Украинската армия е нанесла тази нощ изненадващи ракетни удари и

...
Украинската армия е нанесла тази нощ изненадващи ракетни удари и
Коментари Харесай

Войната | Украйна удари руски бази с балистични ракети ATACMS

Украинската войска е нанесла тази нощ изненадващи ракетни удари и съществени провали по две основни авиобази на съветските окупационни сили - в Луганск и Бердянск. Втората има изключително стратегическо значение, защото от нея изхвърчат множеството щурмови хеликоптери, предопределени да унищожават вражеските танкове и бронирана бойна техника на южния фронт, където се водят най-свирепите борби от лятната (и към този момент есенна) контраатака. Ако се наложи да изтегля това летище, Кремъл значително ще лиши от въздушна поддръжка своите сили в Запорожие и Херсон.
" Шах! " с балистични ракети...
Прави усещане, че и двете ударени летища се намират отвън 84-километровия обхват на общоприетите муниции за реактивните системи за залпов огън HIMARS. Това накара съветските военни блогъри незабавно да стартират версията, че Киев най-сетне е получил известни количества от щатските балистични ракети ATACMS с оптимален обхват 300 км. Малко по-късно денем пристигнаха първите образни доказателства, че това най-вероятно в действителност е по този начин: твърди се, че на летището край Бердянск са снимани сферични заряди от вида М74, които в действителност са част от бойните глави на ATACMS. Последното е индиректно доказателство, че след многомесечен отвод Съединени американски щати най-вероятно са решили да изпратят на Украйна най-ранната касетъчна версия на тактическите пехотни ракети, която е с далекобойност " единствено " 165 км.

— Benjamin Pittet (@COUPSURE)
За момента мащабът на провалите към момента не е явен, защото в околните часове и дни занапред би трябвало да първите настоящи сателитни фотоси на авиобазите от комерсиалните спътници за наблюдаване. От украинското министерство на защитата обаче потвърдиха, че през предходната нощ фактически е извършена интервенция на специфичните сили под кодовото название " Dragonfly ". При нея са изумени най-малко 9 хеликоптера, една система за противовъздушна защита, специфични транспортни средства, хранилища за муниции и гориво, както и пистите за политане и кацане на самолети, настояват военните.

От съветската страна също удостоверяват, че авиацията им е понесла съществени вреди, като съгласно авторитетния прокремълски Telegram-канал Fighterbomber, който поддържа тесни контакти с военно-въздушните сили, най-вероятно става дума за най-унищожителната офанзива против авиобаза от началото на нашествието. Според съветски източници на терен на-вероятно има и съществени човешки жертви, а вторичните детонации на летищата в Луганск и Бердянск са траяли чак до сутринта....а също и с планиращи авиобомби Популярният проруски Telegram-канал Rybar пък твърди, че в Бердянск са открити парчета освен от ATACMS, само че и от така наречен Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB). Това е нов вид реактивен арсенал, разработван от Boeing и шведския защитителен тръст Saab, чиято далекобойност е до 150 км. Той комбинира ракетния ускорител на остарели, подлежащи на утилизация ракети за HIMARS с планиращи авиационни бомби. По този метод могат да бъдат създавани релативно евтини муниции, които обаче могат да поразяват цели с точност до 1 метър като в същото време удвояват обсега на реактивните системи за залпов огън. В началото на годината Украйна получи заричане, че ще получи първите GLSDB през есента. Само преди към седмица пък Boeing и Saab потвърдиха, че производството и доставката на новите ракети се движи по проект.

— NOELREPORTS
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР