Украйна обмисля изключването на Запорожка атомна електроцентрала от съображения за

...
Украйна обмисля изключването на Запорожка атомна електроцентрала от съображения за
Коментари Харесай

Украйна обмисля напълно да изключи Запорожката АЕЦ

Украйна обмисля изключването на Запорожка атомна електроцентрала от съображения за сигурност и се тревожи за запасите от дизелово гориво, употребявано за аварийните генератори . Това заяви на брифинг основният държавен инспектор по нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна Олег Кориков, представен от " Гардиън ".

В отчет, показан на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през вчерашния ден, Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че нейните специалисти са открили обилни вреди в нуклеарната централа.



Генералният шеф Рафаел Гроси съобщи, че неговият екип е станал непосреден очевидец на обстрела наоколо до електроцентралата и е удостоверил наличието на съветски бойци и военна техника.

В отчета се показва и че украинският личен състав работи под непрекъснат мощен стрес и напън, което основава нараснала опция за допускане на човешки неточности.

МААЕ изрази " съществено угриженост " за " невижданата " обстановка в централата, която се управлява от съветските сили, само че се ръководи от украински техници, и прикани за краткотрайни ограничения за попречване на нуклеарна злополука.

Украинският личен състав работеше под непрекъснат мощен стрес и напън, изключително с ограничавания брой на наличните чиновници, написа в отчета и се добавя: " Това не е стабилно и може да докара до увеличение на човешките неточности с последствия за нуклеарната сигурност " .

Въпреки че продължаващият обстрел към момента не е провокирал нуклеарна повреда, той продължава да е непрекъсната опасност за нуклеарната сигурност с евентуално влияние върху сериозни функционалности за сигурност, което може да докара до радиологични последствия от значително значение, предизвестяват инспекторите.

Участъците, развалени от обстрела, включват контейнер за смазочно масло на турбина и покриви на разнообразни здания.

Играем си с огъня и може да се случи нещо доста, доста пагубно, предизвести Гроси.

Организация на обединените нации прикани за основаване на демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ. Генералният секретар Антониу Гутериш настоя за изтеглянето на съветските окупационни войски и уговорката на украинските сили да не влизат в централата.

От своя страна посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи преди срещата на съвета на Организация на обединените нации, че в случай че съветските войски се изтеглят от централата, " украинците неотложно ще се намесят и ще скапват всичко ".


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР