерява да изкупи назад акции на стойност 20.8 милиарда $. Намерението на швейцарския хранителен колос стана ясно броени дни откакто акционерът деятел Даниел Льоб усили каузи си в компанията и лобира за стимулирането на рентабилността на групата, оповестява Bloomberg.

Новата тактика

От Nestle обясниха, че решението е разследване от смяна в бизнес тактиката, призната при започване на годината. Third Point, нюйоркският хедж фонд посредством който Льоб закупи акции на компанията на стойност 3.5 милиарда $, не присъстваше като причина за решението, макар че желанието на Nestle да увеличи рентабилността на вложенията си съответствува с част от проектите на Даниел Льоб за промени в производителя на храни.

Планираното изкупуване на акции ще стартира на 4 юли с темпове, които няма да попречат на бизнес проектите на компанията, обявиха от Nestle. Сливанията и придобиванията, които швейцарската компания възнамерява в опит да разшири бизнеса си в областта на опазването на здравето, няма да бъдат наранени от противоположното изкупуване.

Обемът на противоположните изкупувания месечно ще зависи от пазарните условия, само че евентуално по-голямата част от тях ще бъдат осъществени през 2019 и 2020 година, оповестиха от Nestle. От компанията също обясниха, че възнамеряват да разширя равнището си на задлъжнялост до размер от 1.5 пъти EBITDA (печалба преди лихви, налози, обезценяване и амортизация). За съпоставяне, сегашният коефициент на размера на дълга на компанията е 0.8 пъти EBITDA.

Следващата стъпка е обзор на активите

Освен за по-голяма ангажираност на швейцарската компания към вложителите Даниел Льоб прикани и към продажба на собствеността на Nestle в козметичната компания L’Oreal. Делът от 23% във френския производител на козметика и марките Butterfinger и BabyRuth, част от сладкарския бизнес на компанията в Съединени американски щати, ще бъдат измежду преразгледаните активи, съобщи изпълнителният шеф на швейцарската компания Марк Шнайдер.

Решението на Nestle за противоположното изкупуване на акции свидетелства за променената настройка на Шнайдер към бизнеса на компанията, изяснява вложителят в сдружението Том Русо. Според Русо новата политика на швейцарците е в контраст с изказването на изпълнителния шеф от началото на февруари, когато Шнайдер заяви, че генерираните от Nestle средства ще бъдат употребявани най-вече за погашение на дивиденти и реинвестиране.

Растежът на компанията е прекомерно муден

Nestle се е показала по-слабо през предходната година спрямо шестте най-големи производителя на потребителски артикули в Европа, защото швейцарската компания означи рекордно ниски равнища на растеж на продажбите. По този метод Льоб обоснова измененията, за които лобира, откакто Third Point разгласи договорката за придобиване на дял в компанията.

Плановете на Nestle са сходни с тези на съперника й Unilever, която отхвърли оферта за 143 милиарда $ на Kraft Heinz по-рано през годината. Британско-холандската компания разгласи по-рано този месец, че възнамерява назад изкупуване на акции в размер на 5 милиарда евро. Изпълнителният шеф на Unilever беше заставен да обещае по-сериозна възвращаемост за вложителите като резултат от отхвърлената оферта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР