Украинското правителство взема мерки да евакуира населението от , където

...
Украинското правителство взема мерки да евакуира населението от , където
Коментари Харесай

Киев предупреди населението на Източна Украйна да се евакуира незабавно

Украинското държавно управление взема ограничения да изтегля популацията от, където съветските войски концентрират сили за нова атака, предадоха украински и международни медии.

Вицепремиерката Ирина Верешчук прикани през днешния ден жителите на Харковска, Донецка и Луганска област неотложно да се изтеглят, до момента в който за това има възможнаст, съобщи украинският новинарски уебсайт НВ.

Следващият стадий на войната на Русия срещу Украйна може да продължи няколко месеца поради променената обстановка на фронта, сподели оня ден на брифинг във Вашингтон Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на американския президент Джо Байдън.

По думите му съветските елементи съветските военни елементи се предислоцират от север към Донбас на изток. Вероятно те се готвят да развърнат спомагателни батальонни групи от десетки хиляди бойци, съобщи основаният в Прага рускоезичен ефирен канал " Настояшчее время ".

Според оценките на Съединени американски щати Русия ще се концентрира в опит за завземе задачите територии на Луганска и Донецка област, с цел да замаскира предходните си военни неуспехи в Украйна.

През изтеклата нощ съветските сили нападнали горивен склад и фабрика в Днепропетровска област, с която граничи на запад Донбас, съобщи АП, базирайки се на регионалния шеф Валентин Резниченко. Той написа в " Телеграм ", че петролният склад е рузрушеен и че броят на жертвите още не е обяснен.

В Луганска област, която се намира в Донбас, артилерийски обстрел на село Рубижне е умъртвил един човек и ранил петима, написа в същото приложение регионалният шеф Серхий Хайдай.

Части от Луганска и Донецка област са под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 година и бяха приети от Москва като самостоятелни страни, тъкмо преди началото на сегашната война. Досега украинските сили отблъскваха настъпващите съветски войски в регион, само че са по-малобройни както в жива мощ, по този начин и в бойна техника, сподели украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към нацията нощес.

Украинският боен специалист Алексей Мелник разяснява за " Настояшчее время ":

" Действително съветската войска изтегля войските си от районите, които споменахте (Киевска и Черниговска обаст - б.р.). Това е насилствена стъпка за Русия. Ние знаем за какво. Но това не е причина да честваме успеха. Да, това е значимо достижение, само че успеха към момента е доста надалеч ".

" Сега има прегрупиране на тези сили и през идващите месеци Русия ще изостави всичките си запаси, които към момента не са активирани- продължи той. - Според английското разузнаване също е явно, че изтеглените сили от Черниговска и Киевска област за известно време ще бъдат готови, реорганизирани, превъоръжени. И най-вероятно може да се чака идващият стадий на ескалация, евентуално в границите на идващите два-три месеца ".

Според специалиста интервалът до 9 май ще бъде " доста сериозен ", тъй като на тази дата, когато в Москва се организира годишният церемониал на успеха, на съветския президент Владимир Путин би трябвало да бъде докладвано за завладяването на областите Луганск и Донецк в административните им граници и за фиксирането на южните им граници.

Според Мелник по-късно Русия още веднъж ще прегрупира изтеглените си войски и ще възнамерява " последваща вълна на ескалация " взависимост от резултатите от мобилизацията, която се прави в този момент в страната.

До момента Украйна управлява по-голямата част от териториите на двете области, отвън сепаратистките анклави, нарекли се Луганска национална република и Донецка национална република.

" Путин и неговото командване към този момент започнаха да поправят някои оперативни цели - сподели Мелник. - В същото време главната цел на тази интервенция - унищожаването на Украйна - остава непроменена. Това, което в този момент считат за реалистично, допускам, е разширението на зоната на окупация от юг по Днепър до паралелите на Харков. Това са най-вероятно оперативните цели, които Русия ще си сложи за идващите два-три месеца ".

По думите на специалиста с изключение на върху Луганск и Донецк Русия ще се опита да откри надзор върху областите Херсон, елементи от Запорожие, Днипро и Харков зaради стратегически значимите инфраструктурни и военно-промишлени обекти в тях.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР