Украйна и Полша се договориха за съвместен митнически контрол и

...
Украйна и Полша се договориха за съвместен митнически контрол и
Коментари Харесай

Украйна и Полша се договориха за съвместни митнически проверки

Украйна и Полша се договориха за взаимен митнически надзор и да работят за основаването на обща железопътна компания за улеснение на придвижването на хора и увеличение на украинския експортен капацитет, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Полско-украинската граница би трябвало да сплотява, а не да разделя ", сподели полският президент Анджей Дуда във вчерашното си слово пред депутатите от украинския парламент, с което стана първият от началото на съветската инвазия на 24 февруари задграничен водач, произнесъл присъствено тирада във Върховната рада.

Зеленски дефинира взаимния митнически надзор като " революционен " ход.

" Това доста ще форсира митническите процедури ", сподели Зеленски във вечерното си видеообръщение след визитата на Дуда. По думите на украинския президент тази стъпка е и " начало на интеграцията на Украйна в общото митническо пространство на Евросъюза. Тоест фактически исторически развой ", съобщи Укринформ.

Повечето украински бежанци, бягащи от войната, влязоха в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Полша даде на над 3 милиона украинци правото да живеят и работят на нейна територия и да се употребяват от обществената ѝ система, отбелязва Ройтерс.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков сподели, че двете съседки работят по облекчение на транспорта на артикули от Украйна към Евросъюза. " Работим и по основаването на взаимна железопътна компания за повишение на експортния капацитет на украинската стопанска система ", съобщи Кубраков.

Войната в Украйна, която е един от най-големите международни експортьори на жито и царевица, провокира внезапно покачване на цените на тези артикули на интернационалните пазари.

На територията ѝ стоят блокирани близо 25 милиона тона зърно поради проблеми с инфраструктурата. Украйна преди изнасяше по-голямата част от стоките си през морските си пристанища, само че след съветската инвазия тя беше принудена да реализира експорта си с железопътен превоз и през дребните си дунавски пристанища.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР