Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха днес най-голямата размяна на

...
Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха днес най-голямата размяна на
Коментари Харесай

Украйна и проруските сепаратисти започнаха най-голямата размяна на военнопленници

Украинските управляващи и проруските сепаратисти започнаха през днешния ден най-голямата замяна на военнопленници в продължаващия близо четири години спор, която може да засегне общо 380 души, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Първа група от петнайсетина украински военнопленници дойде с рейс на територия под контрола на Киев, заяви публицист на Агенция Франс Прес от мястото на събитието.

Сепаратистите се чака да предадат през днешния ден на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен надзор в Донецка и Луганска област, а в подмяна ще получат 306 души, държани в плен от украинските управляващи.

Тази интервенция - първата замяна на пленници за последните 15 месеца сред двата лагера - се организира на фронтовата линия край град Горловка, на към 40 км североизточно от сепаратистката " столица " Донецк.

Тя стана допустима след дълги договаряния с присъединяване на съветския президент Владимир Путин, украинския му сътрудник Петро Порошенко и съветския патриарх Кирил. Освобождаването на военнопленниците е основна точка от подписаните през февруари 2015 година мирни съглашения от Минск.
Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна би трябвало да върне на сепаратистите, са си излежали наказванията и са освободени, тъй че няма да вземат участие в проведената замяна, заяви представителка на украинския парламент.

Освен тях, по думите й, има към 10-15 души, които не желаят да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на сътрудник на ТАСС от мястото на събитието Киев е приключил размяната на пленници с така наречен Луганска национална република. На украинската страна са били предадени 16 арестувани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, само че двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с така наречен Донецка национална република.

Представителят на Украйна в филантропичната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук съобщи, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под размирен надзор или са били освободени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР