Учени, ръководени от Донован Андерсън от Университета във Фукушима, следят

...
Учени, ръководени от Донован Андерсън от Университета във Фукушима, следят
Коментари Харесай

Аварията във Фукушима е родила странно животно

Учени, ръководени от Донован Андерсън от Университета във Фукушима, наблюдават по какъв начин бедствието във АЕЦ Фукушима е провокирало промени в околната среда.

Те са отбелязали обстоятелството, че дивите прасета се усещат доста добре в зоната на случая. Скоро свинете даже почнали да се чифтосват с домашни животни. За това беше обявено в списание Proceedings of the Royal Society B, написа Блиц.

Катастрофата във Фукушима стана преди 10 години. Атомната електроцентрала бе разрушена от мощно земетресение, което провокира голямо цунами. Животните почнали скоро по-късно да се пробват да се приспособяват към средата, основала се в следствие от разрушаването на атомната електроцентрала.

Учените откриват, че дивите прасета се оправят най-добре. След известно време те даже стартират интензивно да се развъждат, като женските за тази цел са станали домашните свине. Това е повода да се появи хибрид, който специалистите назовават нов тип, обитаващ района.

По време на проучването са оценени 243 ДНК проби, които принадлежат освен на прасетата и дивите прасета, само че и на животните, които са резултат от чифтосването на тези животни.

Резултатите са изненадващи за мнозина. 16% от пробите (31 диви свине) принадлежат към хибридите. В същото време специалистите акцентират, че радиацията в този случай не е оказала въздействие върху появяването на новия тип.

В региона на Фукушима от известно време дивите прасета не са класифицирани като животни, които са прекомерно мощно инфектирани с радиация. Някои от животните не съдържат никакви следи от радиация, а в други равнището е толкоз ниско, че не съставлява опасност за човешкия живот.

Андерсън споделя, че месото от дива свиня е изцяло уместно за консумация и няма заплаха за здравето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР