Учени са направили изследване върху взаимовръзката между увеличаването на въглеродния

...
Учени са направили изследване върху взаимовръзката между увеличаването на въглеродния
Коментари Харесай

Горенето на изкопаеми горива влияе на работата на мозъка ни

Учени са създали проучване върху взаимовръзката сред увеличението на въглеродния диоксид в атмосферата и работата на човешкия мозък. Изводът е, че когнитивните ни качества понижават с увеличение равнищата на въглероден диоксид. А изгарянето на изкопаеми горива е една от човешките действия, която най-силно въздейства на това повишаване.

В този развой се следят и други негативни последствия като увеличение на смъртността в регионите, където се горят най-вече изкопаеми горива разследване замърсяването на въздуха.

Разтопяването на ледниците също оказва въздействие върху този развой, като ускорява концентрацията на диоксида във въздуха, а сгъстяването му има отрицателно въздействие върху мозъка.

Защо се получава по този начин?

Концентрираният въглероден диоксид лимитира прехвърлянето на газове в човешкия организъм и усилва неговото количество в алвеолите на белите дробове. Пренасяйки го, кръвта го доставя до мозъка, а високото му наличие е право съразмерно на ниско наличие на О2, което оказва сериозно въздействие върху вярното действие на мозъчните кафези.

В резултат на това се покачва сънливостта, раздразнителността, появява се възприятие на комплициране, възбуденост и неприятен сън.

 горене на изкопаеми горива и мозъ

Човешката взаимозависимост от горивата няма да изчезне и прогнозите са, че увеличението на равнищата на въглероден диоксид ще трансформират химичния състав на въздуха с всички произлизащи от това проблеми.

Специално върху работата на мозъка тези промени оказват следните съществени въздействия:

- С 25 % се понижава способността да взимане на верни решения при задания с главен темперамент и с 50 % понижава способността за решение на сложни проблеми;

- Общите когнитивни качества на хората спрямо времето на индустриалната гражданска война са намалели приблизително с 8 и даже с 13 % на някои места. В градовете се е основал по този начин наречения градски купол от въглероден диоксид с негативно въздействие върху хората.

Изгарянето на изкопаеми горива ще продължи да отделя обилни количества въглероден диоксид в атмосферата, а това няма по какъв начин да не въздейства отрицателно на функционалностите на мозъка ни. Добавен към количествата от същия газ, който издишваме непрекъснато, той ще лимитира от ден на ден познавателните ни качества.

Дали ще бъдат взети верните решения и най-много дали ще бъдат приложени, следва да разберем. Те обаче сигурно са нужни и е време този факт да бъде съзнателен от всички.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР