Учените са открили в лаоски прилепи коронавирус, много по-подобен на

...
Учените са открили в лаоски прилепи коронавирус, много по-подобен на
Коментари Харесай

Теорията за изтичането на COVID-19 от лаборатория става по-силна

Учените са разкрили в лаоски прилепи ковид, доста по-подобен на причинителя на Sars-CoV-2 от образеца от уханската лаборатория. Привидно това е доказателство за естествения генезис на пандемията от COVID-19, само че не всичко е толкоз просто, оповестява в собствен разбор за английското издание  Мат Ридли.

Две години след началото на пандемията от COVID-19 няма никакви подозрения, че тя е почнала в китайския град Ухан. Няма подозрения и за това, че прилепът-носител на вируса е живял някъде на друго място. Как обаче вирус, който нормално се открива в подковоносите прилепи, живеещи надалеч на юг в Китай или Югоизточна Азия, са се озовали в град, ситуиран на хиляда благи северно? Това е главният въпрос в загадъчната история за произхода на Коронавирус. Нови свидетелства сочат, че Лаос може да помогне в откриването на отговора.
Заради локдауна в Чехия: Противник на ограниченията се опита да убие премиера
Изпълняващият длъжността министър-председател на Чехия Андрей Бабиш заяви във Фейсбук, че полицията е предотвратила нападение против н...

Търсенето на вируси, родствени на SARS-CoV-2, е получило нов поврат през септември, когато екип учени от Франция и Лаос са разкрили подобен вирус в подковоноси прилепи, живеещи в пещера в провинция Виентян в западната част на Лаос. Други сходни вируси са открити в Камбоджа, Тайланд, Япония и Китай, само че въпросната находка – Banal-52 – се отличава от другите. За първи път от началото на пандемията бил открит вирус, който генетично е по-близък до човешкия SARS-CoV-2, в сравнение с така наречен RaTG13, открит в южната част на Юнан през 2013 година. RaTG13, съхраняван шест години в лабораторен ледник в Ухан, е генетично подобен със SARS-CoV-2 в 96,1%, а откритият в Лаос Banal-52 – в 96,8%.

Откриването на Banal-52 било посрещнато с облекчение от последователите на теорията, че SARS-CoV-2 е минал към индивида по натурален метод и не става дума за никакъв лабораторен случай. Ако близкият родственик на Коронавирус витае сред прилепите в Югоизточна Азия, то образецът от уханската лаборатория наподобява по-малко недоверчив. „ По-убедена съм отвсякога, че SARS -CoV-2 има натурален генезис “, споделя Линфа Уанг от Сингапурското здравно учебно заведение Duke-NUS, непосредствен сътрудник на учените от Ухан.

Но лаоският вирус няма значим детайл в основния ген, който прави Коронавирус толкоз инфектиран: става дума за по този начин наречено място за разединение на фурин – характерен 12-буквен сегмент в генетичния текст. Този детайл нито един път не е следен във вируси, сходни на SARS, изключение прави единствено SARS-CoV-2. В останалото наподобява, че лаоският вирус трансферира тежестта на доказателствата назад към последователите на теориите за лабораторно приключване на вируса.



Миналия месец куп имейли, разкрити по правосъдно дело по по този начин наречения White Coat Waste Project, са върнали топката назад. В тях се съдържа преписка сред американската фондация за лов на вируси EcoHealth Alliance и нейните вложители от държавното управление на Съединени американски щати. Учените обсъждали събирането на вируси от прилепи в осем страни, в това число Мианмар, Виетнам, Камбоджа и Лаос през 2016-2019 година За да избегнат неприятностите по предоставяне на безплатни средства на локални подизпълнители, те дали обещание да изпратят пробите в лаборатория, която към този момент била финансирана. Тази лаборатория била в Ухан.
Англия записва максимален брой инфектирани с COVID-19 от средата на юли
Обединеното кралство записва 53 945 нови случая на COVID-19, което е най-високият дневен брой от средата на юли тази година. С това...

В някои от писмата ставало дума за изпращане на данни, а не на мостри, само че в някои неведнъж се споменавало за изпращане точно на проби. „ Всички събрани проби ще бъдат изследвани в Института по вирусология в Ухан “, се споделя в едно от писмата от 2016 година През 2018 година даже ставало дума за непосредствено изпращане на прилепи. От някои от писмата ставало ясно, че от време на време учени от Ухан са работили на терен дружно с американските си сътрудници.

Припомняме: главният въпрос е по какъв начин вирусът на прилепите се е озовал в Ухан? И по този начин, както в Юнан, по този начин и в Лаос точно учените били тези, които умишлено изпратили вируса в Ухан. Новозеландският експерт по обработка на данни Жил Деманьоф, който е изследвал казуса, счита, че теорията за естествения генезис на вируса „ не изяснява по никакъв метод за какво огнището е в Ухан, а не другаде “.

Що се отнася до отсъствието на място за разединение на фурин, през септември Drastic - конфедерация на аналитиците, работещи с открити източници на информация – е показала различен изминал документ, който шокирал научната общност. Д-р Питър Дашак (Peter Daszak), началник на EcoHealth Alliance и началник на задачата на СЗО в Китай по откриване на детайлностите за произхода на SARS-CoV-2, излагал проекти взаимно с сътрудниците си в Ухан и други градове за изкуствено проникване на ново място на разединение в сходни на SARS вируси, събирани на терен. Идеята била по-добре да се разбере биологичната функционалност на местата на разединение. През 2018 година той подал заявление в Пентагона за финансиране с 14,2 милиона $, само че му отказали заради безпокойствие, че е прекомерно рисковано. Самият факт обаче за такава концепция към този момент провокира паника.



В последна сметка по-голямата част от финансирането на Института по вирусология в Ухан идва от китайското държавно управление, а не от държавното управление на Съединени американски щати. Така че неуспехът да се получи дотация в Съединените щати може да не е спрял реализирането на тази концепция. Нещо повече - тъкмо подобен опит към този момент бил изработен с друг тип ковид от - познайте кой - Института по вирусология в Ухан.
В Ню Йорк са открити пет случая на заразяване с Омикрон
В щата Ню Йорк са регистрирани пет случая на зараза с варианта на ковид Омикрон, заяви губернаторът Кати Хокул. " В щата Ню Йорк...

Почти не може да се повярва, че доктор Дашак не е дал тази сериозно значима информация. Именно той изиграва водеща роля в опитите да се отхвърли концепцията за лабораторно приключване на вируса като „ тайна доктрина “, употребявайки участието си в взаимно следствие на СЗО и Китай, и е подкрепял пресилената доктрина, че вирусът е стигнал до Ухан със замразени храни.

Ако следата към източника на пандемията води през Лаос, допустимо е западните страни да съумеят да научат повече. Китайското държавно управление блокира всеки, който се опита да се приближи до мината в Юнан, където е открит RaTG13. Но в този момент, когато знаем, че държавното управление на Съединени американски щати е финансирало събирането на проби от вируси в Лаос, следва EcoHealth Alliance да бъде длъжен да рапортува напълно за своите открития.

Институтът в Ухан разполага с база данни от 22 257 проби, най-вече от прилепи, само че на 12 септември 2019 година достъпът до нея е бил закрит с обяснението за опит за неоторизиран достъп. Лабораторията е разгласила някои елементи за вируси, събрани след 2015 година, тъй че информацията за находките, открити от този момент в Лаос, би трябвало да е в тази база данни. Д-р Дашак споделя, че знае какво има там, и счита, че то няма никакво значение. Въпреки това докторът отказал да изиска Уханският институт да го разгласява, без значение от околните му връзки с локалните учени.

Но откриването на сходни вируси в Лаос не дава отговор на въпроса: по какъв начин са се озовали на независимост в Ухан? Отчитайки безрезултатните опити да се открият инфектирани животни на китайските пазари, учудващата истина може да е пред очите на всички: епидемията е пламнала в града с най-мащабната в света стратегия по проучване на коронавируси, пренасяни от прилепи. Освен това локалните учени са били най-малко на две места, където живеят сходни със SARS-CoV-2 вируси, и са ги донесли със себе си назад в Ухан, а не на друго място, заключава The Spectator.

По обявата работи Антония Михайлова
Проучване: Рискът от заразяване с Covid-19 е по-висок при някои етнически групи
Рискът от заразяване и тежко преболедуване на ковид остава по-висок за хората, принадлежащи към избрани етнически групи, устан...

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР