Укрепването на двете свлачища с дължина близо 300 метра около

...
Укрепването на двете свлачища с дължина близо 300 метра около
Коментари Харесай

Грабежът АМ „Струма“: 300 м свлачища гълтат 91 милиона – по 330 бона на всеки метър

Укрепването на двете свлачища с дължина близо 300 метра към новоизградения тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “, който не се употребява, ще коства на страната над 91 милиона лв. с Данък добавена стойност, т.е., по 330 000 лв. на всеки метър. Това излиза наяве от оповестените публични поръчки от организация „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), откри инспекция на Mediapool.

Укрепването на двете свлачища ще бъде направено от компаниите, които строиха секторите на автомагистралата. Поръчките са по процедурата „ договаряне без съобщение “, тъй като двата обекта са взаимно свързани. Договорите с изпълнителите към момента не са подписани.

Добрата вест е, че след повече от две години мъдруване по какъв начин да бъдат укрепени свлачищата към този момент е взето решение. Лошата е, че укрепването им ще отнеме повече от 1 година и 3 месеца. Това на процедура значи, че придвижването по построения тунел ще бъде пуснато чак през 2024 година, макар че служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков обясняваше разновидности за стартиране на придвижването по построения сектор най-малко в едната посока до края на 2022 година

С нов тунел вземат решение казуса с едното свлачище

Причината укрепването на свлачищата да излезе толкоз скъпо е, че на процедура ще се строи нов тунел по открит прийом за по-голямото свлачища от 217 метра. За по-малкото от към 80 метра ще се прави подпорна стена и ще се изливат водачи, обясниха пред Mediapool пътни експерти осведомени с направения абстрактен план.

Още в края на октомври 2020 година държавното сдружение „ Геозащита “ откри, че два сектора на автомагистрала „ Струма “ от км 365+783 до км 366+080, са наранени от дейни свлачищни процеси и предложи „ осъществяването на незабавни спешни ограничения “.

Повече от две години обаче АПИ не успяваше да вземе решение какво да прави със свлачищата. Причината за това бяха честите смени на управлението на пътната организация, чиито шефове се трансфораха в „ сезонни служащи “ съгласно политическата обстановка.

„ То какво ли не се обсъждаше – да се гребе или да не се гребе, да се изкопаят над 2 милиона кубика от свлачището, но пък ще е нужно отчуждения и така нататък На процедура никой не искаше да вземе решение и процедурата се забави “, описаха осведомени с проблема.

Сега последното решение, според идейния план, е с построяването на подпорни стени и нов тунел по открит прийом.

Причината срокът за построяването да наподобява прекомерно дълъг – повече от година и 3 месеца (475 дни) е, че на дребен сектор няма по какъв начин да се струпа доста техника и служащи, настояват строители. Те дават обещание, в случай че страната се активизира и подпише скоро договорите с тях, а до началото на март утвърди работните планове и издаде разрешителните за градеж, да се активизират, с цел да завършат обекта до края на годината.

Реклама

Изпълнителите

По-голямото свлачище с дължина към 220 метра ще бъде укрепено от ДЗЗД „ Автомагистрала Струма 3.1 “ против 60 901 746, 76 лева без Данък добавена стойност. В обединяването влизат компаниите „ Грома Холлд “ АД, „ Хидрострой “ АД, „ Пътища Пловдив Груп “, „ Пътища Пловдив “ и „ Алве консулт “. Договорът е за планиране и строителство, а срокът за осъществяване е 425 дни. Същият реализатор построява сектор от 12.6 км сред Благоевград и Крупник.

За контрола по строителството дава отговор ДЗЗД „ СН Автомагистрала Струма Лот 3.1 “. Партньори в обединяването са „ Мотт МакДоналд Лимитид “ (Великобритания), „ Трансконсулт – БГ “ ООД и „ Тест Консултинг “ ООД. Прогнозната стойност на поръчката с тях е 2 131 561,14 лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 475 дни.

По-малкото свлачище с дължина към 80 метра ще бъде укрепено от ДЗЗД „ Железница Север “ против 12 909 258,21 лв. без Данък добавена стойност. В обединяването влизат „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой “ и „ Главболгарстрой Интернешънъл “. Срокът за осъществяване е 425 дни. Същият реализатор построи сектор от 720 метра за близо 30 млн. лева без Данък добавена стойност преди тунел „ Железница “ в посока София – Кулата.

Строителният надзор ще се реализира от ДЗЗД „ Тес Консулт “ против 451 824, 04 лева без Данък добавена стойност. В обединяването влизат „ Строл 1000 “, „ Три-Ес “ и „ Експерт Десижънс “. Срокът за осъществяване е 475 дни.

Историческа сага с тунел „ Железница “

Изграждането и стартирането в употреба на тунел „ Железница “ и подстъпите към него се трансформира в историческа сага. Той се строи със средства от оперативна стратегия „ Транспорт “ 2014 – 2020 година и крайният период за усвояването на парите изтича в края на тази година.

Държавата три пъти афишира публични поръчки за избор на най-дългия шосеен тунел у нас, едната от които беше прекъсната поради изчезнали документи, а делото по този случай потъна в прокуратурата.

Тъй като укрепването на свлачищата явно няма да завърши до края на годината и с цел да не се подлага под риск еврофинансирането, средствата за тях се обезпечават от държавния бюджет.

Все още няма решение и за пътя през Кресненското дефиле. Ако до края на януари не бъде взето решение, то вероятността да връщаме над 1 милиард лв. на Брюксел става все по-голяма.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР