Удивително откритие: изследователите откриха самарий в атмосферата на екзопланетата MASCARA-4b.

...
Удивително откритие: изследователите откриха самарий в атмосферата на екзопланетата MASCARA-4b.
Коментари Харесай

Откриха самарий в атмосферата на екзопланетата MASCARA-4b

Удивително изобретение: откривателите откриха самарий в атмосферата на екзопланетата MASCARA-4b. Това е най-тежкият детайл, откриван в миналото на екзопланети, като надалеч надвишава предходния връх с барий. Това изобретение хвърля светлина върху непредвидената трудност на свръхгорещите юпитерови планети и е забележителна стъпка напред в разбирането на тяхното образуване и еволюция.

Откритата през 2020 година и намираща се на 557 светлинни години от Земята, MASCARA-4b е газова екзопланета с маса към три пъти по-голяма от тази на Юпитер. Многобройните пластове от компактен газ, огромната маса и температурата на повърхността до 2000 °C ѝ дават статут на изключително парещ Юпитер. Тази рискова температура се дължи на близостта ѝ до звезда-приемник от вид А, отдалечена единствено на 0,047 астрономически единици, към която тя обикаля единствено за 2,8 дни.

Екип от Националната астрономическа обсерватория на Китай е разкрил самарий на въпросната екзопланета. Чрез спектроскопски разбор на атмосферата на планетата благодарение на Много огромния телескоп в Чили откривателите откриват разнообразни тежки детайли. Планетите от вида „ парещ Юпитер “ са изключително подобаващи за спектроскопия заради близостта им до звездата, рисковите температури в тях и размера на тяхната атмосфера.

Сред тежките детайли, открити от откривателите, е барият, за който преди се считаше, че е най-тежкият детайл, откриван в миналото на екзопланети, и който за пръв път беше открит на WASP-76b и WASP-121b. Изненадващо, този път откривателите откриват в атмосферата на MASCARA-4b и самарий – химически детайл, който е още по-тежък от бария.

Загадъчното изобретение

Очакваше се тежките детайли, като барий да бъдат открити основно в дълбоките атмосфери на екзопланетите на газовите колоси. Според създателите на проучването, оповестено в arXiv, всяка звезда и планета би трябвало да съдържа тези детайли незабавно след образуването си. Но техният атомен номер или брой протони би трябвало да попречат на лесното им разкриване в горните пластове на атмосферата. По-специално, тези тежки детайли се очакваше да бъдат открити в райони с ниска надморска височина и високо налягане в резултат на гравитацията на тези планети.

Наблюденията на китайски откриватели за първи път разкриват съществуването на рубидий и самарий на екзопланета. Докато рубидият е алкален детайл (като натрия и калия), самарият (атомен номер 62) е първият лантаниден детайл, открит на екзопланета, и е доста по-тежък от бария (атомен номер 56).

Откриването на самария демонстрира, че този детайл се среща на огромни височини, и навежда на мисълта, че атмосферите на свръхгорещите Юпитери може да съдържат тежки детайли в доста по-големи количества, в сравнение с се смяташе до момента. Освен това съществуването на самарий демонстрира, че атмосферата на MASCARA-4b е много бедна на вода и О2, защото детайлът е податлив да реагира с тях.

На Земята тежките детайли като барий и самарий от време на време се срещат в атмосферата и в земната кора, само че в незначителни количества. Наличието на тези детайли в толкоз огромни количества в атмосферите на юпитеровите екзопланети, като MASCARA-4b, заинтригува учените и повдига доста въпроси за техните атмосфери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР