Украйна ще получи наистина огромно количество военна техника от Запада

...
Украйна ще получи наистина огромно количество военна техника от Запада
Коментари Харесай

Как да се открие и унищожи доставеното в Украйна оръжие

Украйна ще получи в действителност голямо количество военна техника от Запада през идващите дни. Какво тъкмо ще бъде включено в този „ филантропичен ” комплект, по какъв начин ще бъде доставен в Украйна – и най-важното, по какъв начин тъкмо ще работят съветските въоръжени сили, с цел да унищожат всичко това, преди да стигне до фронта?

Количеството на военната помощ на НАТО за Украйна наподобява доста впечатляващо, изключително във връзка с противовъздушната и противотанковата защита. Съединените щати са подготвени да предадат на управляващите в Киев тази седмица ново оръжие на стойност 1 милиард $, в това число 800 системи за противовъздушна защита, 9000 противотанкови системи, 7000 дребни оръжия и 20 милиона броя муниции.

С толкоз оръжие може да бъде оборудвана цяла войска на дребна страна. Но за въоръжените сили на Украйна това също може да бъде забележителна поддръжка, изключително след унищожаването на военните ѝ арсенали от прецизните удари с ракетни и въздушни средства на въоръжените сили на РФ.

Киев изиска от Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, което неизбежно ще докара до боен спор сред НАТО и Русия. Тази вероятност не зарадва изключително както Брюксел, по този начин и Вашингтон. Такава помощ беше отказана, както и въвеждането на войски на НАТО в страната. На Украйна беше препоръчано да се пази сама, само че взеха решение да ѝ оказват помощ с оръжие.

Какво тъкмо? Според Си-Ен-Ен, базирайки се на свои източници в американското разузнаване, системите за противовъздушна защита с дребен и междинен обхват, в това число С-300, С-300В, “Оса” и портативни “Стрела-3”, ще бъдат трансферирани на Украйна в близко бъдеще. Тоест от редица страни, които в този момент са част от блока на НАТО, само че към момента имат руски системи.

Не приказваме за американски системи “Пейтриът” или изведените от употреба системи “Херкулес” или “Хоук” които към момента може да се съхраняват в дребни количества. На Украйна са предоставени средства, с които военните страни са подготвени да употребяват. По-евтино е и не е толкоз натоварващо. ПЗРК " Стингър " да вземем за пример коства към 70 хиляди $, изстрелването на една ракета " Патриот " се прави оценка на три милиона $.

ПЗРК " Стрела-3 " с термична глава за самонасочване е доставен допълнително от 30 страни и към момента се намира в хранилища в страните от някогашния Варшавски контракт, а в Полша се създава по лиценз. Сега, с прекосяването към стандартите на НАТО, той не се употребява в тези страни, а в съветската войска е сменен от ПЗРК " Игла ". Точният брой на комплексите “Стрела-3” не е прочут, само че има няколкостотин такива в Украйна.

Масово се създава и изнася руската автоматизирана зенитно-ракетна система “Оса”. В сегашните страни от НАТО такава има в България, Гърция и най-масово в Полша, където има 64 пускови установки. Те към момента са на въоръжение в Русия, въпреки и да е минала всеобщо към по-модерните системи “Тор” M1/2, “Панцир” С1/2, “Верба” и перспективните ПЗРК “Сосна”.

В България и Словакия има редица зенитно-ракетни комплекси С-300 “Фаворит”, два дивизиона отпътуваха за Гърция, които в началото трябваше да бъдат доставени в Кипър. Голям брой С-300 има в самата Украйна - 250 съоръжения, някои от тях бяха изтеглени от въоръжение и изпратени на предпазване. Повечето от останалите евентуално са унищожени от съветски войски.

Сред тези към този момент остарели системи за противовъздушна защита обаче в Украйна може да се появят по-модерни ПЗРК “Старстрийк”, които Англия даде обещание да достави. Тази портативна зенитно-ракетна система е предопределена да унищожава ниско летящи въздушни цели на височина до пет километра. При скорост на ракетата 3 пъти скоростта на звука бойната глава се разделя на три елементи, които се насочват към задачата по полуавтоматичен метод от лазерен лъч. Този многоцелеви комплекс се смята за дейно средство за битка с противников хеликоптери и самолети, само че изисква съответната подготовка на екипажа.

Също по този начин стана известно, че Съединени американски щати са подготвени да доставят на Украйна своите дронове-камикадзе “Суичблейд” като част от военна помощ. Това е лутащ се арсенал, който може да виси над задачата 40 минути, развива скорост до 180 километра в час и е кадърен да унищожи танк. Той е по-евтин от американските дронове “Хищник”, “Жътвар” или турските “Байрактар” TB2, само че за сполучливото им потребление към момента не е изключително известно.

След 24 февруари западните оръжия и муниции се доставят в Украйна със сухопътен превоз - най-вече по шосе, частично по железопътен превоз, само че по море и въздух е е изключено. Логистичните хранилища на НАТО се намират в Полша, в непосредствена непосредственост до украинската граница. От там те се транспортират до Украйна от самите украински военни, които наемат цивилни камиони за това – с цел да се маскират.

„ Потокът от непознати оръжия се следи от наша страна даже на територията на Европа, в Полша и към този момент по-нататък в Украйна “, сподели един от високопоставените офицери на Главното ръководство на Генералния щаб Водоснабдителна система на РФ. “Това не е най-трудната задача при съществуването на агентурна мрежа и средства за галактическо разузнаване. Можем да унищожим такива „ кервани “, откакто преминат границата”, добави той.

Наистина, към този момент има образци за сходни удари. Достатъчно е да си напомним полигона “Яворов”, където бяха унищожени непознати наемници. Има съображение да се счита, че съветското разузнаване е получило авансово информация къде тъкмо (включително в кои съответни казарми) са били ситуирани наемниците. Тези координати са били въведени в системите за ориентиране на крилати ракети.

Има обаче и компликации. „ Има подобен колорит, който не разрешава заличаване на оръжията, доставени на Украйна по път “, продължава източникът. “Говорим за огромния брой цивилни – бежанци, които се придвижват към границата. Сега има големи тапи, опашки на полските контролно-пропускателни пунктове, които постоянно се провеждат изкуствено, с цел да се сътвори един тип жив. Да, и не е дейно да харчите муниции, преследвайки всеки обособен камион. Не е целесъобразно да се унищожават такива уреди на транспортната инфраструктура като железопътни и пътни мостове, които се употребяват и от цивилни”, показва той.

И въпреки всичко има метод да се прикрият западните оръжия, преди да могат да бъдат употребявани

„ Идеални за заличаване на непознатите оръжия наподобяват междинните бази за предпазване – Украйна не ги изпраща неотложно в зоната на военни дейности “, изяснява източникът. “Необходимо е да има най-малък инвентар, записи от вида " приход-разход ", систематизиране на оръжието по съответни военни елементи. Оръжията се съхраняват, като предписание, на териториите на военните елементи. Съответно имаме и координатите на такива обекти, което ни разрешава да ги унищожаваме точно. Тези оръжия, които въпреки всичко вървят в посока на осъществяване на интервенцията, към този момент са унищожени от въздуха, от огъня на фронтовата авиация, ракетни и артилерийски удари, както и от дейностите на разузнавателно-диверсионни групи”, добави той.

Като удостоверение за сходно опълчване на доставките на задгранично оръжие може да послужи скорошен отчет за унищожаването на складовете на артилерийската база на въоръжените сили на Украйна в украинския град Сарни крой Ровно посредством ракетна офанзива. Тази военна част се намира покрай автомагистралата, свързваща Киев с полския град Люблин, където се намира щабът на литовско-полско-украинската бригада и има летище, което може да приема самолети “Бойнг” 737-800.

И това не е единственият случай на заличаване на украински военни обекти, които се намират на разстояние от зоната на бойните дейности. Между другото, на полигона “Яворов”, който се намира на 20 километра от полската граница, ударът е нанесен освен по задгранични наемници, само че и по хранилища с оръжие.

Друг случай на „ неуспех на доставките “ на задгранично оръжие за Украйна може да бъде фактът, че няма доста известия за сполучливото потребление на “Джавелин” и “Стингър” от украинските военни и националисти. Често тези противотанкови и противовъздушни портативни ракети се появяват измежду трофеите на съветската войска, като по-късно всеобщо се трансферират на националните милиции на Донбас.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР