Учениците и от малките класове преминават онлайн, но не масово,

...
Учениците и от малките класове преминават онлайн, но не масово,
Коментари Харесай

Малките ученици минават онлайн с молба до директора

Учениците и от дребните класове минават онлайн, само че не всеобщо, а с молба. Проверка на „ Монитор “ сподели, че родители към този момент започнаха да „ пускат “ децата си в домашно образование, още преди да влезе в действие заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за прекосяване към отдалечена класна стая на гимназистите. От през днешния ден, 29 октомври, всички възпитаници в страната от 8-и до 12-и клас са пратени да учат от у дома. Мярката е част от пакета рестрикции, с които от здравното министерство се пробват да понижат възходящия всеки ден брой на новозаразени с ковид у нас.

В същото време още при започване на годината беше дадена опция всеки родител, без значение в кой клас е детето му, да изиска то да се образова отдалечено. Вариантите за това са два – в случай че ученикът е с хронични болести, молбата се пуска до шефа на образователното заведение. При втория вид условие за нежно здравословно положение няма, само че молбата се пуска до Регионалния учебен инспекторат, който би трябвало да позволи на родителя детето му да остане у дома за цялата образователна година или за избран интервал от време.

Проверка на „ Монитор “ сподели, че вторият вид, въпреки да няма изкисвания за хронични болести, е много по-труден за родителите. Причината – фамилията получава образователни материали, по които хлапето се приготвя с съвещания с учителите, а не взе участие във виртуална класна стая с останалите деца от класа. Въпреки че по този метод действително огромна част от просветителната тежест пада върху родителя обаче, се оказа, че молби за сходен вид образование не липсват. Основната причина е страхът на родителите, че детето им може да се болести в школото, както и фактът, че много от фамилиите към този момент работят също отдалечено и имат опция да оставят хлапето си у дома.

Съществува и друга алтернатива, която бе написана от просветителния министър при започване на тази седмица. Досега 8 учебни заведения в страната са минали в електронна форма на образование със заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, оповестиха от МОН. Тя бе издадена в понеделник и дава опция след решение на педагогичен препоръки и молба от шефа школата от алената и оранжевата зона да превключват на онлайн уроци, в случай че има растеж на заболяеваемостта измежду възпитаници и учители и отсъстващите със признаци.

Шест от учебните заведения, които са избрали да учат отдалечено, попадат в алената зона. 4 школа от Търговище и по едно от Габрово и Шумен ще учат онлайн след позволение на просветния министър. Сред тях е Първо главно учебно заведение „ Христо Ботев ” в Търговище. Там от 27 октомври до 5 ноември присъствените занятия се преустановяват за учениците от 5-и до 7-и клас, излиза наяве от заповедта на шефа. На място не престават да учат учениците от 1-и до 4-и клас. Такава беше и рекомендацията на министъра – учениците от начален стадий да минават последни към онлайн уроци, защото за тях е значимо педагогическото взаимоотношение.

На отдалечено образование минава и по едно учебно заведение в областите Велико Търново и Бургас. Заявленията на други 6 учебни заведения също се преглеждат, прецизират от просветителното министерство.

Какво би трябвало да създадат учебните заведения,
в случай че желаят да минат онлайн


В предложенията си за прекосяване към онлайн образование за избран интервал от време, според заповедна на просветния министър, учебните заведения би трябвало да посочат съответни числа и проценти на инфектирани или карантинирани възпитаници и учители, излиза наяве от известие на шефката на просветителния инспекторат в София Ваня Кастрева.

Директорите би трябвало да показват следните данни и да ги съпоставят по отношение на общия брой:

Брой възпитаници с позитивна проба за COVID-19;

Брой карантинирани възпитаници и паралелки;

Брой педагогичен личен състав с позитивна проба за COVID-19;

Брой карантиниран педагогичен персонал;

Брой отсъстващи възпитаници по здравословни или персонални причини;

Брой отсъстващи лица от екипа с грипоподобни симптоми;

Процент общо отсъстващи възпитаници по отношение на броя възпитаници в училището;

Процент общо отсъстващ педагогичен личен състав по отношение на броя педагогичен личен състав в учебното заведение.

В предлагането би трябвало да са посочени и начална и последна дата на препоръчаното образование от разстояние в електронна среда. Препоръчително е да е до една или две седмици, отбелязва Кастрева.

Директорите би трябвало да посочат и доказателства, че решението е взето от педагогическия съвет, в съгласие с публичния съвет и при отчитане на настройките на преобладаващата част от родителите на учениците. Вчера Кастрева показа, че съгласно нея най-малко 2/3 от родителите би трябвало да бъдат съгласни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР