Украйна поиска от САЩ да й предостави касетъчни боеприпаси, съобщава

...
Украйна поиска от САЩ да й предостави касетъчни боеприпаси, съобщава
Коментари Харесай

Украйна поиска касетъчни боеприпаси от САЩ, в Белия дом обмислят

Украйна изиска от Съединени американски щати да й даде касетъчни муниции, оповестява УНИАН. Украинската държавна организация се базира на информация от CNN, съгласно която служители от администрацията на Байдън преглеждат молбата на Киев от няколко месеца, само че не са отклонили настояването.

Предполага се, че касетъчните муниции могат да се дават, когато в западните хранилища привършат запасите от останалите муниции, с които подкрепят украинската войска.

Медията отбелязва, че за Украйна касетъчните муниции могат да решат два съществени казуса - потребността от огромно количество за артилерийските и ракетните системи, които й предоставиха Съединени американски щати и други страни, както и метод да понижи численото предимство на Русия в артилерията.

Наред с това, по думите на източник на изданието, молбата на Киев не е обсъждана съществено поради интернационалните ограничавания, които Конгресът наложи над касетъчните муниции.

Президентът Джо Байдън може да заобиколи ограничаването, само че от администрацията дадоха да се разбере, че това е малко евентуално.

" Способността на Украйна да реализира триумфи на настоящия и идващ стадий от войната не зависи и не е обвързвана с придобиването от тях на въпросните муниции ", е декларирал пред CNN асистент на конгресмен, написа УНИАН.

Нито Съединени американски щати, нито Украйна са подписвали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава потреблението им, производството на такива касетъчни бомби поради риска за цивилното население. Но Съединени американски щати започнаха поетапно да се отхвърлят от тях още през 2016 година

Посочва се още, че и двете страни във войната - и Украйна, и Русия употребяват касетъчни муниции, само че от съветска страна се насочвали и против цивилното население, твърди изданието.

Източник: dnes.dir.bg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР