Украинската армия съсредоточи групата Север“ до 120 хиляди щика“ в

...
Украинската армия съсредоточи групата Север“ до 120 хиляди щика“ в
Коментари Харесай

„В състояние на военно положение“. ВСУ събират сили на границата с Беларус

Украинската войска концентрира групата „ Север “ до 120 хиляди „ щика “ в посока Беларус. Това заяви ръководителят на Държавния граничен комитет на Беларус генерал-майор Константин Молостов.

„ Силите и средствата на украинската страна са в положение на военно състояние “, сподели началникът на граничната работа на 1 ноември.

Украинските сухопътни войски в шест области – Житомирска, Киевска, Полтавска, Сумска, Черкаска, Черниговска, както и в Киев – са подчинени на упоменатото от Молостов Оперативно командване (ОК) на ВСУ „ Север “.

Досега въоръжените сили на Украйна използваха граничещите с Беларус райони „ като територия за настаняване и реорганизиране на части, които по-късно заминаваха в зоната на бойните дейности “, означи генерал-майор Молостов. Но от думите му излиза, че в този момент става дума освен за „ настаняване “, само че и за скупчване на сили в северното, беларуско направление.

Продължават редица дребни провокации от украинска страна, които към момента не са достигнали равнище на нарушаване на границата.

„ Това е окачване на някои от нашите флагове, в това число националистически, свирене на украинския химн, опити за разваляне на гранични знаци, в това число и нашите по някаква причина, включване на звуково излъчващо съоръжение и така нататък “, изброи началникът на беларуската гранична защита.. Основният тип провокация е изпращането на безпилотни самолети, „ против които ние, несъмнено, се борим “, добави Молостов.

Но както и да е, казусът с натрупването на „ сили и средства в положение на военно състояние “ беше разпознат.

Москва също уточни опасността. „ Информацията, с която разполагаме... сочи, че украинската войска в действителност е разположила обилни контингенти по беларуско-украинската граница, като от време на време се пробва да тества отбранителната дарба на съюзната страна по един или различен метод “, съобщи Алексей Полишчук, шеф на втори отдел на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство.

Вече няма предписания за борш

Доста дълго време беларуско-украинската граница (преминаването през която беше затворено от Киев на 24 февруари 2022 г.) беше източник на на практика занимателно наличие - изключително на фона на бойни отчети от зоната на Специалната военна интервенция.

Беларуските граничари и, въпреки това, „ весеушниците “ и „ тероборонците “ на Украйна, по-специално, обсъждаха борша, който от дълго време се трансформира освен в кулинарен, само че и в политически въпрос за Киев.

„ Когато нямате с какво да готвите борш, елате на наша страна. Опитайте нашия беларуски борш. Няма да съжалявате. Заблудихте се по пътя, вкъщи ви чака огромна тенджера с „ огнено варено “, препоръчваха беларуските граничари на бойците от уВСУ.

Според украинската страна, белоруският борш припомня повече на съветска зелева супа или „ затворническа каша “, защото се твърди, че беларусите са „ забили нож в гърба на украинците “.

Беларуските граничари от своя страна включиха аудиозапис на украински език, в който се възхвалява беларуската пшеница и беларуският самун. Записът поучава украинците да преминат на страната на същинския самун, откакто приключат опитите с „ колумбийското брашно “ (т.е. кокаинът, за който се подозира, че употребява Владимир Зеленски ).

Украинската страна конфигурира екран, на който се демонстрират пропагандни видеоклипове, по-специално речта на Зеленски с апел „ откажете се от войната “ и други

Но в допълнение към „ актовете на осведомителната война “ имаше и съществени произшествия - от удари с дронове на украинските въоръжени сили до увреждане на инфраструктурата на граничната зона.

Беларуският президент Александър Лукашенко упрекна Киев в изстрелването на тактическата ракета " Точка-У " към Беларус - националните сили за Противовъздушна отбрана съумяха да прихванат ракетата над Припят и да я унищожат.

Въпроса за дилемите

Украинската страна, което е разбираемо, не удостоверява обстоятелството на концентриране на украинските въоръжени сили покрай беларуската граница, само че декларира, че ускорява защитата си.

Наскоро командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев разгласи образуването на нови групировки за Противовъздушна отбрана в беларуското направление. По неговите думи, „ в северната оперативна зона “ е осъществено „ образуването и образованието на нови мобилни огневи групи за противовъздушна защита “, оборудвани – означаваме – с мостри оръжия западно произвеждане, доставени на Киев.

„ Въоръжените сили на Украйна и управлението на Украйна помнят началния стадий на СВО, когато от територията на Беларус бяха осъществени хеликоптерни десанти в региона на Чернобилската атомна електроцентрала, в региона на Гостомел покрай Киев, и по този начин нататък. Този епизод би трябвало да бъде запомнен и мисля, че управлението на Украйна го помни “, - сподели беларуският боен специалист Александър Алесин пред IA Regnum.

Основният и явен въпрос е с каква цел е събрана 120-хилядната формация на украинските въоръжени сили: за прикриване на северния фланг от хипотетична офанзива на взаимна формация войски на Руската федерация и Беларус (разгърната през 2022 г.) или за широкообхватна огромни провокации или даже атака в беларуско направление.

Сравнение и специфичност на противостоящите сили

От една страна, в случай че съпоставим живата мощ на страните (и в случай че преглеждаме беларуската войска настрана от руската), тогава групата ОК „ Север “ на украинските въоръжени сили има числено преимущество.

„ Разбира се, 120 хиляди души са доста огромен брой. Това е съвсем два пъти по-голямо количество от цялата беларуска войска “, сподели за IA Regnum Николай Межевич, професор във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург.

Числеността на въоръжените сили на Беларус е 48 хиляди души към август тази година плюс 6 хиляди бойци от Силите за специфични интервенции. Можете също по този начин да вземете под внимание частите на Териториалната защита (TeрO) на Беларус - към 120 хиляди души, само че остава въпросът дали техните благоприятни условия могат да бъдат съпоставени с опциите на постоянния боен персонален състав.

Що се отнася до упоменатата обединена РГВ (Регионална група войски) на съюзната страна, тогава, по данни от Министерството на защитата на Беларус, в края на 2022 година, съветската страна е била показана от 9 хиляди военнослужещи и военна техника: до 100 оръдия, до 200 бронирани машини и до 170 танка. Вярно, дано прибавим „ коза “ под формата на опцията за разполагане на съветски нуклеарни оръжия в Беларус - само че това, с цялата си тежест, е чисто психически фактор за въздържане.

Така че, от една страна, огромната северна формация на въоръжените сили на Украйна ще има чисто числено преимущество пред въоръжените сили на Беларус и РГВ. „ Това е група, която при избрана задача е подготвена да премине в нахлуване на територията на Република Беларус “, счита Межевич.

Но, въпреки това, когато се прави оценка цифрата от 120 хиляди души персонален състав на въоръжените сили на Украйна, би трябвало да се вземат поради някои особености на наличието на украинските войски, показва Алесин. Те не са съсредоточени в един ударен пестник, а са „ разпръснати “ по границата на Беларус и Украйна.

„ Трябва да вземем поради обстоятелството, че имаме доста дълга граница с Украйна, към 1200 километра. И в случай че разделим дължината на границата на броя на войските, се оказва, че като цяло това не е толкоз доста “, - счита беларуският специалист.

Освен това Киев не концентрира на тези места елементи, които са подготвени за неотложно нахлуване, счита Алесин.

„ Част от тези войски е териториалната защита, която управлява територията на Украйна до границата с Беларус “, сподели събеседникът. Освен това тиловата (в момента) територия на въоръжените сили на Украйна се употребява за „ споразумяване “на свои хора: „ В допълнение, тук са местата за квартируване на украинските елементи и подразделения, те са тук на отмора, за попълване и за образование, за образование на войските, тъй като попълнението изисква и образование.

Няма да е лесна разходка

Ако приемем, че командването на въоръжените сили на Украйна слага настъпателни задания на ОК „ Север “, резултатът от сходно ориентиране на бронетехника, артилерия и пехота ще бъде подозрителен, счита беларуският боен специалист.

Необходимо е да се означи релефът на региона: границата на двете страни е непроходимото Полесие, с голям брой заливни низини, езера и блата, тъй че местата за марш на украинските сухопътни сили там са малко, изяснява Александър Алесин.

Басейнът на Припят (река с източник на кръстовището на границите на Полша, Беларус и Украйна и с устие строго на север от Киев) съставлява блатиста околност с обща повърхност над 98 хиляди квадратни километра. Известно е, че немското командване при създаването на проекта " Барбароса " взе поради блатата на Припят (известен още като Полесие) като естествена преграда - затова дивизиите на група армии " Център " напреднаха на север от това затруднение, а група армии " Юг ", надлежно, на юг.

Транспортните и логистични направления през Полесие са усложнени от октомври 2022 година и по „ самодейност “ на украинската страна. За задачите на защитата украинските въоръжени сили взривиха съвсем всички мостове по границата, а съществуващите пътища бяха минирани. Беларуската страна укрепи границата посредством създаване на укрепления и инсталиране на отбранителни противотанкови укрепления.

Имайки поради всички тези обстоятелства, специалистите са склонни да считат, че в случай че украинските въоръжени сили концентрират боеспособни елементи в граничните региони, то това се прави по-скоро за прикриване на тяхната територия. Това обаче не изключва целенасочени провокации, в това число потреблението на сътрудници от средите на избягалите радикални беларуски опозиционери.

В случай на допустима експанзия от страна на Киев, Минск може да отговори благодарение на беларуските реактивни системи за залпов огън „ Полонез “ и оперативно-тактическите комплекси „ Искандер “: Русия трансферира няколко ОТРК в Беларус, отбелязва Алесин.

Президентът на Република Беларус Лукашенко по-рано съобщи, че на военнослужещите на Република Беларус е подредено да се прицелят в центровете за взимане на решения против Минск, в това число с очакване да употребяват горепосочените оръжия.

Ако нашествието придобие темперамент, който заплашва съществуването на беларуската страна, Минск има отговор на тази опасност. „ Нападение против Република Беларус, при изискване че няма нахлуване от страна на Република Беларус под каквато и да е форма против Украйна, може да се възприема като опция за потребление на същите тактически нуклеарни оръжия, които са ситуирани в Беларус “, изяснява Николай Межевич.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР