Учените от японския институт за химически и физични изследвания RIKEN

...
Учените от японския институт за химически и физични изследвания RIKEN
Коментари Харесай

Японски учени превръщат силициевите транзистори в кубити

Учените от японския институт за химически и физични проучвания RIKEN създават технология за преобразяване на силициевите полеви транзистори (metal-oxide-semiconductor field-effect transistor, MOSFET) в квантови битове – кубити, които могат без проблеми да бъдат интегрирани в структурата на обичайните полупроводникови чипове.
Появата на тази технология ще даде опция за основаването на мащабируеми квантови устройства, което ще бъде още една стъпка към основаването на универсални квантови компютри.

Работата върху „ транзисторните кубити “ се организира от групата на Кейджи Оно (Keiji Ono), в която вземат участие експерти на компанията Toshiba Corporation и техни сътрудници от Съединени американски щати. В момента групата изследва свойствата на кубитите, основани посредством изкуствени недостатъци в обичайните полеви транзистори.



„Повечето компании, като да вземем за пример IBM и Гугъл, създават своите квантови компютри със свръхпроводникови кубити“ – сподели Кейджи Оно. „А ние създаваме квантов компютър, основан на обичайните силициеви технологии. Преимуществото на този метод е, че можем да използваме всички насъбрани познания, опит и оборудване„.

По време на опитите полевите транзистори са охлаждани до 1,6 Келвина (-271.6 градуса по Целзий) и върху тях е въздействано посредством магнитно поле и микровълново лъчение. Планираните недостатъци в структурата образуват две квантови точки, които работят като кубит, основан на спина на електроните в тези точки. Чрез промени параметрите на работа на транзистора е допустимо ръководство положението на кубита.

Предстоят опити с повишение на температурата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР