Всички знаци сочат, че до края на този век популярността

...
Всички знаци сочат, че до края на този век популярността
Коментари Харесай

Британците предупреждават: Средиземно море се превръща в ад,   Средиземноморските ваканции са към своя край, температурите ще бъдат като Дубай през август 



Всички знаци сочат, че до края на този век известността на Средиземноморието като дестинация за отмора ще намалее фрапантно вследствие на непоносимите горещини. Споменатата част от Европа ще бъде като Дубай през август.

Негативните трендове към този момент се виждат. Гърция да вземем за пример записва най-ранната гореща вълна през последните две седмици. В елементи от Каталуния имаше ограничавания на водата по време на Великден заради рекордна суша, до момента в който в Сицилия, където живакът в термометъра доближи рекордните 48, 8 градуса през 2021 година, някои заведения за публично хранене трябваше да откажат посетители заради липса на вода.

Някои настояват, че Европа постоянно е имала сезонни горещи талази, само че те в никакъв случай не са били толкоз интензивни и чести. Според Службата за изменение на климата Коперник десетте най-топли години са регистрирани от 2000 година насам. Миналата година температурите в цяла Европа бяха с един градус над междинните и с два градуса над прединдустриалните равнища.

Питър Стот, някогашен началник на отдела за мониторинг на климата в Met Office, предвижда, че температурите в Европа скоро ще надминат прага от 50C.


- Това ще се случи първо в регионите, които са най-близо до Средиземно море, тъй като там е най-силно въздействието на топлия въздух от Северна Африка - предизвести той.

Роузи Мемет, докторант и метеоролог в университета в Рединг, споделя, че това лято може да донесе още рекордни температури. И с техния напредък най-застрашена ще бъде Южна Европа.

Смъртността на Стария континент, обвързвана с горещините, се е нараснала с 30 %, а по-дългите, по-горещи и по-сухи лета предизвикват засушавания, които от своя страна засягат селското стопанство и производството на храни, повреждат инфраструктурата и унищожават местообитанията. Средиземно море се затопля по-бързо от междинното за света и се чака да се увеличи с един метър до 2100 година

Имайки поради всичко изброено нагоре, туристическите дестинации в Средиземно море несъмнено имат мотив за безпокойствие. Защото техните стопански системи разчитат в огромна степен на туризма, който в Хърватия съставлява повече от 19, 6 % от Брутният вътрешен продукт, в Гърция 18 %, в Испания 12 % и в Италия 10, 5 %.


В бъдеще туризмът от ден на ден ще се насочва към по-студения север. Документът от 2023 година, поръчан от Европейския съюз, симулиращ разнообразни равнища на стопляне и въздействието върху туризма, планува явен модел в измененията в туристическото търсене, като северните райони се възползват от изменението на климата, а южните райони са изправени пред доста понижаване на търсенето.

Този развой към този момент е в ход. Главният изпълнителен шеф на немската компания Tui Себастиан Ебел сподели, че компанията му възнамерява да влага повече в пакетни турове към полското Балтийско море и в Холандия и Белгия.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР