Учените от Университета Radboud в Холандия доказаха, че човешкият мозък

...
Учените от Университета Radboud в Холандия доказаха, че човешкият мозък
Коментари Харесай

Предричайте бъдещето! Мозъкът ви го може

Учените от Университета Radboud в Холандия потвърдиха, че човешкият мозък има способността да планува бъдещето и образно да си показа, събития, които предстоят да се случат.

От години се счита, че зрителната кора е зоната от мозъка, която най-силно възприема информацията. Чрез очите може да проучваме събития два пъти по-бързо, в сравнение с с останалите сетива.

Сканирайки мозъците на студенти по време на опит, учените са следили техните качества за прогнозиране в деяние.

Ситуациите, които изискват мислене напред в бъдещето или догатки какво ще последва, са част от нашето всекидневие. И постоянно взимането на решения при незнайни условия се вършат на риск.

Те могат да бъдат незначителни като улавянето на топка или значими като избягването на удар от кола на пътя. Без значение характерната обстановка съгласно учените в мозъка съществува механизъм, който ни разрешава да пресъздаваме какво ще се случи в серия от събития, написа списание Science daily.

Доскоро опити, тестващи зрителната кора, са правени единствено с животни. Но учените в Холандия са решили да преминат на последващо равнище и да ревизират способността за предсказване и при хората.

 Бъдещето

В опитите са взели участие 29 студенти, от които се изисквало да следят бяла точка, която се движела по екран. След като са я гледали 108 пъти, участниците са очаквали нейното появяване.

Доброволците били разграничени на няколко групи и следили друго движещи се точки – някои нищо не са променяли, други са измествали единствено крайната си позиция, а трети са се движели на всички места, само че доста постепенно.

Чрез магнитно-резонансна томография са следени реакциите на студентите.

Докато гледат придвижванията на точката в началната позиция, зрителните кори на студентите се задействат, което демонстрира, че те си пресъздават приключването на придвижването, само че това става два пъти по-бързо, в сравнение с се случва в реалност.

Според учените това потвърждава, че човешкият мозък освен може да планува бъдещето, а и работи в тандем с предходния си опит.

Много евентуално зрителната кора е развила тази дарба за предсказание, с цел да спомогне за по-бърза реакция, която в редица случаи може да избави живота на индивида, счита екипът.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР