Укриващия се в Дубай с рекордните 18 повдигнати обвинения от

...
Укриващия се в Дубай с рекордните 18 повдигнати обвинения от
Коментари Харесай

Англия конфискува 800 млн. лева и 2 апартамента в Лондон на Васил Божков

Укриващия се в Дубай с рекордните 18 повдигнати обвинявания от прокуратурата хазартен необут Васил Божков е претърпял жесток финансов удар от глобите, наложени му преди дни от Англия като продължение на глобите по закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати, научи „ Уикенд “.

Според неофициални към този момент данни, роденият във Велинград
хазартен необут е изгубил над 800 милиона лв. в резултат на подписаната от външния министър на Англия Джеймс Клевъри заповед за заледяване на активите му на територията на Обединеното кралство.

Според осведомени, огромна част от бизнес активите на Черепа са се съхранявали в офшорната зона на Англия – остров Ман, където Васил Божков имал няколко регистрирани компании, обслужвани от швейцарския корпоративен юрист с български генезис Калоян Стоянов.

Неофициално се твърди за блокирани няколко компании с общ капитал от съвсем 350 милиона паунда – близо 800 млн. лв..

Васил Божков има и недвижима благосъстоятелност в Лондон, където има два жилището на обща стойност към 30 милиона паунда. Имотите са купени в края на 90-те години на предишния век и съгласно осведомени към днешна дата се водят благосъстоятелност на сина на Черепа – Антон и на някогашната му брачна половинка Мая. Преди няколко години Васил Божков тихомълком разтури брака си, с цел да се ожени за генералската дъщеря Елена Динева.

Бившата брачна половинка на Васил Божков към момента живее в Лондон и към този момент не е ясно дали тя ще бъде принудена да напусне Албиона поради прегрешенията на експоловинката си. Англия към този момент разгласи, че Васил Божков няма право да стъпва на територията на Обединеното кралство даже и директно, а по всяка възможност тази рестрикция ще засегне всички членове на фамилията му.

Според няколко самостоятелни един от различен източници на „ Уикенд “ през последните месеци Божков е направил поредност от опити да трансферира сметките си в други офшорни компании, регистрирани отвън територията на Обединеното кралство, само че това не му било позволено.

Споменава се и името на предприемача Румен Чадъров, притежател на футболния клуб „ Септември “ и на хазарната компания „ 8888 “, който трябвало да наследи Васил Божков посредством мнима покупка на офшорните сдружения на остров Ман. Операциите по прехвърлянето на активи към други лица обаче не е било позволено от способените органи на Албиона.

Васил Божков въпреки всичко е съумял да избави от конфискация частния си аероплан „ Чесна “, който се водеше благосъстоятелност на записаната на Британските Вирджински острови фондация „ Хублон Овърсийс “. Преди към 2 години самолетът, с който Божков избяга от България, е бил трансфериран на друго сдружение.

Реклама

Васил Божков към момента не е направил обществен коментар за глобите, наложени му от Англия, както и формулировката за попадането му в санкционния лист: „ всеобщо потребление на подкупи за отбрана на бизнес ползите си в хазартния бранш “.

Санкциите против Черепа идват месеци откакто той завоюва най-важното от серията каузи, които се водят против хазартния му бизнес. В началото на месец ноември м.г. Върховният административен съд (ВАС) разгласи за незабележим акта на Държавната комисия по
хазарта, съгласно който „ Еврофутбол “ дължи на страната 329 млн. лева

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Според уточнението на съда, магистратите не се произнасят по дължимостта на сумата, само че анулират акта като изначално незабележим, защото е публикуван от „ незапознат държавен орган “.

При това състояние Васил Божков има правни учредения да възобнови активността на хазартните си сдружения в България, които са с отнети лицензи поради дължими общо съвсем 600 милиона лв. на държавния бюджет. Черепа към момента развива
хазартна активност, само че в Молдова и в други страни от някогашните руски републики.

Твърди се, че Божков е всекидневен притежател и на хазартното сдружение „ Сезам “, което интензивно се популяризира в последно време в телевизионния ефир от продуцентите-шоумени Иван Христов и Андрей Арнаудов. Ирина Тенчева, брачната половинка на Иван Христов, беше дълги години пиар на Черепа, преди да подхване телевизионна кариера.

Тезата на Васил Божков във връзка с неплащането на
хазартни налози е, че той е бил изнудван от някогашния финансов министър Владислав Горанов и че редовно е предавал милиони левове подкупи на Горанов и на някогашния министър председател Бойко Борисов. Когато отказал да заплаща повече, бизнесът му бил ударен, като властта употребила като фиктивен мотив за акцията против него сигнали от съдружниците му в „ Еврофутбол “ Цветомир и Боян Найденови – Цеките.

Миналата пролет името на Васил Божков беше употребявано като предтекст от някогашния министър председател Кирил Петков и тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Бойко Рашков за противозаконния арест на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов беше арестуван в дома си в Банкя предходната пролет, като тогава Кирил Петков изясни, че се работи по сигнал на Васил Божков и отчет на Агенция „ Държавна финансова ревизия “ (АДФИ), установяващ загуби за бюджета в размер на близо 557 млн. лева

Освен като глобен от Съединени американски щати и Англия, Васил Божков е обвинен задочно и от прокуратурата в България за редица престъпни и финансови закононарушения.

Сред тях най-сериозните са, че е поръчал убийствата на съперниците си в хазартния бизнес Манол Велев (ликвидиран през 2007 г.) и на Йордан Динов (убит през 2012 г.). Съмненията, че Манол Велев е екзекутиран след спор с Васил Божков изрази още преди години и Весела Лечева, сегашен министър на спорта в служебния кабинет на Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР