Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък американските законодатели за

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък американските законодатели за
Коментари Харесай

Зеленски призова Сената на САЩ за продължаване на военната помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски прикани в четвъртък американските законодатели за продължение на поддръжката за неговата страна във войната ѝ с Русия на фона на песимизъм измежду републиканците дали Конгресът би трябвало да утвърди нов кръг от помощ за страната му, предадоха Ройтерс и БНР.

Зеленски приказва пред Сената на Съединени американски щати в историческата остаряла сенатска зала на Капитолия, получавайки аплодисменти, съгласно обява на обществената платформа " X " от страна на сенатор Крис Мърфи.

Преди това ръководителят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, отхвърли на Зеленски да се обърне към конгресмените в Долната камара.

" Имахме страховит разговор ", сподели Зеленски пред кореспонденти в Капитолия след срещата в Сената.

Зеленски е показал пред сенаторите, че военната помощ е от решаващо значение за военните старания на Украйна, сподели водачът на болшинството Чък Шумър в залата на Сената след срещата, която се организира при закрити порти.

" Ако не получим помощта, ще загубим войната ", цитира Шумър думите на Зеленски.

Откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 година, Съединени американски щати са изпратили към 113 милиарда $ военна и филантропична помощ, с цел да оказват помощ на държавното управление на Зеленски.

Също през днешния ден Зеленски беше посрещнат и в Пентагона от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, след което трябваше да посети мемориала на офанзивите против Съединените щати от 11 септември 2001 година

По-късно през днешния ден Волидимир Зеленски ще се срещне и с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като се чака след срещата Байдън да разгласи нов боен пакет в поддръжка на Украйна в нейната контраатака, който " включва спомагателни муниции за обезпечените от Съединени американски щати системи, противобронирани качества, артилерия, муниции и повече усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение (DPICM), съобщи Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Той разясни, че администрацията на Байдън няма проекти да доставя Армейска тактическа ракетна система (ATACMS) на Киев, само че не изключи опцията да я даде в бъдеще.

За по-нататъшни двустранни старания ще бъде показан и специфичен представител за икономическото възобновяване на Украйна, Пени Прицкер, чиято съществена задача ще бъде " да ангажира частния бранш, партньорските страни и украинските сътрудници за генериране на интернационалните вложения в Украйна и да усъвършенства бизнес климат в страната ”, добави Съливан.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР