Украинският президент Володимир Зеленски посети позициите на украинската армия в

...
Украинският президент Володимир Зеленски посети позициите на украинската армия в
Коментари Харесай

Зеленски пак на фронта - този пъ в Запорожие

Украинският президент Володимир Зеленски посети позициите на украинската войска в Запорожка област .

Публикацията за визитата му в обществените мрежи е съпроводена от видео, на което се вижда по какъв начин награждава военнослужещина закрито. Кога и къде тъкмо са снимани тези фрагменти, не се прецизира. Зеленски благодари за отстояването на предните позиции и показва убеденост в успеха.

Въпреки обстоятелството, че Русия публично е анексирала украинската Запорожка област, съветските военни управляват единствено към 70% от териториите на региона. Руските въоръжени сили съумяха да окупират Енергодар, Мелитопол и Бердянск, само че административният център на региона, град Запорожие, остава под украински надзор и постоянно е обстрелван .

В Запорожие Зеленски се е срещнал и с Рафаел Гроси, началник на МААЕ . Вчера бе обявено, че Гроси ще направи второто си посещаване в Запорожската АЕЦ , която е окупирана от съветски войски от началото на март предходната година.

Зеленски и Гроси са посетили водноелектрическата централа в Днепър, която е неразделна част от системата, която обезпечава нуклеарната сигурност на Запорожската АЕЦ. " Владимир Зеленски ми сподели вредите, нанесени наскоро на язовира ", написа Гроси в Twitter.

МААЕ неведнъж е призовавала за основаването на зона за сигурност към Запорожската АЕЦ . Въпреки това централата и покрайнините ѝ от време на време са подлагани на обстрел, което кара най-голямата нуклеарна централа в Европа да работи на спешен режим и да е отразяна от външни източници.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрела . Киев твърди, че съветската войска употребява АЕЦ за депозиране на оръжия и муниции, а също по този начин обстрелва следени от Украйна райони от нейна територия. МААЕ нееднократно е заявявала, че прекъсването на работата на някои механизми за сигурност в централата усилва риска от нуклеарна злополука в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР