Украинските войски се справят с недостига на артилерийски снаряди, като

...
Украинските войски се справят с недостига на артилерийски снаряди, като
Коментари Харесай

Технологичните компании и оръжейната индустрия: Новите господари на войната

Украинските войски се оправят с дефицита на артилерийски снаряди, като се въоръжават с безпилотни самолети.

Отбраната на Киев разчита на достъп до гражданската информационна система Starlink на SpaceX, тясно интегрирана с човешкия и изкуствен интелект, сателитни изображения и други технологии, с цел да актуализира разбирането на военните за бойното поле.

Междувременно Хутите изстрелват безпилотни летателни апарати на стойност 2 000 $ по западни кораби в Червено море, които дават отговор с ракети за 2 млн. $.

В предишното военните откриватели са били пионери в региона на технологиите - от реактивните мотори до тиксото и интернета, за които по-късно са намерили гражданско приложение.

Сега процесът се обръща: Генералите купуват технологии, създадени от цивилен компании, разяснява Politico.

Тази гражданска война е в центъра на вниманието на годишната Мюнхенска конференция по сигурността (MSC).

В продължение на три дни, които започнаха в петък, изпълнителните шефове на софтуерни компании поддържат връзка с производители на оръжие и военни.

В полемиките, вечерите и блестящите напитки доминират напъните да се разбере новата динамичност.

" Бавно стигаме до здравословното осъзнаване, че са нужни и двете [технологии и отбрана] ", споделя Давид ван Веел, помощник-генерален секретар на НАТО по въпросите на нововъведенията.

" Пълната липса на познание за съществуването на другия беше норма. Сега огромните отбранителни компании схващат, че би трябвало да включат тези нововъведения в своите системи и че не могат да разработят всичко сами. "

Правителствата са станали подвластни от софтуерните компании за своята отбрана - взаимозависимост, която надвишава отбраната на IT системите и се простира до преодоляването на нови способи на водене на война.

Например спечелването на борба с дронове, създаването на приложения в поддръжка на военните интервенции и обработката на потока от данни, които осведомят всички - от командващите генерали до боеца в окопа.

Това е самопризнание, че без значение от това какъв брой огромен е националният бюджет за защита, актуалните оръжейни системи могат да бъдат построени единствено в комбиниране с софтуерните предприятия.

“Залогът за този изменен съюз сред технологиите и защитата не може да бъде по-голям. Тазгодишното издание на MSC не е " елементарна " конференция по въпросите на сигурността ”, споделя Нико Ланге, някогашен шеф на щаба в немското министерство на защитата.

С наближаването на втората година от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, споровете, които избухват в Близкия изток, и постоянните провокации на Китай към Тайван, войната " към този момент не е нереален въпрос ", прибавя Ланге.

Коридорно лобиране

Конференцията в лъскавия хотел Bayerischer Hof е мястото, където софтуерните играчи ще търкат плещи с изпълнителните шефове и военните.

Когато чиновниците по сигурността през 2020 година се бореха с противодействието на акциите за дезинформация от Русия и Иран, основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг беше водещ преподавател, обяснявайки по какъв начин Фейсбук следи за сигурността и сигурността.

През 2023 година и Гугъл, и Microsoft се включиха в публичните каузи, с цел да покажат по какъв начин са подкрепили Украйна във войната ѝ с Русия, в това число посредством шерване на киберразузнаване.

Тази година Кент Уокър, президентът на Гугъл по световните въпроси, беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и основния изпълнителен шеф на производителя на оръжие Rheinmetall Армин Папергер.

Microsoft, Meta и други изпращат PR батальони, които да работят по коридорите на хотела, написа Politico.

Компаниите  са възнамерявали своите съпътстващи събития и вечери за основаване на контакти на обилни места като открития покрив с басейн, наименуван Blue Spa.

Милитаризация на технологиите

Битката по 1000-километровата фронтова линия в Украйна слива " кинетичната кръв, вътрешности, снаряди и тиня " с " научната фантастика на безпилотните самолети и спътниците ", споделя Дан Смит, шеф на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.

Това е проблем за модела на доставяне на западните държавни управления, които към момента разчитат на скъпи и мудни развойни планове като френско-германските схеми за създаване на изтребители от ново потомство и съществени бойни танкове.

" Има доста придвижване към милитаризирането на евтините търговски технологии ", споделя Ланге.

Според него съществува заплаха макар по-високите разноски за защита страните да продължат да купуват съоръжение, с което е трябвало да се запасят още преди десетилетие, " без да гледат към бъдещите технологии, от които фактически се нуждаят ".

Смесването на остарели и нови технологии идва в миг, когато парите се насочват към защитата.

По данни на Международния институт за стратегически проучвания предходната година международните военни разноски са се нараснали с 9% до рекордните за всички времена 2,2 трилиона $.

Това значи, че е време на напредък за изпълнителите на отбранителни услуги - и за софтуерните компании - на посетители в Мюнхен.

Връзки

Въпреки че обвързването с военни планове може да донесе доста пари, то крие и огромни опасности за софтуерните компании.

През миналите години Гугъл и Amazon се сблъскаха с вътрешни безредици, като чиновниците намерено стачкуваха против планове като Project Maven и Project Nimbus за отбранителни услуги в Съединени американски щати и Израел.

Други планове, като ClearView AI и Palantir, бяха подложени на натоварен публичен надзор поради работата им с персонални данни.

В някои случаи - и по-специално в региона на киберзащитата – компании като Microsoft и Гугъл поеха роля, която съвсем прилича тази на разследваща организация, показва Politico.

На този декор излиза наяве, че привличането на мощния софтуерен бранш се трансформира в нужда - а когато се прави добре, и в преимущество на фона на възходящото военно напрежение.

" Видяхме в Украйна какъв брой огромна е ролята на огромните софтуерни компании. Може да ви харесва или не. Но това е реалност от живота ", споделя ван Веел от НАТО.

" Трябва да сме щастливи, че те са основани в западни демокрации, а не в Китай ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР