Украинският премиер Денис Шмихал си е поставил амбициозна цел и

...
Украинският премиер Денис Шмихал си е поставил амбициозна цел и
Коментари Харесай

Украйна иска членство в ЕС до 2 години. Никой не смята това за реалистично

Украинският министър председател Денис Шмихал си е сложил амбициозна цел и непоколебим график да обезпечи до две години участието в Европейски Съюз на страната. Тази цел би трябвало да господства в полемиките на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица, първата, която ще се организира на украинска земя.

Проблемът е, че никой в ​​ЕС не счита това за реалистично, написа Politico.

Когато еврокомисарите пътуват до Киев по-късно тази седмица преди петъчната среща на върха с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Съвета, тяхната съществена задача евентуално ще бъде " ръководство на упованията ", написа изданието.

Самият Шмихал постанова непоколебим период. „ Имаме доста упорит проект да се присъединим към Европейския съюз през идващите две години. Така че чакаме още тази година да сме минали този прелиминарен стадий от договарянията “, отбелязва той пред изданието.

Това хвърля ръкавица към истаблишмънта на Европейски Съюз, който вижда украинското участие като по-далечна идея.

Френският президент Еманюел Макрон загатна преди време, че може да минат десетилетия, преди Украйна да стане част от Блока. Самите водачи на Европейски Съюз, които поддържаха даването на статут на кандидатка на страната на срещата си на върха през юни предходната година, признават, че вероятността за фактически присъединение е доста далечна. Кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от десетилетия.

Украйна е мистерия за Европейски Съюз

Мнозина настояват, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев. В края на краищата гневът на украинците от решението на президента Виктор Янукович да се отдръпна от съглашението за политическо и икономическо асоцииране с Европейски Съюз по разпореждане на Русия провокира въстанието на Майдана през 2014 година и приготви почвата за война. Както уточни президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен „ Украйна е единствената страна, в която се стреля по хора, тъй като са се увили в европейско знаме “.

Близките съдружници на Украйна в Европейски Съюз, като Полша и балтийските страни, мощно поддържат устрема на Киев за участие, гледайки на него като народна власт, която се съпротивлява на агресор. Старата армия на Европейски Съюз обаче е доста по-предпазлива, защото Украйна, световна селскостопанска суперсила, може да понижи личните им пълномощия и преимущества.

Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона - биха могли да се обединят, с цел да съперничат на Германия като политическа мощ в Европейския съвет, други се притесняват, че Киев би натоварил прекалено бюджета на Европейски Съюз. 

Краткосрочни резултати

Срещата на върха в петък в Киев - първата среща на Европейски Съюз от този формат, която се организира в зона на дейни военни дейности - ще бъде за намиране на точния баланс.

Въпреки че националните водачи на Европейски Съюз няма да участват, чиновници на Европейския съвет бяха заети да поддържат връзка с държавите-членки за окончателното официално съобщение.

Някои страни упорстват, че то не трябва да се отклонява от езика, употребен от Европейския съвет през юни и е належащо да се подчертае, че бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз, само че неговите членове би трябвало да дават отговор на съответни критерии. „ Очакванията в Киев са много високи, само че има потребност да се изпълнят всички условия, които Комисията сложи. Това е развой, учреден на заслуги “, акцентира почитан чиновник на Европейски Съюз.

Все отново се чака прогрес, когато Зеленски се срещне с Урсула фон дер Лайен и президента на Европейския съвет Шарл Мишел.

Шмихал споделя пред Politico, че се надява Украйна да реализира „ значителен скок напред “ в петък, изключително в съответни области - съглашение за безвизов режим за промишлени стоки; прекъсване на митата върху украинския експорт за още една година; „ деен прогрес “ по присъединението към схемата за заплащания SEPA (Единна зона за заплащания в евро) и включването на Украйна в зоната за мобилен роуминг на Европейски Съюз. 

„ Очакваме прогрес и ускорение по пътя ни към сключване на тези съглашения “, акцентира министър председателят.

Антикорупционна акция

Горещата тематика - и една от централните въпросителни към присъединението на Украйна към Европейски Съюз - ще бъде ограниченията против корупцията. Заместник-министърът на инфраструктурата беше уволнен, а заместник-министърът на външните работи се отдръпна този месец поради кавги, свързани с нарушавания при публични поръчки.

„ Имаме потребност от реформирана Украйна. Не онази, която беше преди войната “, акцентира почитан чиновник на Европейски Съюз, участващ в подготовката за срещата на върха, представен от Politico.

Шмихал упорства, че държавното управление на Зеленски приема съществено корупцията. „ Имаме метод на нулева приемливост към корупцията “, сподели той, давайки за образец „ светкавичната скорост “, с която длъжностните лица бяха отстранени този месец. „ За страдание корупцията не се е родила през вчерашния ден, само че сме сигурни, че ще я изкореним “, убеден е министър председателят, наблягайки, че тя е основна за пътя на страната към Европейски Съюз.

Според него държавното управление е готово да преразгледа неотдавнашното си законодателство за Конституционния съд на страната, с цел да отговори на условията както на Европейска комисия, по този начин и на Венецианската комисия, съвещателен орган на Съвета на Европа. Промените може да настъпят още тази седмица, преди срещата на върха, убеден е Шмихал.

Въпреки че Украйна разгласи промяна на Конституционния съд, изключително за метода на назначение на съдиите, Венецианската комисия към момента има опасения за пълномощията и състава на консултативната група от специалисти, органът, който избира претендентите за съда. Целта е да се избегне политическа интервенция.

Шмихал увери, че тези въпроси ще бъдат прегледани. „ Провеждаме съвещания с Европейска комисия, с цел да забележим дали всички оповестени изводи могат да бъдат включени в текста “, споделя той пред Politico.

Срещата на върха ще изпрати мощно обръщение до Москва за европейските желания на Украйна, показва още изданието.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел употребява изненадващото си посещаване в Киев този месец, с цел да увери Украйна, че участието в Европейски Съюз ще стане действителност, като акцентира пред Украинската Рада, че мечтае един ден украинец да заеме поста му. „ Украйна е Европейски Съюз и Европейски Съюз е Украйна. Не би трябвало да пестим старания, с цел да превърнем това заричане в действителност допустимо най-бързо “, бяха думите му пред депутатите.

Ключовият въпрос за украинците след срещата в петък ще бъде какъв брой бързо реториката и обещанията могат да станат действителност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР